Bajden zakazao susret sa liderima Švedske i Finske: Primiće ih u Beloj kući na razgovoru o evropskoj bezbednosti!

17.05.2022

13:20

0

Autor: J.B.O.

Biće reči i o "jačanju bliskih partnerstava u nizu globalnih pitanja i podršci Ukrajini"

Bajden zakazao susret sa liderima Švedske i Finske: Primiće ih u Beloj kući na razgovoru o evropskoj bezbednosti!
bajden - Copyright AP Photo/Markus Schreiber

Američki predsednik Džozef Bajden ugostiće lidere Švedske i Finske u četvrtak u Beloj kući kako bi razgovarali o njihovim zahtevima za članstvo u NATO, saopštila je danas Bela kuća.

- Bajden, švedska premijerka Magdalena Anderson i finski predsednik Sauli Ninisto razgovaraće o evropskoj bezbednosti - rekla je portparolka Bele Kuće Karin Žan-Pjer, prenosi agencija Rojters.

Dodala je da će na sastanku biti reči i o "jačanju njihovih bliskih partnerstava u nizu globalnih pitanja i podršci Ukrajini".

AP Photo/Patrick Semansky
 

Da podsetimo, parlament Finske odobrio je danas predlog za podnošenje zahteva za članstvo u NATO, saopštio je predsednik parlamenta Mati Van Hanen.

Za predlog je glasalo 188 poslanika, dok je njih osam bilo protiv,  rekao je predsednik parlamenta Mati Vanhanen.

Ranije danas švedska ministarka spoljnih poslova En Linde potpisala je zahtev kojim se proglašava da zemlja želi da se pridruži NATO-u.

Tanjug/Henrik Montgomery/TT News Agency via AP
 

Priča o prijemu Finske i Švedske u NATO uzburkala je Alijansu, čije određene članice nisu sigurne da je ovo pravi trenutak da ove dve zemlje postanu deo vojnog saveza, dok su iz Rusije stigle oštre reakcije. 

 

Dok su druge nordijske zemlje poput Norveške, Danske i Islanda bile prvobitne članice Alijanse, Švedska i Finska se nisu pridružile paktu iz istorijskih i geopolitičkih razloga.

Finska, koja je proglasila nezavisnost od Rusije 1917. nakon boljševičke revolucije, i Švedska, usvojile su neutralne spoljnopolitičke stavove tokom hladnog rata, odbijajući da se pridruže Sovjetskom Savezu ili Sjedinjenim Američkim Državama.

Pixabay
 

Iako je Švedska nezavisna nacija, geografija je stavlja u isto „strateško okruženje“ kao i njene liberalne demokratske susedi, rekao je Bilt. Finska i Švedska decenijama uživaju u bliskom partnerstvu, a Stokholm na svoju odluku da se uzdrži od pridruživanja NATO-u gleda kao na način da pomogne u sprečavanju napetosti u Helsinkiju.

Sada će, međutim, Švedska verovatno slediti primer Finske.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike