Predsednik Nemačke razočaran: "Gorbačov nam je dao perspektivu da stvorimo jedinstven evropski dom..."

08.05.2022

17:07

0

Po njegovom mišljenju, mnoge generacije političara su radile na tome da nikada više ne bude rata u Evropi, ali su događaji u Ukrajini postali "epohalni slom" i "raskid sa mnogo toga što se podrazumevalo"

Predsednik Nemačke razočaran: "Gorbačov nam je dao perspektivu da stvorimo jedinstven evropski dom..."
AP Photo/Michael Sohn, File

Nemački predsednik Frank-Valter Štajnmajer izjavio je da se srušio san o „jedinstvenoj evropskoj kući“, na koju je pozivao poslednji sovjetski predsednik Mihail Gorbačov.

Štajnmajer je sukob u Ukrajini nazvao ključnim razlogom za razočarenje u koncept "evropskog doma".

- Mihail Gorbačov nam je dao perspektivu da stvorimo jedinstven evropski dom. Ali danas, 8. maja, srušio se san o jedinstvenom evropskom domu, na njegovo mesto je došla noćna mora. Ovaj je 8. maj je Dan rata - rekao je predsednik Nemačke tokom govora na kongresu Saveza nemačkih sindikata.

Po njegovom mišljenju, mnoge generacije političara su radile na tome da nikada više ne bude rata u Evropi, ali su događaji u Ukrajini postali "epohalni slom" i "raskid sa mnogo toga što se podrazumevalo".

Prethodno je nemački predsednik nazvao pogrešnim pokušaje integracije Rusije u "zajedničku bezbednosnu strukturu" Evrope i prokomentarisao da se "mi (Nemačka) držimo mostova u koje Rusija više ne veruje, na šta su nas upozoravali naši partneri".

BONUS VIDEO:

24sedam

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Sputnjik

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti