Na glasanje mogu i zaraženi koronom: Kako izgledaju izbori u Francuskoj i zašto se očekuje drugi krug? (FOTO/VIDEO)

10.04.2022

10:23

0

Autor: 24sedam

U Francuskoj se ne može glasati putem pošte

Na glasanje mogu i zaraženi koronom: Kako izgledaju izbori u Francuskoj i zašto se očekuje drugi krug? (FOTO/VIDEO)
glasanje-izbori - Copyright AP Photo/Domenico Stinellis, Daniel Cole, Michel Spingler, Francois Mori

Francuski birači na današnjim predsedničkim izborima glasaju na isti način kako je rađeno i generacijama ranije: papirni listići se lično ubacuju u glasačku kutiju, a po zatvaranju birališta biće ručno prebrojani.

Uprkos periodičnim pozivima na veću fleksibilnost ili modernizaciju, u Francuskoj se ne može glasati putem pošte, ne postoji rano glasanje, niti se koriste mašine za masovno glasanje kao u SAD.

Veliki broj od 48,7 miliona Francuza upisanih u biračke spiskove izjavio je da ne zna za koga će glasati, ni da li će uopšte danas izaći na birališta.

AP Photo/Thibault Camus
 

A korona?

Većina kovid ograničenja je ukinuta, a broj novozaraženih znatno je manji nego ranije ove godine.

Ipak, broj novoinficiranih se već nekoliko nedelja ponovo povećava i svakodnevno dostiže 130.000 novih slučajeva.

Francuzi koji su pozitivni na koronavirus mogu izaći na birališta, ali se preporučuje da nose masku i da se pridržavaju svih drugih zdravstvenih smernica.

Podsetimo, aktuelni predsednik Emanuel Makron je početkom godine listu "Parizijen" dao intervju, u kojem je najavio obračun s nevakcinisanim sugrađanima, što je izazvalo veliku buru.

- Kada je reč o nevakcinisanima, njih stvarno želim da razbesnim. I nastavićemo to da radimo, sve do kraja. To je strategija - opisao je francuski predsednik, pokazavši da onima koji nisu primili nijednu dozu vakcine protiv koronavirusa želi da zagorča život. 

AP Photo/Francois Mori
 

Inače, u Francuskoj se dotad vakcinisalo više od 90 odsto onih kojima je vakcina ponuđena.

Ipak, mere su kasnije olabavljenje, a u jeku održavanja izbora gotovo i da ne postoje.

Kako funkcioniše izborni sistem u Francuskoj?

Birači u Francuskoj izlaze na birališta da bi izabrali predsednika koji će tu funkciju obavljati narednih pet godina. Izbori će se verovatno održati u dva kruga, gde će u prvom Francuzi birati između 12 kandidata, a u drugom između dva koja su dobila najveći broj glasova u prvoj turi glasanja.

Od 12 kandidata, osam su muškarci, među kojima je i Emanuel Makron, aktuelni predsednik, kojem je cilj da osvoji drugi mandat, dok su u trci za šefa države samo četiri žene.

AP Photo/Michel Spingler
Marin Le Pen

Dva kruga izbora biće održana u razmaku od 14 dana.

Ukoliko, kako se očekuje, nijedan kandidat ne osvoji više od 50 odsto glasova u prvom krugu 10. aprila, dva kandidata sa najviše glasova ići će u drugi krug, koji će se održati 24. aprila.

Ko pobedi u drugom krugu dužnost će preuzeti 13. maja.

Dvokružni sistem koji odlučuje o predsedniku retkost je u zapadnoj Evropi, sa izuzetkom Portugalije, ali je popularan način da se izabere lider u centralnoj i istočnoj Evropi, kao i u centralnoj Aziji, Južnoj Americi i širom Afrike.

Tehnički, francuski predsednik bi mogao da osvoji funkciju u jednom krugu glasanja sa više od 50 odsto glasova prilikom prvog glasanja, ali nijedan kandidat do sada nije uspeo u tome. U praksi, drugi krug glasanja odlučuje o pobedniku između dvoje finalista koji su osvojili najviše glasova u prvom krugu.

AP Photo/Francois Mori
Erik Zemur

Uobičajena fraza je da se u prvom krugu glasa srcem, a u drugom glavom. Birači su slobodni da izaberu svog kandidata u prvom krugu, ali onda moraju izabrati između dva kandidata koja ostanu u drugom krugu – drugi krug koji se ponekad cinično opisuje kao biranje između manjeg od dva zla.

Ko može da glasa, i kako?

Svi punoletni Francuzi koji ispunjavaju uslove, rođeni 9. aprila 2004. godine ili pre toga, koji će imati najmanje 18 godina uoči prvog kruga, i koji su registrovani za glasanje mogu to učiniti. Većina glasača može da se registruje do šestog petka (4. marta ove godine) pre prvog kruga 10. aprila. Nekoliko izuzetaka dobija grejs period, do 10 dana pre prvog glasanja: na primer, oni koji su naturalizovani građani, slave 18. rođendan ili se sele u drugi region tokom kampanje.

AP Photo/Jean-Francois Badias
 

Francuski državljanin može biti lišen prava glasa sudskom odlukom. Građani koji služe zatvorske kazne nisu automatski nekvalifikovani, iako zatvorenici moraju da koriste posebnu proceduru za registraciju. Za razliku od opštinskih izbora i izbora za Evropski parlament, ostali državljani Evropske unije koji žive u Francuskoj nemaju pravo glasa o tome ko će imati najvišu funkciju u Francuskoj.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike