Putin održao sednicu Saveta za nacionalnu bezbednost: Pored Ukrajine, tema i odluka za ulazak Finske i Švedske u NATO!

13.05.2022

13:38

0

Autor: J.B.O.

Na sastanku su prisutni razmenili mišljenja o odluci Švedske i Finske da uđu u NATO, kao i o potencijalnim pretnjama po bezbednost Rusije koje proističu iz ovih odluka

Putin održao sednicu Saveta za nacionalnu bezbednost: Pored Ukrajine, tema i odluka za ulazak Finske i Švedske u NATO!
Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Ruski predsednik Vladimir Putin održao je danas sednicu Saveta za nacionalnu bezbednost o toku specijalne vojne operacije u Ukrajini, ali i o potencijalnim pretnjama ukoliko Finska i Švedska postanu članice NATO-a, saopštio je Kremlj.

- Na sastanku su prisutni razmenili mišljenja o odluci Švedske i Finske da uđu u NATO, kao i o potencijalnim pretnjama po bezbednost Rusije koje proističu iz ovih odluka - rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

On je zatim dodao da je, pored aktuelnih pitanja koja su bila na dnevnom redu, ministar odbrane Sergej Šojgu obavestio prisutne o napretku specijalne operacije u Ukrajini.

Osim Šojgua i Putina sastanku su prisustvovali i premijer Rusije Mihail Mišustin, šef administracije Kremlja Anton Vaino, zamenik predsednika Saveta za Nacionalnu bezbednost Dmitrij Medvedev, direktor FSB-a Aleksandar Bortnikov i mnogi drugi.

Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
 

Da podsetimo, juče je portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao da bi pristupanje Finske Severnoatlantskom savezu "sigurno predstavljalo pretnju za Rusiju".

- Moskva će analizirati posledice takvog koraka po sopstvenu bezbednost - rekao je Peskov.

U međuvremenu se, povodom odluke Finske oglasilo i rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

- Ulazak Finske u NATO je radikalna promena u spoljnoj politici zemlje. Rusija će biti prinuđena da preduzme korake odmazde, kako vojno-tehničke, tako i druge prirode, kako bi zaustavila nastajanje pretnji po njenu nacionalnu bezbednost - navodi se u saopštenju ruskog Ministarstva spoljnih poslova.

Bonus video

24sedam

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti