Zelenski potpisao uredbu o produženju vanrednog stanja: Turska rekla "ne" ulasku Švedske i Finske u NATO! (FOTO/VIDEO)

18.05.2022

21:49

0

Pratite uz 24sedam sva dešavanja na teritoriji Ukrajine

Zelenski potpisao uredbu o produženju vanrednog stanja: Turska rekla "ne" ulasku Švedske i Finske u NATO! (FOTO/VIDEO)
ukrajina (1) - Copyright Pixabay/AP/Alexei Alexandrov/Serhii Nuzhnenko/Petros Giannakouris/Tanjug/Printcreen/YT/Так как есть.

Specijalna operacija ruske vojske u Ukrajini ušla je u 84. dan.

Evropa planira šesti paket sankcija Rusiji, embargo na rusku naftu koči jedna zemlja - Mađarska.

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da će nakon ulaska Švedske u NATO biti prinuđeni na uzvratne korake vojno-tehničke prirode, a konkretne mere će zavisiti od toga da li će na teritoriji Švedske biti razmešteno udarno naoružanje Alijase.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan rekao je da njegova zemlja neće dozvoliti pridruživanje Finske i Švedske NATO savezu.

Šta znamo do sad?

U toku je 83. dan specijalne operacije ruske vojske u Ukrajini

- Putin predsedniku Finske: "Greška bi bila da ta zemlja odustane od neutralnosti"

- Putin održao sednicu Saveta za nacionalnu bezbednost

- Rusija predstavila nove dokaze o biološkim laboratorijama u Ukrajini

- Švajcarska "odmrzla" 3,4 milijarde franaka ruske imovine

- Bivši savetnik Merkelove upozorio: Ne bismo smeli da potcenimo rusku vojsku

- Putin kritikovao lidere neprijateljskih zemalja

- Bajden traži od Kongresa da se zapleni sva ruska imovina

- Marijupolj i humanitarni koridor između Izjuma i Volnovahe glavna bojna polja

Evakuacija iz Marijupolja, posebno iz čeličane Azovstalj

- Problemi zbog uvoza ruskog gasa

- Pregovori Rusije i Ukrajine stali "na pola puta"

Pratite uz 24sedam sva dešavanja na teritoriji Ukrajine:

23.50 Kijev traži američke VBR

Kijev već nekoliko meseci traži od Sjedinjenih Država da isporuče precizne raketne sisteme za više lansiranja M270 (MLRS), ali Vašington ne žuri da pristane, plašeći se dugotrajnog i eskalacionog ukrajinskog sukoba, piše list Politiko, pozivajući se na izvore upoznate sa situacijom.

23.15 Granatirana Gorlovka

Ukrajinske trupe granatirale su Horlivku u 23.15 i ispalile pet granata kalibra 122 mm, saopštilo je predstavništvo DNR u SCKK.

23.01 Zelenski potpisao uredbu o produženju vanrednog stanja

Volodimir Zelenski potpisao je danas uredbu o produženju vanrednog stanja i mobilizacije za novih 90 dana, počevši od 25. maja.

U izveštaju BBC se navodi da je tekst uredbe poslat ukrajinskom parlamentu na ratifikaciju i da mora da je odobri najmanje polovina poslanika.

Ukrainian Presidential Press Office via AP
 

 

Vanredno stanje u Ukrajini je uvedeno 24. februara, na dan kada je Rusija izvršila invaziju.

Prva uredba ukrajinskog predsednika o mobilizaciji u svim regionima Ukrajine bila je doneta na rok od 90 dana, ali prošle nedelje je ukrajinski ministar odbrane izjavio da se nada da će milion boraca biti naoružano jer se zemlja priprema za "novu, dugačku fazu rata".

22.45 Mizincev: Ukrajinci koriste bolnice kao borbene položaje

Oružane snage Ukrajine koriste medicinske ustanove da rasporede svoje borbene jedinice, izjavio je danas načelnik ruskog Centra za kontrolu nacionalne odbrane, general-pukovnik Mihail Mizincev.

"OSU su raspoređene u regionalnoj bolnici u Podolsku. U blizini bolnice rasporedili su u velikom broju oklopna vozila i artiljerijska oruđa. Vatreni položaji su u zgradama regionalnog dečjeg sanatorijuma, sa artiljerijskim i raketnim sistemima raspoređenim u neposrednoj blizini. Medicinsko osoblje i stanovnici obližnjih zgrada drže se u zatočeništvu i koriste se kao živi štit", rekao je Mizincev.

Vadim Savitsky, Russian Defense Ministry Press Service via AP
 

 

22.20 Petoro ranjenih civila u DNR

Pet civila, među kojima i tinejdžer, ranjeno je u posledicama granatiranja ukrajinskih trupa ranije oslobođenih teritorija DNR, saopštilo je predstavništvo republike u SCKK.

-U operativnoj liniji SCKK DNR primljena je informacija o ranjavanju 5 civila u posledicama granatiranja od strane Oružanih snaga Ukrajine (Oružanih snaga Ukrajine) na ranije oslobođenu teritoriju republike, saopštilo je predstavništvo na svom telegram kanalu.

 

21.30 - Ukrajinska teritorijalna odbrana minirala ruski oklopni voz

Ukrajinski borci digli su u vazduh oklopni voz u kojem su bile ruske trupe u okupiranom južnom gradu Melitopolju, saopštila je danas ukrajinska teritorijalna odbrana (UTO).

20.35 Ponovo radi ambasada SAD u Kijevu

Ambasada SAD u Kijevu počela je danas s radom, rekao je državni sekretar Entoni Blinken, gotovo tri meseca nakon što su SAD udaljile svoje diplomate i obustavile rad ambasade zbog ruske vojne operacije u Ukrajini.

„Ukrajinski narod je, uz našu bezbednosnu pomoć, odbranio svoju domovinu pred nesavesnom invazijom Rusije, i kao rezultat toga, zvezde i pruge još jednom se vijore iznad ambasade", naveo je Blinken, prenosi Rojters.

Neposredno pre nego što je američka zastava podignuta iznad ambasade, portparol Stejt departmenta Danijel Langenkamp rekao je da će se u prvoj fazi mali broj diplomata vratiti na posao.

 

 

19.59 Nebenzja: Gutereš nam nudi ukidanje zabrane izvoza đubirva

Tokom posete Moskvi, generalni sekretar UN Antonio Gutereš rekao je da nudi povlačenje ograničenja koja sprečavaju izvoz đubriva iz Rusije, izjavio je danas ruski stalni predstavnik u UN Vasilij Nebenzja.

- Gutereš je predložio da nam budu ukinuta ograničenja izvoza đubriva kako bi bile obezbeđene svetske zalihe, rekao je Nebenzja, prenosi TASS.

On je napomenuo da je Rusija spremna da isporučuje đubrivo na svetsko tržište, ali da sankcije Zapada to sprečavaju.

- Sankcije su uvedene u pomorstvu, osiguranju, bankarstvu, rekao stalni predstavik u UN.

19.40 Granatiran Herson

Ukrajinske snage granatirale su dva puta Herson u kratkom roku. Pogođeni su civilni objekti.

 

 

18.50 Rusi objavili snimke lečenja Ukrajinaca iz Azovstalja

Rusko Ministarstvo odbrane danas je objavilo video zapise ukrajinskih boraca koji su na bolničkom lečenju nakon što su se predali u opkoljenoj železari Azovstalj u Marijupolju.

Na jednom snimku prikazana je grupa muškaraca kako leže na krevetima u bolničkoj sobi, a dvojica su nakratko govorila pred kamerom, prenosi Rojters.

 

 

Jedan od njih kaže da je imao pristup hrani i lekarima, dok je drugi napomenuo da je bio previjen i nije imao primedbi na lečenje.

 

 

18.30 Husnulin:Popravićemo puteve u Ukrajini koji vode ka Rusiji

 Rusija će finansirati rekonstrukciju teritorija u Ukrajini nad kojima je preuzela kontrolu i popraviće puteve koji povezuju te oblasti sa Rusijom, rekao je danas zamenik ruskog premijera Marat Husnulin.

U izveštaju agencije RIA Novosti se navodi da je Husnulin rekao da je Rusija "oslobodila" teritorije u Ukrajini, prenosi Rojters.

On je takođe potvrdio da će nuklearna elektrana u Zaporožju, najveća u Evropi po proizvodnom kapacitetu koju su zauzele ruske trupe, snabdevati energijom Rusiju i Ukrajinu pod uslovom da Ukrajina ''''za to plati'''', preneli su ruski mediji.

17.50 DNR i LNR: U sukobima poginulo 46 ukrajinskih vojnika

Ukrajinska vojska pretrpela je gubitke od 46 žrtava u današnjim sukobima sa snagama Donjecke i Luganske Narodne Republike (DNR i LNR), a još 28 ukrajinskih vojnika položilo je oružje, izjavili su zvaničnici tih oblasti.

Portparol Narodne milicije DNR Eduard Basurin rekao je da su njihovi vojnici eliminisali 36 Ukrajinaca, osam primeraka raznog naoružanja, dva borbena pešadijska vozila, jedan oklopni transporter i tri kamiona, prenosi TASS.

Kako on navodi, 11 vojnika 25. vazdušno-desantne brigade i 17 pripadnika 54. mehanizovane brigade dobrovoljno se predalo i prešlo na stranu Donjecke Narodne Republike.

17.35 Ðentiloni: Blokirana odluka o šestom paketu sankcija Rusiji

Odluka o šestom paketu EU sankcija Rusiji je blokirana, potvrdio je danas evropski komesar za ekonomiju Paolo Ðentiloni u intervjuu za TV kanal Rai Njuz 24.

"Vrlo brzo i jednoglasno smo usvojili pet paketa sankcija, ali odluka o šestom paketu je i dalje blokirana iz poznatih razloga. Ja sam optimista o izgledima za pronalaženje kompromisa", rekao je Ðentiloni, prenosi TASS.

17.00 - Češka dobija od Nemačke 15 tenkova Leopard 2A4

Češka će od Nemačke dobiti 15 tenkova Leopard 2A4, a svoje tenkove iz sovjetske ere isporučuje Ukrajini od početka sukoba u toj zemlji u februaru ove godine, saopštilo je danas češko Ministarstvo odbrane.

16.53 - Zelenski predložio produžavanje ratnog stanja u Ukrajini

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski predložio je da se ratno stanje u zemlji, koje ističe 25. maja, produži za 90 dana.

16.35 Moskva: Mreža američkih biolaboratorija ima više od 400 objekata u svetu

Mrežu zatvorenih biolaboratorija SAD širom sveta čini više od 400 objekata, pri čemu se podudaraju mesta na kojima se one nalaze i zone u kojima se javljaju epidemijske opasnosti, izjavio je zamenik sekretara Saveta bezbednosti Rusije Aleksandar Venediktov.

- Sva Hitlerova istraživanja u sferi medicine i biološkog oružja pala su u ruke Amerikancima. Danas vidimo da oni ponovo rade protiv celog čovečanstva. Imam u vidu pre svega zatvorene američke biolaboratorije, vojne i civilne, koje se otvaraju širom sveta. Prema našim procenama, ovu mrežu čini više od 400 objekata, rekao je Venediktov na sastanku s inostranim ambasadorima u Moskvi.

Profimedia
 

15.36 - Američki zakoni ne dozvoljavaju konfiskaciju ruske imovine pod sankcijama u korist Ukrajine, izjavila je ministar finansija Dženet Jelen.

To, kako je rekla, nije predviđeno američkim zakonima a sa tim se susreću i druge zemlje.

15.18 - Ukrajinska vojska razmešta svoja skladišta municije u civilnim objektima, a protivvazdušnu odbranu su postavili u filmskom studiju u Odesi, rekla je portparolka Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova.

15.15 - Turska blokirala pregovore Finske i Švedske o pristupanju u NATO!

Ankara je reagovala nekoliko sati otkad su podneti zahtevi za članstvo, a predsednik Režep Tajip Erdogan saopštio je da ne može da podrži članstvo ove dve države.

AP Photo/Efrem Lukatsky
Redžep Tajip Erdogan

14.26 - Ruska filijala Gugla podnosi zahtev za bankrot

Ruska filijala Gugla izvestila je da namerava da podnese zahtev za bankrot jer ne može da ispunjava finansijske obaveze, navodi se u materijalu objavljenom na sajtu ruskog Jedinstvenog državnog registra pravnih lica, javlja Tass.

14.13 - EK izdvaja dodatnih 9 miljardi za Ukrajinu

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen najavila je da će iz budzeta EU biti izdvojeno dodatnih devet milijardi evra za hitnu makrofinasijsku pomoć Ukrajini u 2022. godini i pozvala međunarodne partnere i institucije da se pridruže platformi za obnovu Ukrajine nakon rata.

- EU ima i odgovornost i strateški interes da bude lider rekonstrukcije Ukrajine. Principi rekonstrukcije bi trebalo da budu kombinacija investicija i trenutnih reformi. Vremenom, ova kombinacija će pomoći Ukrajini da nastavi svoj put ka prijemu u EU - poručila je Lajen.

14.07 - Rusija proteruje 27 španskih diplomata, prenosi Sputnjik.

13.37 - Peskov: Ukrajina nije voljna da nastavi pregovore

AP Photo/Alexander Zemlianichenko
Dmitrij Peskov

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je danas da nema pomaka u pregovorima s Ukrajinom i da Kijev ne pokazuje nikakvu volju da ih nastavi.

- Pregovori ne napreduju i primćujemo potpuni nedostatak volje ukrajinskih pregovarača da se taj proces nastavi - rekao je Peskov, a preneo je Rojters.

13.35 - Italijanski Eni otvara račun u rubljama u Gasprombanci

Italijanska energetska kompanija Eni saopštila je da će iz predustrožnosti otvoriti račun denominovan u rubljama u Gasprombanci kako bi obezbedila da "prođe" njena sledeća uplata za ruski gas koja dospeva u "narednih nekoliko dana", prenosi portal Politiko.

13.31 - Rusija proterala 24 službenika italijanske ambasade

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije proglasilo 24 službenika italijanske ambasade u Moskvi personama non grata, a portparolka Ministarstva Marija Zaharova kaže da se Moskva na taj korak odlučila odgovarajući na proterivanja 30 ruskih diplomata iz Rima početkom aprila ove godine, prenosi Sputnjik.

Premijer Italije Mario Dragi nazvao je "neprijateljskim gestom" proterivanje italijanskih diplomata iz Moskve, navodi Sputnjik.

12.44 - Rusija proteruje 34 službenika francuske ambasade

Moskva je proglasila personama non grata 34 službenika francuske ambasade kao odgovor na proterivanje ruskih diplomata, saopštilo je Ministarstvo inostranih poslova Rusije.

Pixabay
 

Kako prenosi Sputnjik, rusko ministarstvo je istaklo da službenici ambasade imaju dve nedelje da napuste Rusiju.

12.36 - Granatirano rusko pogranično selo Solohi

Gubernator Belgorodske oblasti Vjačeslav Gladkov saopštio je da je s teritorije Ukrajine granatirano rusko pogranično selo Solohi. Jedan čovek je povređen i načinjena je materijalna šteta.

11.48 - Metalurški kombinat "Iljiča" će biti obnovljen, dok će čeličana "Azovstalj" biti očišćena, saopštio je lider DNR Denis Pušilin.

11.32 - Pušilin: O sudbini ukrajinskih vojnika iz Azovstavlja odlučiće sud

Lider samoproglašene Donjecke Narodne Republike Denis Pušilin izjavio je danas da će sud odlučiti o sudbini ukrajinskih vojnika koji su se predali u čeličani "Azovstalj" u Marijupolju, javljaju lokalni ruski mediji.

10.43 - Ukrajinska vojska ostala bez još tri aviona i sistema S-300

Profimedia
 

Portparol Ministarstva odbrane Rusije general major Igor Konašenkov na jutarnjem brifingu saopštio je poslednje rezultate specijalne vojne operacije u Ukrajini.

- Vazdušno-kosmičke snage Rusije pogodile su dva komandna centra, kao i 13 položaja ukrajinske vojske, uključujući jedinice stranih plaćenika

- Oborena su dva ukrajinska aviona Su-24, divizion S-300, kao i četiri skladišta oružja i municije

- Operativno-taktička avijacija pogodila je tri komandna centra, 41 položaj ukrajinske vojske, kao i skladište municije. U napadima poginulo je više od 270 ekstremista i uništeno 54 jedinica vojne tehnike

- Raketne snage i artiljerija pogodili su 76 komandnih punktova, 421 položaj ukrajinske vojske, kao i 147 artiljerijskih i minobacačkih tačaka

- Ruska protivvazdušna odbrana oborila je jedan ukrajinski Su-25 i MiG-29. Uništeno je 15 ukrajinskih dronova, presretnuto osam ukrajinskih projektila sistema "Smerč".

10.42 - Ramzan Kadirov sažeto objasnio kako se odvija situacija na istoku Evrope

 

 

10.34 - Ruski gimnastičar suspendovan zbog nošenja simbola „Z"

Ruskom gimnastičaru Ivanu Kulijaku izrečena je jednogodišnja suspenzija zbog nošenja ratnog simbola „Z" u Kataru u martu ove godine.

Kulijak je osvojio bronzu u finalu u vežbama na razboju Svetskog kupa u Dohi i pokazao slovo „Z“ zalepljeno na grudima dok je stajao pored Ukrajinca Ilije Kovtuna, koji je osvojio zlato, prenosi Bi-Bi-Si.

10.32 - Objavljen snimak ruskog udara na ukrajinsku bateriju haubica M777 155 mm američke proizvodnje

 

 

10.22 - Ruska vojska počela da dobija komplekse S-500

Kompleksi protivvazdušne i protivraketne odbrane S-500, kao i laserski kompleks „Peresvet“, već su počeli da se isporučuju ruskoj vojsci, saopštio je vicepremijer Rusije Jurij Borisov.

09.41 - 962 ukrajinska vojnika se predala - pada Azostalj

Iz "Azovstalja" su se već predala 962 ukrajinska vojnika, saopštio je štab teritorijalne odbrane DNR.

09.35 - Finci najavljuju arbitražni postupak protiv Gasprom Eksporta

AP Photo/Pavlo Palamarchuk, File
 

Finski državni dobavljač energije Gasum saopštio je da neće prihvatiti zahtev Moskve za plaćanje gasa u rubljama i najavio da će zbog toga pokrenuti spor pred arbitražnim sudom protiv Gasprom eksporta, podružnice ruskog državnog energetskog giganta Gasproma.

09.16 - Raketni napad u Odeskoj oblasti

Po Odeskoj oblasti izveden je još jedan raketni napad iz pravca Crnog mora, saopštila je ukrajinska vojska.

Meta napada je bila vojna infrastruktura.

08.55 - EK predstavlja plan za prekid oslanjanja na ruska goriva

Pixabay
 

Evropska komisija će danas predstaviti plan vredan 210 milijardi evra o tome kako Evropa može da prekine oslanjanje na ruska fosilna goriva do 2027. godine.

Sukob u Ukrajini podstakao je Evropsku uniju da preispita energetsku politiku usred zaoštrenih zabrinutosti zbog snabdevanja energenata.

Rusija isporučuje 40 odsto gasa EU i 27 odsto nafte, a zemlje EU se trenutno bore da dogovore sankcije na rusku naftu.

08.38 - EU će koristiti prihode od zamrznute imovine!?

EU razmatra mogućnost korišćenja prihoda od zamrznute imovine građana Rusije kojima su uvedene sankcije radi finansiranja "obnove Ukrajine".

Prema izvorima agencije, ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitrij Kuleba saopštio je u ponedeljak svojim kolegama iz EU da rashodi za obnovu zemlje mogu iznositi hiljade milijardi evra.

08.21 - Zvanično: Švedska i Finska podnele zahteve za ulazak u NATO!

Pixabay
 

Dve skandinavske zemlje zvanično su podnele zahtev za pridruživanje Severnoatlantskom savezu

08.02 - Nehamer: Za Austriju članstvo u NATO ne dolazi u obzir

Austrijski kancelar Karl Nehamer istakao je u Pragu da za Austriju članstvo u NATO ne dolazi u obzir.

- Austrija je bila, jeste i ostaće neutralna - poručio je on tokom posete Češkoj Republici.

Prema njegovim rečima, za Austriju se ne postavlja pitanje članstva u NATO, jer ona, kaže, ima potpuno drugačiju istoriju od Švedske i Finske.

07.43 - Medvedev: Nećemo dozvoliti Treći svetski rat, ali odgovorićemo na napad

AP photo
 

Rusija neće dozvoliti da izbije treći svetski rat, ali može da momentalno i "supersnažno" odgovori u slučaju da bude napadnuta, poručio zamenik predsednika ruskog Saveta bezbednosti Dmitrij Medvedev.

Medvedev je juče na Telegramu, nakon posete nuklearnom centru u Sarovu, rekao da se nuklearni štit Rusije sastoji od arsenala najsavremenijeg i pouzdanog naoružanja koje "hladi ambicije onih koji su spremni da pokrenu treći svetski rat na svoju ili tuđu ruku", preneo je TASS.

07.26 - Ponovo gađan Harkov

Lokalni mediji javljaju da su tokom noći gađani objekti u Nikolajevu, Dnjepropetrovsku i Harkovu.

 

 

07.13 - Zaharova poručila Zapadu: Prešli ste i svoje crvene linije

Zapadne zemlje su precrtale svoje vrednosti i prešle čak i sopstvene crvene linije, izjavila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

„Čini mi da Zapad nije prešao samo naše crvene linije. Suština i jeste u tome da je on prešao sopstvene crvene linije. Sve te uzvišene reči o ciljevima i iznetim idejama – pogazio je sam Zapad. I slobodu govora, međunarodno pravo, kao i demokratiju, kao najviše vrednosti. Sve to je pogaženo, sami su sve precrtali“, rekla je Zaharova, prenosi agencija BelTa.

07.00 - Kanada zabranila ulazak Putinu

Alexander Nemenov/Pool Photo via AP
 

 

Ministar za javnu bezbednost Kanade saopštio je da njegova zemlja zabranjuje ulazak u zemlju za oko 1.000 Rusa koji su pod sankcijama, uključujući ruskog predsednika Vladimira Putina.

 

Bonus video:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike