Rusija proteruje pet portugalskih diplomata: Stigao odgovor iz Lisabona!

19.05.2022

12:47

0

Evropske zemlje su proterale više od 300 službenika ruskih ambasada od početka sukoba u Ukrajini

Rusija proteruje pet portugalskih diplomata: Stigao odgovor iz Lisabona!
architecture-g78c1d8330_1280 - Copyright Pixabay

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je danas da će proterati pet portugalskih diplomata.

Moskva je navela da je ovaj potez odgovor na to što je Lisabon prošlog meseca proterao deset službenika ambasade Rusije, prenosi Rojters.

Portugal napravio prvi korak

Portugal i Rumunija proterali su ranije po 10 članova osoblja ruskih ambasada u Lisabonu i Bukureštu, i time se pridružiti odgovoru drugih zemalja Evropske unije na navodne ratne zločine ruskih trupa u Ukrajini, prenosi Rojters. Portugalsko Ministarstvo spoljnih poslova je u saopštenju navelo da su članovi osoblja ruske ambasade proglašeni za nepoželjne osobe (persona non grata).

- Portugalska vlada ponavlja svoju čvrstu i žestoku osudu ruske agresije na ukrajinsku teritoriju - naveli su tada u saopštenju ministarstva.

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije saopštilo je da su portugalske diplomate dužne da napuste zemlju u roku od 14 dana od uručenja odgovarajuće note njihovom ambasadoru. Portugalska vlada osudila je tu odluku i nazvala je "odmazdom", navodi Rojters.

- Za razliku od ruskih diplomata proteranih iz Portugala, naše diplomate su striktno sprovodile diplomatske aktivnosti u apsolutnom skladu sa Bečkom konvencijom o diplomatskim odnosima - navodi se u saopštenju portugalskog Ministarstva spoljnih poslova.

Evropske zemlje su proterale više od 300 službenika ruskih ambasada od početka sukoba u Ukrajini.

 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike