Ukrajinci srušili spomenik Aleksandru Nevskom: Hersonska oblast će postati subjekt Ruske Federacije? (FOTO/VIDEO)

19.05.2022

21:40

0

Pratite uz 24sedam sva dešavanja na teritoriji Ukrajine

Ukrajinci srušili spomenik Aleksandru Nevskom: Hersonska oblast će postati subjekt Ruske Federacije? (FOTO/VIDEO)
ukrajina 0805 - Copyright Tanjug/AP Photo/Alexei Alexandrov/Francisco Seco

Specijalna operacija ruske vojske u Ukrajini danas je ušla u 85. dan.

Finska i Švedska zvanično su juče podnele zahtev za pridruživanje NATO. Finska i Švedska godinama sarađuju sa NATO, zbog čega se očekuje da tehnički razgovori koji će sada uslediti budu nesmetani i direktni.

Vladimir Zelenski potpisao je danas uredbu o produženju vanrednog stanja i mobilizacije za novih 90 dana, počevši od 25. maja.

U izveštaju BBC se navodi da je tekst uredbe poslat ukrajinskom parlamentu na ratifikaciju i da mora da je odobri najmanje polovina poslanika.

Šta znamo do sad?

U toku je 85. dan specijalne operacije ruske vojske u Ukrajini

- Putin predsedniku Finske: "Greška bi bila da ta zemlja odustane od neutralnosti"

- Putin održao sednicu Saveta za nacionalnu bezbednost

- Rusija predstavila nove dokaze o biološkim laboratorijama u Ukrajini

- Švajcarska "odmrzla" 3,4 milijarde franaka ruske imovine

- Bivši savetnik Merkelove upozorio: Ne bismo smeli da potcenimo rusku vojsku

- Putin kritikovao lidere neprijateljskih zemalja

- Bajden traži od Kongresa da se zapleni sva ruska imovina

- Marijupolj i humanitarni koridor između Izjuma i Volnovahe glavna bojna polja

- Evakuacija iz Marijupolja, posebno iz čeličane Azovstalj

- Problemi zbog uvoza ruskog gasa

- Pregovori Rusije i Ukrajine stali "na pola puta"

23.40 Nebenzja: Rusija može da izveze 25 miliona tona žitarica

Rusija može da ponudi 25 miliona tona žitarica za izvoz preko luke Novorosijsk od 1. avgusta do kraja ove godine, izjavio je danas stalni predstavnik Rusije pri UN Vasilij Nebenzja na sastanku Saveta bezbednosti UN o konfliktima i bezbednosti hrane.

Prema njegovim rečima, Rusija i dalje ostaje odgovoran snabdevač hranom i energijom, preneo je TASS.

"Ove godine očekujemo rekordno visok rod pšenice. U tom smislu možemo ponuditi 25 miliona tona žita za izvoz iz luke Novorosijsk od 1. avgusta do kraja ove godine", rekao je Nebenzja.

Dodao je da se može razgovarati i o drugim nabavkama, s obzirom da će od juna do decembra potencijalni izvoz đubriva iznositi najmanje 22 miliona tona.

Tanjug/AP Photo/John Minchillo
 

 

"Ali ako nemate nameru da povučete svoje samoinicijativno uvedene sankcije zašto onda optužujete nas", poručio je.

Nebenzja se zapitao i zašto najsiromašniji narodi i regioni moraju da pate zbog neodgovornih geopolitičkih igara Zapada.

Prema njegovim rečima u sadašnjim okolnostima pokušaji da se neosnovano prebaci odgovornost za pogoršanje situacije sa hranom u svetu na Rusiju nisu samo apsurdni, već predstavljaju svetogrđe.

23.15 Više od 30 civila ranjeno u Pervomajsku (LNR)

Više od 30 civila u gradu Pervomajsku u Luganskoj Narodnoj Republici povređeno je od kraja februara u posledicama granatiranja ukrajinskih trupa, izjavio je za RIA Novosti šef gradske administracije Sergej Koljagin.

Koljagin je ranije za RIA Novosti rekao o blokadi vode i stalnom granatiranju grada od strane ukrajinskih snaga bezbednosti.

-Ukupan broj ranjenih od jutros je trideset i dva civila u gradu Pervomajsku i naseljima koja su mu administrativno potčinjena, rekao je Koljagin.

On je pojasnio da su samo u sredu, u posledicama granatiranja ukrajinskih snaga bezbednosti, povređena tri civila.

23.05 Petoro stranaca potpredsednika napustilo Rosnjeft

Pet stranaca potpredsednika ruske kompanije Rosnjeft podnelo je ostavke zbog sankcija EU koje zabranjuju evropskim državljanima ili Rusima koji žive u Uniji da rade u toj firmi, naveli su dobro obavešteni izvori za agenciju Rojters.

Petoro stranih državljana, Didije Kazimiro, Erik Liron, Željko Runje, Avril Konroj i Otabek Karimovi napustili su Rosnjeft uoči najnovijeg paketa sankcija EU koji je stupio na snagu 15. maja, naveli su izvori.

Svih petoro ušli su u kompaniju 2012. ili početkom 2013. godine.

Printscreen/YouTube/ НК РОСНЕФТЬ
 

 

Kompanija Rosnjeft nije želela da komentariše ove informacije.

Evropski parlament je pozvao i da bivši nemački kancelar Gerhard Šreder bude stavljen na crnu listu ako ne napusti upravni odbor ruske kompanije.

22.35 Ukrajinci granatirali 2 sela u Rusiji

Sela Dronovka i Aleksejevka u Kurskoj oblasti bila su podvrgnuta minobacačkoj vatri, rekao je guverner Roman Starovoit.

-U okrugu Gluškovski ponovo je nemir. Selo Aleksejevka je ponovo potpalo pod minobacačkum vatrum, kao i selo Dronovka, koje se nalazi severno od Aleksejevke. Neprijateljska agresija je suzbijena uzvratnom vatrom. Žrtava nije bilo i nema štete, saopštio je guverner na telegram kanalu.

 22.15 Vojska SAD neće u Ukrajinu

Američke trupe neće biti poslate u Ukrajinu da se bore protiv Rusije, stav američkog rukovodstva po ovom pitanju se nije promenio, izjavio je u četvrtak portparol Pentagona Džon Kirbi.

Profimedia
 

 

21.40 Mizincev: Kijevski režim sprema provokaciju, pucaće nasumice

Kijevski režim priprema provokaciju uz primenu minobacača koji gađaju nasumice u Sumskoj oblasti da bi izazvali rusku stranu da uzvrati vatru po stambenim objektima, izjavio je načelnik nacionalnog centra za rukovođenje odbranom Rusije general-pukovnik Mihail Mizincev.

„Pripadnici ekstremističkih bataljona planiraju da pucaju na pograničnu teritoriju Rusije iz privatnih kuća kako bi isprovocirali uzvratnu vatru po stambenim objektima i civilima koje drže unutra", naveo je Mizincev, prenosi Sputnjik.

Vadim Savitsky, Russian Defense Ministry Press Service via AP
 

 

21.50 Jermak zahvalio Senatu SAD na pomoći od 40 milijardi dolara

Šef kabineta ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog Andrij Jermak zahvalio je danas američkom Senatu na odobrenoj pomoć od blizu 40 milijardi dolara.

Glavni pomoćnik ukrajinskog predsednika kaže da će to doprineti da se osigura poraz Rusije, prenosi Rojters.

„Idemo ka pobedi samouvereno i strateški i na tome zahvaljujemo našim saveznicima“, naveo je Jermak.

On je to naveo u onlajn objavi nekoliko minuta nakon što je Senat glasao 86-11 za paket vojne, ekonomske i humanitarne pomoći za Ukrajinu.

21.05 Blinken: Rusija koristi hranu kao oružje u Ukrajini

Američki državni sekretar Entoni Blinken optužio je danas Rusiju da koristi hranu kao oružje u Ukrajini.

Nije u pitanju snabdevanje hranom samo miliona Ukrajinaca, već i miliona ljudi širom sveta koji se oslanjaju na uvoz iz Ukrajine, rekao je Blinken obraćajući se Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija, gde je apelovao na Rusiju da prestane da blokira ukrajinske luke, prenosi Rojters.

„Izgleda da ruska vlada misli da će korišćenje hrane kao oružja pomoći da se postigne ono što nije postigla njena invazija, a to je da slomi duh ukrajinskog naroda", rekao je Bloinken.

20.05 Šolc uveren da će Švedska i Finska ući u NATO

Nemački kancelar Olaf Šolc izjavio je danas u Holandiji da je uveren da će Švedska i Finska uspeti da se pridruže NATO i dodao da Nemačka čini sve što je moguće da se to dogodi.

„Svi žele da Švedska i Finska brzo postanu članice, tako da sam uveren da ćemo uspeti da donesemo zajedničku odluku“, izjavio je je Šolc na konferenciji za novinare sa holandskim kolegom Markom Ruteom, prenosi Rojters.

Lisi Niesner/Pool via AP
 

 

Šolc je ponovio da Nemačka pozdravlja kandidature nordijskih zemalja i dodao da ima utisak da mnoge druge zemlje dele njegovo mišljenje, navodi britanska agencija.

19.35 Nove britanske sankcije Rusiji

Velika Britanija je na svoju listu sankcija uvrstila ruske aviokompanije Aeroflot, Rosija erlajns i Ural erlajns.

Prema ažuriranoj verziji dokumenta, objavljenoj danas na sajtu britanske vlade, ograničenja podrazumevaju zamrzavanje imovine ove tri kompanije, preneo je TASS.

 
19.15 Ponovo granatirana naselja u DNR

Ukrajinske trupe u 18.45 (vreme se poklapa sa moskovskim) pucale su na dva naselja u Donjeckoj Narodnoj Republici, ispalivši dve mine kalibra 120 mm na Jasinovataju i šest granata kalibra 122 mm na naselje Golmovski, saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za Kontrola i koordinacija režima prestanka vatre (SCKK).

 
19.00 Nastavlja se granatiranje naselja u DNR

Ukrajinske trupe granatirale su Jasinovataju i Mineralno u Donjeckoj Narodnoj Republici, ispalivši šest raketa iz VBR Grad i dve mine kalibra 120 mm, saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre (SKCC).

 
18.55 Eliminisano 30, predalo se 17 pripadnika VSU

Snage DNR su od početka dana likvidirale više od 30 ukrajinskih nacionalista i uništile jedan tenk, dva borbena vozila pešadije i osam neprijateljskih vatrenih tačaka. Zarobljena su 3 BVP, 2 BTR i jedan tenk, saopštila je Narodna milicija DNR.
Prema navodima resora, pet vojnika DNR je poginulo, a 17 je ranjeno tokom proteklog dana, a 20 ukrajinskih vojnika 95. desantno-jurišne brigade dobrovoljno je položilo oružje.

17.50 Amerikanci šalju nove haubice M777

Pentagon najavljuje pripremu nove partije haubica M777 za slanje u Ukrajinu.

 

18.35 Hersonska oblast će postati subjekt Ruske Federacije

Načelnik vojno-civilne uprave (VGA) oslobođenog regiona Vladimir Saldo je na prvom sastanku sa čelnicima regiona dao prve instrukcije o integracionim procesima sa Ruskom Federacijom.

U budućnosti će region postati Hersonska oblast Rusije, rekao je šef VGA. Novi budžet regiona je već odobren u rubljama. Plate i penzije u Hersonskoj oblasti od maja će se takođe isplaćivati u ruskoj valuti.

17.48 - Belorusija od Rusije kupila Iskandere i S-400

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko izjavio je da je Minsk kupio od Rusije potreban broj sistema „Iskander“ i S-400.

17.17 - Ukrajinski premijer s ministrima G7 o pomoći

Ukrajinski premijer Denis Šmihal izjavio je danas da je s ministrima finansija Grupe sedam najrazvijenih nacija razgovarao o praktičnim koracima za pružanje pomoći Ukrajini da se oporavi od rata sa Rusijom.

17.00 - Ukrajinci srušili spomenik Svetom Aleksandru Nevskom

Ukrajinske snage u Harkovu srušili su spomenik knezu Aleksandru Nevksom.

 

 

Aleksandar Jaroslavič Nevski (1220-1263) bio je veliki ruski knez i svetac Ruske pravoslavne crkve.

16.49 - Zelenski razgovarao sa Džonsonom o isporuci oružja

Britanski premijer Boris Džonson razgovarao je sa Vladimirom Zelenskim o isporuci protivbrodskih raketa, artiljerije velikog dometa i dronova Ukrajini.

16.48 - Bajden u Beloj kući ugostio lidere Finske i Švedske koje teže članstvu u NATO.

 

 

16.45 - Britanija će dati garancije za dodatnih 50 miliona dolara za Ukrajinu

Britanija će dati garancije za dodatnih 50 miliona dolara finansijske pomoći za snabdevanje Ukrajine električnom energijom, izjavio je danas britanski ministar finansija Riši Sunak, koji se u Nemačkoj sastao sa kolegama iz Grupe sedam (G7) bogatih ekonomija sveta.

Kako je saopšteno iz Ministarstva finansija, Sunak će u petak pozvati članice G7 da načine korak napred u sprovođenju sporazuma o globalnom porezu na dobit preduzeća koji je postignut prošle godine, prenosi Rojters.

- Ministar će u Bonu ohrabriti partnere da nastave zamajac i saradnju kako bi se sporazum realizovao što je brže moguće - navelo je ministarstvo.

16.11 - Najmanje 12.600 američkih vojnika nalazi se u Poljskoj – u pitanju je najveći broj u istoriji, izjavio je ambasador SAD u Poljskoj Mark Bžežinski.

- Veoma sam zahvalan Poljskoj što prima na svoju teritoriju tako mnogo američkih vojnika. Trenutno se u zemlji nalazi 12.600 vojnika. To je više nego ikada u istoriji - rekao je Bžežinski tokom posete međunarodnih vojnih vežbi „Defender Europe“.

15.48 - Iz Marijupolja evakuisano još 150 ljudi

Još 150 ljudi je evakuisano u četvrtak iz Marijupolja u Bezimeno u Donjeckoj Narodnoj Republici. Među njima je 30 dece, saopštio je Štab teritorijalne odbrane DNR.

15.05 - Evropski parlament: Šreder da napusti odbor Rosnjefta

Alexei Druzhinin, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
 

Evropski parlament (EP) priprema rezoluciju na osnovu koje će nemački kancelar Gerhard Šreder biti stavljen na crnu listu ako ne napusti odbor ruske državne naftne kompanije Rosnjeft, a to bi trebalo da ga odvrati i od preuzimanja vodeće pozicije u Gaspromu.

14.48 - Zaharova: SAD postavljaju temelje za novu provokaciju

Pisanja američkih medija da bi Rusija mogla da upotrebi nuklearno oružje u Ukrajini nagoveštavaju da Vašington priprema informativni temelj za novu provokaciju, ovog puta apokaliptičnu, ocenila je danas portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

14.41 - Erdogan: Odbićemo članstvo Švedske i Finske u NATO-u

Turska je poručila svojim saveznicima da će odbiti članstvo Švedske i Finske u NATO-u, izjavio je danas turski predsednik Redžep Tajip Erdogan u video-snimku objavljenom na njegovom Tviter nalogu.

- Nastavićemo našu politiku na odlučan način, rekli smo saveznicima da ćemo reći "ne" članstvu Finske i Švedske u NATO-u - saopštio je Erdogan.

Pixabay
 

Finska i Švedska su u sredu zvanično podnele zahtev za pridruživanje NATO-u, što je odluka podstaknuta operacijama ruske vojske u Ukrajini, a prigovori Turske su iznenadili ostale članice te organizacije, navodi Rojters.

14.24 - Rusko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je danas da će proterati pet portugalskih diplomata

Moskva je navela da je ovaj potez odgovor na to što je Lisabon prošlog meseca proterao deset službenika ambasade Rusije, prenosi Rojters.

14.07 - Velika Britanija je uključila u svoj spisak sankcija ruske aviokompanije "Aeroflot", "Rusija" i "Uralske aviolinije".

Dokument predviđa zamrzavanje imovine kompanija.

13.25 - Šolc: Ukrajina nije prioritet u odnosu na zemlje zapadnog Balkana

Nemački kancelar Olaf Šolc, koji će sredinom juna doći u posetu Beogradu, gde će se sastati sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, izjavio je danas da se ne mogu ubrzati napori Ukrajine da se pridruži EU, uprkos "ruskoj invaziji" i naglasio da bi pravljenje izuzetka u slučaju Ukrajine bilo nepravedno prema "balkanskim državama", koje žele da postanu članice Unije.

Lisi Niesner/Pool via AP
Olaf Šolc

13.22 - Rusija: Ako otvorimo luke, razmotrite ukidanje sankcija

Ukoliko bi Rusija poslušala apel Ujedinjenih nacija za otvaranje pristupa lukama na Crnom moru, onda bi trebalo da se razmotri ukidanje sankcija Rusiji, saopštilo je danas rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

Ukrajina je, kao jedan od najvećih svetskih proizvođača žitarica, izvozila većinu robe preko svojih morskih luka, ali otkako je Rusija poslala vojsku u Ukrajinu, prinuđena je da izvozi vozom ili preko malih luka na Dunavu, podseća Rojters.

13.20 - Stanovnici će odlučiti o daljoj sudbini osvojenih ukrajinskih oblasti

U Kremlju su saopštili da će dalja sudbina niza ukrajinskih oblasti koje su prešle pod kontrolu ruske vojske biće rešena samo polazeći od želje lokalnog stanovništva.

13.01 - Gutereš apelovao na Zapad zbog nestašice hrane: Samo sa Rusijom može se rešiti globalna kriza

Prehrambeni proizvodi i đubriva iz Rusije, Ukrajine i Belorusije moraju biti dozvoljeni na svetskim tržištima ako svetska zajednica želi da zaustavi rastuću prehrambenu krizu, rekao je generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš na ministarskom sastanku o globalnoj bezbednosti hrane u sredu.

11.55 - Erdogan: Turska ne može da napusti Rusiju

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je danas da Turska ne može da napusti Rusiju niti da se odrekne ruskog gasa, javljaju RIA Novosti.

On je naglasio da Turska ima odnose i sa Rusijom i sa Ukrajinom, a podsetio je i da nuklearnu elektranu "Akuju" u Turskoj gradi Rusija.

Erdogan je najavio da će taj projekat biti završen sledeće godine.

AP Photo/Efrem Lukatsky
Redžep Tajip Erdogan

- Ovo je za nas strateško pitanje, to su strateški odnosi. Ne možemo ih napustiti, slomiti - rekao je Erdogan u razgovoru sa mladim ljudima, a govor je objavljen na njegovom Tviter nalogu.

11.10 - U Harkovu je odjeknula eksplozija, piše Sputnjik

Za sada nije dostupno više informacija.

11.01 - Kuleba kritikovao EU

Šef ukrajinske diplomatije Dmitrij Kuleba izjavio je da Kijevu nisu potrebne "zamene" statusa kandidata EU koje, prema njegovom mišljenju, "pokazuju drugostepeni odnos" prema zemlji.

- Strateška neodređenost povodom evropske perspektive Ukrajine koju praktikuju neke prestonice evropskih država poslednjih godina, pretrpele su neuspeh i treba da se prekinu - napisao je Kuleba na Telegramu.

10.26 - Rusija: Iz Azovstalja se dosad predalo 1.730 boraca

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je danas da se u poslednja 24 sata predao 771 ukrajinski borac iz čeličane Azovstalj odnosno ukupno 1.730 od ponedeljka.

Prema navodima Ministarstva, 80 su ranjenici, prenosi RIA Novosti.

10.24 - Dragi: Potreban je hitan prekid vatre u Ukrajini zbog pregovora

AP Photo/Domenico Stinellis
Mario Dragi

Italijanski premijer Mario Dragi pozvao je danas na momentalan prekid vatre u Ukrajini kako bi mogli da počnu ozbiljni pregovori o kraju rata.

- Do prekida vatre mora da dođe što pre - rekao je Dragi pred italijanskim Senatom u Rimu, na početku debate o podršci te zemlje Ukrajini, preneo je Rojters.

Dragi je rekao da je važno da se održi pritisak na Rusiju kroz ekonomske sankcije, jer "Moskva treba da se dovede za pregovarački sto".

10.03 - Berbok: Rusija koristi glad kao oružje u ratu

Nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok optužila je Rusiju da koristi blokadu izvoza žitarica iz Ukrajine kao ratno oružje.

- Moskva to ne radi samo blokadom ukrajinskih luka, već i uništavanjem silosa, puteva, pruga i polja - rekla je Berbok na sastanku ministara spoljnih poslova u UN u Njujorku.

Nemačka vlada tvrdi da Rusija sprečava Ukrajinu da izveze 20 miliona tona pšenice, uglavnom iz luke Odese, prenosi Bild.

AP Photo/Matthias Schrader
Analena Berbok

- Rusija ne vodi svoj brutalni rat samo tenkovima, raketama i bombama. Rusija vodi rat sa još jednim strašnim i tihim oružjem - glađu i siromaštvom - rekla je Berbok.

9.55 - Turska hoće da osigura prolaz ukrajinskih brodova sa hranom

Turska radi sa Ujedinjenim nacijama da osigura bezbedan prolaz ukrajinskih brodova koji nose žitarice, a radi i na tome da se uspostave kontaktne grupe na humanitarnim koridorima u Ukrajini, izjavio je turski ministar spoljnih poslova Melvut Čavušoglu na konferenciji o hrani u organizaciji SAD.

- Podržavamo napore generalnog sekretara Antonija Gutereša da se uspostave humanitarni koridori kako bi se obezbedila sigurnost za prolaz hrane. Zajedno sa UN radimo da pružimo sigurnost ukrajinskim brodovima koji nose žitarice - kazao je Čavušoglu, preneo je TASS.

Radi se i na tome da se uspostave kontakt grupe po svim humanitarnjim pitanjima.

- Pozdravljamo pravovremenu italijansku inicijativu da se formira mediteranski ministarski dijalog po pitanju krize oko hrane i mi ćemo kopredsedavati - dodao je on.

9.16 - Buš napravo lapsus i šokirao svet - svi mu se smeju

Bivši predsednik SAD Džordž Buš (75) napravio je lapsus kada je izjavio da je inavazija na Irak "brutalna i neopravdana", pre nego što se ispravio i rekao da je mislio na ruski napad na Ukrajinu.

- Rezultat je odsustvo kontrole i ravnoteže u Rusiji, a odluka da jedan čovek pokrene invaziju na Irak potpuno je neopravdana i brutalna. Ovaj, hteo sam da kažem, Ukrajinu - kazao je Buš i prodrmao glavu.

8.49 - Pušilin: Većina vojnika iz Azovstalja se predala

Lider Donjecke Narodne Republike Denis Pušilin saopštio je da se većina ukrajinskih vojnika koji su se nalazili u čeličani Azovstalj" predali.

8.26 - Zamenik komandira "Azova" se predao

Zamenik komadira ekstremističkog puka "Azova" Svjatoslav Palamar, pod nadimkom Kalina, izašao je iz "Azovstalja" i predao se, pišu mediji.

8.00 - Ukrajinska jedinica odbila da se bori

Druga u nedelji dana jedinica 115. Brigade Oružanih snaga Ukrajine koja se nalazi u Severodonjecku, odbila je da se bori. Borci trećeg bataljona su snimili obraćanje predsedniku Vladimiru Zelenskom i glavnom komandantu Oružanih snaga Ukrajine Valeriju Zalužnom.

- Odbijamo da ispunjavamo borbene zadatke, pošto nemamo podršku. Nemamo tešku tehniku koja bi nas štitila. Čekamo podršku već dve nedelje. Šalju nas u sigurnu smrt. Nema komande, nema, tehnike i poštovanja prema ljudima - saopštili su borbi.

7.50 - Japan udvostručuje finansijsku pomoć Ukrajini

Japan će udvostručiti finansijsku pomoć Ukrajini na 600 miliona dolara u koordinaciji sa Svetskom bankom, kako bi se kratkoročno rešili ekonomski problemi u toj zemlji, rekao je danas premijer Fumio Kišida.

- Primili smo pozive za kratkoročnu finansijsku podršku ukrajinskoj strani, jer se fiskalna situacija pogoršala zbog ruske invazije - rekao je Kišida novinarima u Tokiju.

Japan je u aprilu već odobrio pomoć od 300 miliona dolara Ukrajini.

7.20 - G7 danas o finansijama Ukrajine

AP Photo/Felipe Dana
 

Ministri finansija G7 sastaće se danas u Nemačkoj kako bi razradili plan za jačanje ukrajinske ekonomije razorene ratom. Ministarka finansija SAD Dženet Jelen rekla je uoči sastanka u Kenigsvinteru da ono što je do sada dogovoreno "nije dovoljno" i pozvala američke partnere da nam se "pridruže u povećanju svoje finansijske podrške".

Sjedinjene Države su napredovale sa paketom pomoći od 40 milijardi dolara za popunjavanje kijevske kase i vojnih prodavnica. Japan je u četvrtak ujutro saopštio da će udvostručiti pomoć Ukrajini na 600 miliona dolara u koordinisanom potezu sa Svetskom bankom.

07:10 - Mizincev: Ukrajinci koriste bolnice kao borbene položaje

Načelnik ruskog Centra za kontrolu nacionalne odbrane, general-pukovnik Mihail Mizincev izjavio je da oružane snage Ukrajine koriste medicinske ustanove da rasporede svoje borbene jedinice.

- OSU su raspoređene u regionalnoj bolnici u Podolsku. U blizini bolnice rasporedili su u velikom broju oklopna vozila i artiljerijska oruđa. Vatreni položaji su u zgradama regionalnog dečjeg sanatorijuma, sa artiljerijskim i raketnim sistemima raspoređenim u neposrednoj blizini. Medicinsko osoblje i stanovnici obližnjih zgrada drže se u zatočeništvu i koriste se kao živi štit - rekao je u sredu Mizincev.

7.00 - U ukrajinskom napadu na Kursku oblasti poginuo civil

AP Photo
 

Ukrajinske snage granatirale su rano jutros pogranično selo u Kurskom regionu na zapadu Rusije, a u napadu je poginuo najmanje jedan civil, rekao je gubernator Kurske oblasti Roman Starovoit.

On je rekao da ima i ranjenih kojima je pružena prva pomoć, prenosi RIA Novosti.

Granate su pogodile destileriju u selu Tetkino i još nekoliko drugih zgrada, naveo je on na Telegram aplikaciji.

- Još jedan neprijateljski napad na Tetkino, koji se dogodio u zoru, završio je nažalost tragedijom. Trenutno je poznato da je najmanje jedna civilna žrtva. Prema preliminarnim podacima, radi se o vozaču kamiona koji je dovozio sirovine u destileriju - rekao je Starovoit.

On je napomenuo da se sada u selu gasi požar, i da je oštećeno nekoliko kuća.

Prema njegovim rečima, ima izveštaja o neeksplodiranim ubojnim sredstvima.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike