Zelenski se požalio na situaciju u Donbasu, traži se od Kine da prestane da podržava Rusiju (FOTO/VIDEO)

14.05.2022

21:00

1

Pratite uz 24sedam sva dešavanja na teritoriji Ukrajine

Zelenski se požalio na situaciju u Donbasu, traži se od Kine da prestane da podržava Rusiju (FOTO/VIDEO)
rat ukrajina - Copyright AP Photo

Specijalna operacija ruske vojske u Ukrajini ušla je u 80. dan.

Ruski predsednik Vladimir Putin održao je juče sednicu Saveta za nacionalnu bezbednost o toku specijalne vojne operacije u Ukrajini, ali i o potencijalnim pretnjama ukoliko Finska i Švedska postanu članice NATO-a, saopštio je Kremlj.

- Na sastanku su prisutni razmenili mišljenja o odluci Švedske i Finske da uđu u NATO, kao i o potencijalnim pretnjama po bezbednost Rusije koje proističu iz ovih odluka - rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski ponovo je ponudio održavanje direktnih razgovora sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom i rekao da bi povlačenje Rusije iz Ukrajine trebalo da bude polazna tačka za bilo kakve razgovore.

Šta znamo do sad?

U toku je 80. dan specijalne operacije ruske vojske u Ukrajini

Putin održao sednicu Saveta za nacionalnu bezbednost

- Rusija predstavila nove dokaze o biološkim laboratorijama u Ukrajini

- Švajcarska "odmrzla" 3,4 milijarde franaka ruske imovine

- Bivši savetnik Merkelove upozorio: Ne bismo smeli da potcenimo rusku vojsku

- Putin kritikovao lidere neprijateljskih zemalja

- Bajden traži od Kongresa da se zapleni sva ruska imovina

- Marijupolj i humanitarni koridor između Izjuma i Volnovahe glavna bojna polja

- Evakuacija iz Marijupolja, posebno iz čeličane Azovstalj

- Problemi zbog uvoza ruskog gasa

- Pregovori Rusije i Ukrajine stali "na pola puta"

Pratite 24sedam LIVE blog

23.00 - Toliko za ovo veče!

Kao i prethodnih dana, čitamo se narednog dana od ranih jutarnjih sati. Hvala vam na poverenju.

22.42 - Ukrajinska vojska postavlja teško naoružanje po školama

Ukrajinska vojska razmestila je teško naoružanje u školama u Donjeckoj Narodnoj republici, izjavio je načelnik Nacionalnog centra za upravljanje odbranom Rusije Mihail Mizincev.

Kako je rekao, teško naoružanje postavljeno je u školi broj 16 u gradu Njujorku u Donjeckoj Narodnoj Republici, zbog čega nije moguće bilo sprovesti evakuaciju civila.

Pored toga, prema rečima Mizinceva, u školama broj sedam, 15 i 35 u Nikolajevu, kao i u školama broj pet, šest i devet u Kramatorsku, ukrajinski borci postavili su vatrene položaje, razmestili oklopnu tehniku, artiljeriju i višecevne raketne lansere, dok u podrumima prisilno drže građane iz okolnih zgrada.

Profimedia
 

22.16 - Zelenski: Situacija u regionu Donbasa i dalje veoma teška

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je danas da je situacija u regionu Donbasa i dalje veoma teška.

- Osamdesetog dana invazije u punom obimu ovo izgleda posebno ludo, ali oni ne zaustavljaju svoje napore - rekao je on u večerašnjem video obraćanju, preneo je Rojters.

21.07 - Medvedev:Odluke G7 su mešanje u unutrašnje stvari Kine

Odluke G7, kojima se Peking poziva da ne pomaže Rusiji u suočavanju sa zapadnim sankcijama, predstavljaju mešanje u unutrašnje stvari Kine i nastavak tajnog rata protiv Rusije, izjavio je danas zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev.

- Države G7 pozivaju Kinu da ne pomaže Rusiji u zaobilaženju sankcija, da ne opravda svoje postupke i da ne pruži Rusiji vojnu pomoć. Ovo je nastavak direktne intervencije u unutrašnje stvari Kine i nagoveštaj da oni mogu da kazne Kinu ako se nešto dogodi - napisao je Medvedev na svom Telegram kanalu.

Yekaterina Shtukina, Sputnik, Government Pool Photo via AP
 

20.42 - Američki senatori se sastali sa Zelenskim u Kijevu

Delegacija američkih političara, uključujući lidera republikanaca u Senatu Miča Mekonela, sastala se danas sa ukrajinskim predsednikom Vladimirom Zelenskim u Kijevu.

Kijev su posetili i senatori Suzan Kolins, Džon Baraso i Džon Kornin, preneo je BBC.

Zelenski je na društvenim mrežama naveo da je poseta bila snažan signal dvostranačke podrške Ukrajini, Kongresa SAD i američkog naroda.

- Hvala vam što ste nam pomogli da se borimo ne samo za našu zemlju, već i za demokratske vrednosti i slobode - istakao je on.

20.03 - Finska želi da njena granica sa Rusijom ostane mirna

Finska želi da njena granica sa Rusijom bude mirna, izjavio je danas finski ministar spoljnih poslova Peka Havisto, potvrdujući potrebu da se održi komunikacija sa Kremljom dok se ova nordijska nacija približava ulasku u NATO.

- Imamo granicu od 1.300 kilometara sa Rusijom - rekao je on u Berlinu, gde je pozvan da prisustvuje sastanku ministara spoljnih poslova NATO.

19.36 - Portugalija blokirala prodaju vile Romana Abramoviča!

Portugalija je blokirala prodaju vile ruskog milijardera Romana Abramoviča koja je procenjena na 10 miliona evra, objavio je list Publiko.

Imovinska karta vile u luksuznom odmaralištu Kvinta do Lago u Algarveu zamrznuta je na zahtev Ministarstva spoljnih poslova Portugala 25. marta ove godine, mesec dana nakon početka sukoba u Ukrajini.

Prema pisanju portugalskog lista, bivši vlasnik fudbalskog kluba Čelsi pokušao je 15 dana pre početka sukoba u Ukrajini da proda nekretninu preko kompanije Milhaus Vjus sa sedištem u Delaveru, koja upravlja njegovom imovinom.

AP Photo/Sang Tan
 

18.57 - Članice G7 pozvale Kinu da prestane da podržava Rusiju

Zemlje članice Grupe sedam najrazvijenijih zemalja (G7) pozvale su danas Kinu da ne pomaže Rusiji, a naročito da ne podriva međunarodne sankcije i ne opravdava akcije Moskve u Ukrajini.

Peking treba da podrži suverenitet i nezavisnost Ukrajine, a ne da "pomaže Rusiji u njenom agresorskom ratu“, navodi se u zajedničkim zaključcima G7, prenosi AP.

Ove zemlje pozivaju Kinu i da, kako tvrde, prestane da manipuliše informacijama i dezinformacijama, i da "preduzima druge aktivnosti da bi dala legitimitet ruskom agresorskom ratu protiv Ukrajine“.

- Nikada nećemo priznati granice koje je Rusija pokušala da promeni vojnom agresijom - saopštile su članice G7, prenosi američka agencija.

17:41 - U Sočiju uaphšen neonacista koji je planirao napad na Dan pobede

Ruska policija uhapsila je neonacistu koji je planirao da u Sočiju 9. maja, na Dan pobede, izvede teroristički napad u jednom tržnom centru u centru grada, saopštila je pres služba Krasnodarskog okružnog suda.

U pitanju je muškarac koji je rođen 1991. godine i koji se trenutno nalazi u pritvoru.

Prethodno je ruska Federalna služba bezbednosti (FSB) saopštila da je sprečila teroristički napad koji je trebalo da se dogodi 9. maja u Sočiju.

17.10 - Turska predložila evakuaciju ranjenih boraca iz Azovstalja

AP Photo/Sergei Grits, File
 

Turska je predložila da se izvrši evakuacija ranjenih boraca skrivenih u čeličani Azovstalj u južnom ukrajinskom gradu Marijupolju, izjavio je danas Ibrahim Kalin, portparol predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana.

Kalin je u intervjuu Rojtersu rekao da je pre dve nedelje u Kijevu lično razgovarao o tom predlogu sa ukrajinskim predsednikom Vladimirom Zelenskim i da on ostaje na stolu iako Moskva nije pristala na to.

Prema tom planu, ljudi evakuisani iz čeličane Azovstalj bili bi prevezeni kopnom u luku Berdjansk, koja se, kao i Marijupolj, nalazi na Azovskom moru, a turski brod bi ih prevezao preko Crnog mora do Istanbula, rekao je on.

16.59 - Ruske trupe uništile ukrajinski pontonski most preko Severnog Donjecka

Na snimku koji je napravljen iz drona vidi se kako artiljerija granatira most i oklopna vozila BMP-3 ukrajinske vojske.

Prethodno je dron, koji je leteo kao izvidnica, uočio ukrajinske trupe koje pokušavaju da pređu taj pontonski most, nakon čega je ruska vojska naciljala tu lokaciju i otvorila vatru.

Kao rezultat pontonski most je u potpunosti uništen, dok su pojedina oklopna vozila čak i konfiskovana.

 

 

16.55 - Ukrajinske snage krenule u kontraofanzivu kod Izjuma

Ukrajinske vojne snage krenule su u kontraofanzivu nedaleko od grada Izjuma, gde napadaju ključnu rusku liniju napada na istočnu Ukrajinu, rekao je guverner regije Harkov.

Kako prenosi Rojters, ruske snage pokušavaju da se probiju južno od Izjuma, nastojeći da zaobiđu ukrajinske snage koje drže odbranu istočne linije fronta, prenosi Rojters.

16.19 - Kadirov: Formirana grupa od 600 dobrovoljaca za borbe u Ukrajini

Čečenski lider Ramzan Kadirov saopštio je da je formirana grupa od 600 dobrovoljaca koji će učestvovati u specijalnoj vojnoj operaciji u Ukrajini.

- Na aerodromu Grozni, koji nosi ime heroja Rusije Ahmata-Hadži Kadirova, se okupilo više od 600 vojnika pod punom ratnom opremom i velikom željom da očiste Donjecku i Lugansku Narodnu Republiku od bandita, kao i celokupnu Ukrajinu. Među njima nisu samo snage Čečenske republike i njeni stanovnici, već i dobrovoljci iz drugih regiona Rusije - napisao je Kadirov na Telegramu.

On je dodao da dobrovoljce ujedinjuje jedan cilj - „da brzo završe sa banditima u Ukrajini i da teroristi odgovaraju za svoja dela“.

16.16 - Lavrov o "hibridnom ratu" Zapada sa Rusijom: Teško je predvideti koliko će ovo trajati, ali će posledice osetiti svi

AP Photo
Sergej Lavrov

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov danas je izjavio da je Zapad objavio „totalni hibridni rat" Rusiji i da je teško predvideti koliko će on trajati.

15.25 - Turska: Pregovori sa Švedskom i Finskom pre ulaska u NATO

Turska nije zatvorila vrata ulasku Švedske i Finske u NATO, ali želi pregovore sa tim nordijskim zemljama i suzbijanje onoga što smatra terorističkim aktivnostima, posebno u Stokholmu, poručio je danas portparol predsednika Turske Ibrahim Kalin.

- Mi nismo zatvorili vrata, ali zapravo pokrećemo ovo pitanje kao pitanje od značaja za nacionalnu bezbednost Turske - rekao je u intervjuu za Rojters Kalin, glavni Erdoganov spoljnopolitički savetnik.

14.37 - Putin razgovarao sa predsednikom Finske: "Greška bi bila da ta zemlja odustane od neutralnosti"

Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
Vladimir Putin

Ruski predsednik Vladimir Putin preneo je finskom kolegi Sauliju Ninisteu da bi bila greška da Helsinki odustane od neutralnog statusa i pridruži se NATO-u, saopštio je Kremlj.

14.07 - Niniste obavestio Putina o planovima Finske u vezi sa NATO-om

Finski predsednik Sauli Niniste danas je u telefonskom razgovoru obavestio ruskog predsednika Vladimira Putina o planovima Helsinkija za pridruživanje NATO-u.

Rusija je ranije ocenila da ulazak Finske u NATO predstavlja pretnju na koju će odgovoriti, ali nije precizirala kako, navodi Rojters.

13.44 -  Ruski borbeni avioni pogodili su pet komandnih punktova i dva skladišta municije ukrajinskih vojnih snaga

Pri ovim akcijama su eliminisali oko 100 neprijateljskih vojnika i uništili 23 kompleta naoružanja, izjavio je danas portparol ruskog Ministarstva odbrane general-major Igor Konašenkov.

Pet komandnih punktova i dva skladišta municije u naseljima Spornoje i Berestovoje u samoproglašenoj Donjeckoj Narodnoj Republici (DNR) pogođeni su preciznim vazdušnim raketama Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije, saopštio je Konašenkov, prenosi TASS.

AP Photo/Dmitry Lovetsky
 

13.13 - Ruska Baltička flota održala vojne vežbe sa borbenim avionima Su-27

Ruska Baltička flota održala je danas vojne vežbe sa borbenim avionima Su-27 čiji je zadatak bio odbijanje simuliranog vazdušnog udara na rusku enklavu Kalinjingrad.

U vežbi je učestvovalo više od deset letačkih posada aviona Su-27 Baltičke flote.

U saopštenju ove flote navodi se da su borbeni avioni Su-27 „uništili" avione simuliranog protivnika tokom vežbi, prenosi Rojters, pozivajući se na novinsku agenciju Interfaks.

Ove aktivnosti ruske vojske su održane dva dana nakon što je Finska objavila da planira da podnese zahtev za pridruživanje NATO-u, a ovu zemlju će verovatno, slediti Švedska, prenosi Rojters.

Predsednik Rusije Vladimir Putin ranije je izjavio da želi da spreči širenje NATO-a, navodi britanska agencija.

13.12 - Ambasada Rumunije u Kijevu ponovo je počela sa radom, saopštio je rumunski ministar spoljnih poslova Bogdan Auresku.

Vlasti Rumunije su 12. februara evakuisale iz Kijeva deo službenika diplomatskog predstavništva, a 26. februara su obustavili rad ambasade u Ukrajini.

13.09 - Ukrajinski vojnici granatirali su zgradu dečjeg vrtića u Petrovskom okrugu u Donjecku, saopštio je štab teritorijalne odbrane DNR.

12.36 - Ruske trupe likvidirale 100 ukrajinskih ekstremista

Ruska avijacija je raketama velike preciznosti uništila pet komandnih mesta i dva skladišta municije ukrajinske vojske u DNR. Tom prilikom je likvidirano 100 ukrajinskih ekstremista i 23 jedinice vojne tehnike, saopštio je portparol Ministra odbrane Rusije, general-major Igor Konašenkov.

12.31 - Ministri G7: Pojačaćemo ekonomsku i političku izolaciju Rusije

Tanjug/Marcus Brandt/DPA via AP, Pool
Dmitro Kuleba na sastanku ministara G7

Ministri spoljnih poslova grupe G7 danas su se dogovorili da pojačaju ekonomsku i političku izolaciju Rusije, da nastave da isporučuju oružje i da rade na ublažavanju globalne nestašice hrane nastale zbog sukoba u Ukrajini, navodi se u zajedničkom saopštenju.

- Potvrđujemo našu rešenost da dodatno pojačamo ekonomski i politički pritisak na Rusiju, kao i da nastavimo da jedinstveno delujemo - navodi se u zajedničkom saopštenju nakon sastanka G7 održanog na severu Nemačke, preneo je Rojters.

11.38 - Rusi otkrili detaljan plan Azova

U jednoj od baza neonacističkog bataljona "Azov“ (protiv čijih pripadnika je u Rusiji pokrenut krivični postupak) u Marijupolju otkriven je plan za opkoljavanje i zauzimanje grada Novoazovsk na teritoriji DNR a potom i izlazak na granicu s Rusijom, rekao je za Sputnjik jedan od pripadnika snaga LNR.

11.16 - Rusija već zna scenario: Šta će NATO uraditi kad mu Švedska i Finska budu pristupile

Zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Aleksandar Gruško istakao je da Rusija nema neprijateljske namere prema Finskoj i Švedskoj. Kako je naveo, Moskva je svesna kakav razvoj situacije sledi i da će NATO odmah po pristupanju ovih zemalja saopštiti da postoji potreba da se na severnom krilu rasporede novi kontingenti.

10.26 - Lukašenko 16. maja u Moskvi na samitu ODKB-a i sa Putinom

Nikolay Petrov/BelTA Pool Photo via AP, File
Aleksandar Lukašenko

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko boraviće 16. maja u radnoj poseti Rusiji.

Lukašenko će učestvovati na sastanku lidera zemalja Organizacije ugovora o kolektivnoj bezbednosti (ODKB), koji se poklapa sa 30. godišnjicom potpisivanja Ugovora o kolektivnoj bezbednosti i 20. godišnjicom stvaranja te organizacije, navodi agencija Belta.

09.35 - Gasprom i danas šalje gas Evropi preko stanice Sudža

Ruski Gasprom nastaviće danas da šalje Evropi gas preko Ukrajine kroz ulaznu stanicu Sudža, sa protokom od 64,9 miliona kubnih metara.

09.19 - Američki senator objasnio zašto je blokirao pomoć Kijevu

- Zaista saosećam sa Ukrajinom i želim da uspe, ali ne želim da se to desi po cenu bankrota naše zemlje - rekao je Pol u intervjuu za radio VMAL DC.

Ranije je kazao da SAD ne mogu spasavati Ukrajinu, dovodeći u opasnost svoju ekonomiju. Senator je istakao da Kongres pažljivo treba da proračuna troškove koje će imati trezor ako inicijativa bude usvojena.

09.01 - Snimak rada ruskih Vazdušno-desantnih snaga

Vazdušno-desantne jedinice tokom ofanzive uništavaju neprijateljske vatrene tačke.

Napad na neprijateljska uporišta se izvodi uz vatrenu podršku posada minobacača i BMD.

08.40 - Artiljerija jedinica LNR deluje po položajima ukrajinskih snaga bezbednosti

Artiljerijska jedinica LNR deluje po ukrajinskim položajima u gradu Svetlodarsk.

Kako navode u Narodnoj miliciji LNR, u toj oblasti nalazi se jako uporište protivnika. Linija odbrane dugačka je nekoliko kilometara i uključuje rovove, betonska utvrđenja, mitraljeska gnezda i drugo.

U cilju što preciznijih udara snage LNR koriste i dronove.

08.34 - Tela ruskih vojnika dopremljena do Kijeva

Tela ruskih vojnika ubijenih u Ukrajini doneta su ispred železničkog čvorišta kod Kijeva i stavljena sa stotinama ostalih u voz sa hladnjačama, gde će ostati do trenutka kada će biti vraćeni svojim porodicama.

- Većina tela je prebačena iz Kijevskog regiona, ima nekih i iz regiona Černigov, kao i iz ostalih regiona - rekao je za Rojters ukrajinski civilno-vojni oficir za vezu Volodimir Lijamzin.

08.22 - Troje civila poginulo u DNR

Ukrajinske snage su u poslednja 24 sata 59 puta pucale na DNR, ispalivši 357 metaka i druge municije. Život je izgubilo troje civila, saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju režima prekida vatre.

08.02 - Sastanak NATO-a sa Švedskom i Finskom kasnije danas

Švedska i Finska kasnije danas prisustovaće neformalnom sastanku ministara spoljnih poslova NATO-a u Berlinu.

Pixabay
 

Iako nisu članice Zapadnog vojnog saveza, očekuje se da će obe zemlje podneti zahtev za članstvo kao odgovor na sukob u Ukrajini i stoga su pozvane da prisustvuju sastanku.

07.58 - Na udaru snaga Kijeva Gorlovka, Donjeck i Mihajlovka

Za pola sata ispaljeno 60 raketa Grad i još 17 drugih projektila.

07.36 - ISPRAVKA Ministar odbrane Ukrajine nije izjavio da ta država mobiliše milion ljudi

Pojedini portali u regionu, među kojima i 24sedam.rs, preneli su navodnu izjavu ukrajinskog ministra odbrane o mobilizaciji milion ljudi u toj zemlji. Međutim, on to nije rekao.

Na to nam je ukazao portal Raskrinkavanje.ba u svojoj analizi.

U opširnoj objavi, koju je 13. maja postavio na svojoj Fejsbuk stranici, Reznikov govori o tome kako je za Ukrajinu izgledao dosadašnji tok rata, kao i koji su izazovi još uvek pred vojskom te zemlje.

U originalnoj objavi podeljen je i prevod na engleski jezik. Prevod dela objave u kom Reznikov govori o milionu vojnika pogrešno je preveden i predstavljen u člancima domaćih medija.

Prevod tog dela zapravo glasi: "Na kraju su pokrenuti procesi koji će obezbediti povećanje odbrambenog potencijala Ukrajine. Ovo se odnosi i na nabavku i na proizvodnju odbrambenih predmeta. Fokusiramo se na potrebu da obezbedimo opremu za milion ljudi koji će se suočiti sa neprijateljem. Na primer, ako počnemo da računamo od 24. februara, do kraja aprila od ukupnog broja pancira koji su obezbeđeni našim odbrambenim snagama 50% obezbedilo je Ministarstvo odbrane, a 50% su različiti oblici dobrotvorne pomoći građana, volonteri i građanske organizacije."

Dakle, kada se pogleda čitava njegova izjava, stavljena u potpuni kontekst, jasno je da Reznikov ne govori o mobilizaciji milion vojnika, već o obezbeđivanju neophodne zaštitne opreme za njih. Tema o milionu vojnika u Ukrajini aktuelna je već neko vreme, ali ne u kontekstu nove mobilizacije, već vezano za brojnost trenutne odbrambene snage te države.

Izvinjavamo se čitaocima na prenošenju neproverenih informacija.

07.35 - Ukrajinska poslanica: Gubimo mnogo više ljudi nego na početku

Ukrajinska poslanica Oleksandra Ustinova izjavila je da je situacija na frontu "daleko gora“ nego na početku rata.

24sedam/AP Photo
 

- Trenutno je pakao na prvoj liniji fronta. Sada gubimo mnogo više ljudi nego na početku rata - rekla je Ustinova novinarima na okruglom stolu nemačkog Maršalovog fonda u Vašingtonu, prenosi Si En En.

07.34 - Ukrajinske trupe ponovo granatirale Jasinovatu

Ukrajinske trupe granatirale su grad Jasinovataja u Donjeckoj Narodnoj Republici, javilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju režima prekida vatre na svom Telegram kanalu.

- Posle 03.00 časova zabeleženo je granatiranje sa strane VFU u pravcu: 07.25 – naselje Avdijevka – naselje Jasinovataja: sa BM-21 Grad su ispaljene tri rakete - navodi se u publikaciji.

07:30 - Indija zabranila izvoz pšenice

Indija je zabranila izvoz pšenice i ta odluka države stupila je na snagu u petak kasno uveče, saopštila je vlada u Nju Delhiju.

Drugi najveći proizvođač pšenice na svetu pokušava da smanji cenu na lokalnom tržistu.

Isporuke pšenice su dozvoljene samo u slučajevima gde je ranije odobrena prodaja, dodala je vlada, preneo je Rojters.

Pixabay
 

Kupci iz celog sveta su se okrenuli Indiji oko nabavke pšenice, nakon što je izvoz pšenice iz Ukrajine zaustavljen posle pokretanja ruske vojne operacije u Ukrajini.

07.25 - Bivši bugarski ministar: Morali smo da pokažemo da smo protiv Rusije i sad plaćamo cenu

Bugarska nije imala razloga da odustaje od ruskog gasa, izjavio je bivši ministar energetike Bugarske Rumen Ovčarov.

- Znate zašto smo odustali od gasa? Sve je veoma jednostavno. Prve dve zemlje koje su morale da plate gas trebalo je da pokažu da su odlučno protiv Rusije. Prva takva zemlja je bila Poljska, tamo je sve jasno. Druga je Bugarska i ona je morala da pokaže da je na istom nivou sa Poljskom. Evo pokazali smo i sada plaćamo – umesto da plaćamo manje za gas, jer je u maju njegova cena trebalo da se snizi 23-24 odsto. Ali mi smo tu cenu napravili duplo većom - ocenio je Ovčarov za "Bugarsku slobodnu televiziju“.

07.11 - Ukrajina: Rusija je izgubila najmanje 73 tenka u bici na reci

Ukrajinska vojska tvrdi da je uništila najmanje 73 ruska tenka i drugu opremu tokom bitke oko reke u regiji Donbas.

Ministarstvo odbrane Ujedinjenog Kraljevstva saopštilo je da je Rusija u napadu izgubila "značajne oklopne manevarske elemente" najmanje jedne taktičke bojne grupe. Taktička grupa ruskog bataljona sastoji se od oko 1.000 vojnika.

07.02 - Rusija prekida isporuku struje Finskoj

Nakon izjave predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana da Ankara ne podržava nastojanje Švedske i Finske da pristupe NATO alijansi, pristigla je vest da se već od subote prekida isporuku struje iz Rusije u Finsku.

06.35 - Zelenski: Pokšavamo da evakuišemo sve iz Azovstalja, u toku teški pregovori

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski izjavio je da Kijev ne prestaje da pokušava da evakuiše sve ljude iz fabrike Azovstalj u Marijupolju.

- Sada su u toku veoma teški pregovori o sledećoj etapi evakuacije, izvlačenju teško ranjenih, lekara - rekao je Zelenski u video obraćanju, prenosi Interfaks Ukrajina.

Naveo je da je reč o velikom broju ljudi i da su u pregovore već uključeni svi u svetu koji mogu da budu najuticajniji posrednici.

AP/Vadim Ghirda/Cara Anna/Evgeny Biyatov
 

Zelenski je rekao je da su u toku "veoma teški" pregovori sa Rusijom o evakuaciji velikog broja ranjenih boraca iz Marijupolja.

Grad Marijupolj je pod kontrolom ruskih snaga, ali su u metalurškom kombinatu "Azovstalj" ostali pripadnici ukrajinskih snaga.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike