Turska blokirala pregovore Finske i Švedske o pristupanju NATO!

18.05.2022

13:15

0

Ankara je reagovala nekoliko sati otkad su podneti zahtevi za članstvo

Turska blokirala pregovore Finske i Švedske o pristupanju NATO!
erdogan - Copyright AP Photo/Markus Schreiber

Finska i Švedska su danas zvanično podnele zahteve za pristupanje NATO-u.

Da bi se priključile Alijansi, sve njene članice moraju jednoglasno da podrže zemlje kandidate.

Turska je, međutim, rekla da neće podržati Helsinki i Stokholm jer nemaju "jasan nedvosmislen stav" protiv Kurdistanske radničke partije (PKK) i Revolucionarnog narodnooslobodilačkog fronta (DHKP/C), grupa koje Ankara smatra terorističkim organizacijama.

Poslednje informacije su da je sa Bosfora stiglo veliko "ne" i da su pregovori prekinuti maltene pre nego što su i počeli.

- Tražili smo da nam isporuče 30 terorista i nisu to uradili. Ne dajete teroriste, a očekujete od nas podršku po pitanju članstva u NATO. NATO je bezbednosna organizacija, tako da nećemo reći "da" organizaciji koja je lišena bezbednosti - rekao je Erdogan na zasedanju vladajuće Partije pravde i razvoja.

AP Photo/Burhan Ozbilici
Redžep Tajip Erdogan

Predsednik Turske je još jednom pozvao predstavnike Švedske i Finske da ne gube vreme na posetu Ankari kako bi je ubedile da podrži njihovo članstvo u NATO-u.

- Turska ne može da prihvati svaki predlog unutar NATO-a - mada uvek podržava Alijansu - koji podržava teroriste - izjavio je Erdogan, i istakao da Turska poziva saveznike NATO-a da uvažavaju i podržavaju zabrinutost Ankare na temu bezbednosti.

Švedska i Finska imaju evidenciju o davanju političkog azila ljudima iz Turske, posebno etničkim Kurdima koji beže od unutrašnjih sukoba, što Ankara smatra neprihvatljivim. 

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike