Moskva upozorava: Mrežu zatvorenih biolaboratorija SAD širom sveta čini više od 400 objekata

18.05.2022

15:04

0

Gotovo celokupna nauka u Ukrajini radi u interesima zapadnih mentora i prema programima koje su odobrile SAD

Moskva upozorava: Mrežu zatvorenih biolaboratorija SAD širom sveta čini više od 400 objekata
biološki rat profimedia-0306122456 (1) - Copyright Profimedia Pixabay 24sedam Ilustracija

Mrežu zatvorenih biolaboratorija SAD širom sveta čini više od 400 objekata, pri čemu se podudaraju mesta na kojima se one nalaze i zone u kojima se javljaju epidemijske opasnosti, izjavio je zamenik sekretara Saveta bezbednosti Rusije Aleksandar Venediktov.

- Sva Hitlerova istraživanja u sferi medicine i biološkog oružja pala su u ruke Amerikancima. Danas vidimo da oni ponovo rade protiv celog čovečanstva. Imam u vidu pre svega zatvorene američke biolaboratorije, vojne i civilne, koje se otvaraju širom sveta. Prema našim procenama, ovu mrežu čini više od 400 objekata, rekao je Venediktov na sastanku s inostranim ambasadorima u Moskvi.

Prema njegovim rečima, postoji niz sumnjivih podudaranja u poređenju dveju mapa – mesta na kojima se nalaze američke zatvorene biolaboratorije i zona u kojima se javljaju nove epidemiološke pretnje.

On je podsetio da, prema Konvenciji Ujedinjenih nacija, ni jedna nacija nema pravo da proizvodi biološko oružje.

-Istovremeno, SAD su od tog vremena uspele da usvoje niz zakonskih akata koji s Vašingtona skidaju svaku odgovornost. Na primer, 'Patriotski akt', usvojen 2001. godine, ukida ograničenja u rukovanju patogenima, ukoliko je takav rad odobrila vlada, rekao je Venediktov.

Dokument-dokaz je, prema njegovim rečima, i Nacionalna strategija za borbu protiv bioloških pretnji, koju je 2009. godine potvrdio bivši predsednik SAD Barak Obama.

Ta strategija, kako je rekao Venediktov, potvrđuje odustajanje SAD od provera ispunjavanja obaveza predviđenih Konvencijom Ujedinjenih nacija.

- S obzirom na to da su biološki i bakteriološki eksperimenti uvek opasni, Amerikanci više vole da zbog eventualnih curenja patogena strada bilo ko, samo ne žitelji SAD. Zbog toga grade laboratorije za izučavanje i modifikaciju posebno opasnih patogena u zemljama kojih im 'nije žao' i koje su spremne, poput Ukrajine, da potpuno otvore svoj naučno-tehnički kompleks u znak takozvane privrženosti vrednostima NATO-a, naveo je Venediktov.

Venediktov je, takođe, konstatovao da gotovo celokupna nauka u Ukrajini radi u interesima zapadnih mentora i prema programima koje su odobrile SAD.

- Interesantno je i to što u Ukrajini nije ostala nijedna velika naučna institucija koja nije dobijala velike sume od Amerikanaca i Evropljana za sprovođenje raznovrsnih istraživanja, rekao je Venediktov.

U sredu je u Moskvi organizovan sastanak o biološkim laboratorijama, na kojem učestvuju zamenici sekretara Saveta bezbednosti Rusije i ambasadori iz 96 zemalja.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike