Makron razbesneo novim intervjuom: Želim da maltretiram nevakcinisane do samog kraja, to je strategija!

05.01.2022

09:27

1

Spreman je da "gnjavi" 10 odsto građana koji nisu primili vakcinu

Makron razbesneo novim intervjuom: Želim da maltretiram nevakcinisane do samog kraja, to je strategija!
makron - Copyright Johanna Geron, Pool Photo via AP

Francuski predsednik Emanuel Makron je svojim ostrašćenim intervjuom u listu "Parizijen", u kojem je najavio obračun s nevakcinisanim sugrađanima, izazvao veliku buru.

- Kada je reč o nevakcinisanima, njih stvarno želim da razbesnim. I nastavićemo to da radimo, sve do kraja. To je strategija - opisao je francuski predsednik, pokazavši da onima koji nisu primili nijednu dozu vakcine protiv koronavirusa želi da zagorča život. 

Inače, u Francuskoj se dosad vakcinisalo više od 90 odsto onih kojima je vakcina ponuđena.

 

 

Kako javlja "Gardijan", Makronov intervju u francuskom listu osvanuo je u trenutku kada je u donjem domu francuske Narodne skupštine, na predsednikovo iznenađenje, zapelo donošenje kontroverznog novog zakona po kojem bi isključivo vakcinisanim građanima bio dopušten ulazak u kafiće, bioskope, muzeje, avione, vozove i druga javna mesta, dok se negativan test više ne bi priznavao. Većina poslanika glasala je za prekid sednice nakon burne rasprave do kasno u noć u ponedeljak, a pripadnici Makronove vladajuće stranke ostali su zapanjeni takvim razvojem situacije.

Spornim zakonom su predviđene teže kazne za proizvođače, trgovce i korisnike lažnih kovid propusnica, kao i za odgovorne osobe na mestima koja ih ne proveravaju. Ljudi koji imaju lažnu propusnicu mogli bi da budu kažnjeni sa pet godina zatvora i novčanom kaznom do 75.000 evra.

Predloženo pooštravanje mera razljutilo je protivnike vakcinacije, ali i ne samo njih, a neki poslanici kažu da su bili izloženi pretnjama, nasilju i vandalizmu. Makronov intervju i teške reči koje je u njemu izrekao dodale su ulje na vatru društvenih podela.

Tanjug/AP photo
 

- U demokratiji, laži i glupost su najgori neprijatelji. Vršimo pritisak na nevakcinisane tako što im, koliko je god to moguće, ograničavamo pristup društvenim aktivnostima - izjavio je Makron.

- Imamo više od 90 odsto vakcinisanih, a otpor pruža tek mala manjina. Kako da je dodatno smanjimo? Tako što ćemo da ih izludimo još više - rekao je predsednik Francuske, kojem uskoro ističe mandat, a još nije formalno objavio svoju kandidaturu na aprilskim izborima jer mu to, kaže, zdravstvena situacija još nije dozvolila.

- Nećemo da ih trpamo u zatvore, nećemo da ih silom vakcinišemo. Ali reći ćemo im: od 15. februara više nećete moći otići u restoran. Više nećete moći na kafu, više nećete moći u pozorište - izjavio je Makron, i otišao korak dalje, odričući nevakcinisanima pravo građanstva.

- Kada moje slobode ugrožavaju slobode drugih, onda ja postajem neodgovoran. Onaj ko je neodgovoran nije građanin - zaključio je Makron.

AP photo
 

Njegovi politički oponenti, koji su ga od početka vladavine prozivali da je arogantan, netaktičan i potpuno odvojen od pojedinih pripadnika populacije, odmah su ispalili salvu kritika na ovakvu retoriku.

- Nema te zdravstvene krize koja bi bila opravdanje za takve reči - izjavio je Bruno Retajo, lider desnih republikanaca u francuskom Senatu.

- Predsednik ne bi trebalo da govori takve stvari. On nevakcinisane pretvara u građane drugog reda - nadovezala se Marin le Pen, šefica desne stranke Nacionalni front i moguća Makronova suparnica u drugom izbornom krugu.

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Jutarnji list

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike