Dve godine se mislilo da je mrtav: Vođa Al Kaide se pojavio u novom snimku (VIDEO)

06.04.2022

13:01

0

Autor: 24sedam

Veruje se da se krije na granici Avganistana i Pakistana

Dve godine se mislilo da je mrtav: Vođa Al Kaide se pojavio u novom snimku (VIDEO)
al kaida - Copyright Twitter/Live Adalat

Snimak vođe Al Kaide, Ajmana al Zavahrija, počeo je da cirkuliše internetom čime su se otklonile sumnje o njegovoj smrti.

Više od dve godine su kružile glasine da je umro, ali sada je odlučio da pohvali potez muslimanske iz Indije koja se usprotivila zabrani nošenja hidžaba.

Indija je početkom godine zabranila učenicama da u školama nose hidžabe, što je pokrenulo proteste.

Muskan Kan je u februaru vikala "Bog je veliki" u znak pobune protiv odluke vlasti, a to je izgleda privuklo pažnju i lidera Al Kaide.

 

 

Zavahri je u snimku bio obučen u tradicionalnu belu odeću, pored postera koji je hvalio "plemenitu Indijku".

Nije poznato gde je tačno Zavahri mogao da bude snimljen. Iz njegovih prethodnih obraćanja se nije moglo zaključiti kada i gde su snimana, zbog čega su se raširile spekulacije da je teško bolestan ili čak mrtav.

U svakom slučaju, njegovo "vaskrsnuće" ponovo poteže pitanje o prisutnosti Al Kaide u Avganistanu, pogotovo danas kada su talibani ponovo na vlasti.

Osama bin Laden, AP/Mazhar Ali Khan, File
 

 

Zavahri je preuzeo vlast u toj terorističkoj grupi 2011. godine nakon likvidacije Osame bin Ladena. Podsetimo, Bina Ladena su u Abotabadu ubile američke Foke, jer je važio za jednog od najtraženijih begunaca na svetu zbog organizacije napada na SAD 11. septembra 2001. godine.

Ranije se pričalo da se Zavahri krije u severozapadnim provincijama Avganistana, nadomak granice sa Pakistanom. U toj oblasti se nalaze veoma nepristupačne planine koje predstavljaju dobro skrovište brojnim terorističkim grupama regiona.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike