Talibani uveli nova pravila: U Vladi obavezni brada i turban, žene samo tri puta nedeljno smeju u park - i to nije sve!

29.03.2022

07:58

0

Prošle nedelje talibani su zabranili ženama da putuju avionom bez muškog pratioca

Talibani uveli nova pravila: U Vladi obavezni brada i turban, žene samo tri puta nedeljno smeju u park - i to nije sve!
talibani (4) - Copyright AP Photo/Rahmat Gul

Talibani su izdali naredbu zaposlenima u vladi da ne smeju da briju bradu i da moraju da poštuju stroga pravila oblačenja, ako ne žele da dobiju otkaz, rekla su tri izvora za Rojters.

Predstavnici Ministarstva za promociju vrlina i sprečavanje poroka patroliraju ispred ulaza u objekte.

Ovo je poslednje u nizu novih radikalnih pravila koja su uvele talibanske vlasti. Oni tvrde da poštuju svačija prava "u skladu sa islamskim zakonomi avganistanskim običajima".

Zaposleni u vladi dobili su instrukcije da ne briju bradu i da nose narodnu nošnju i šešir ili turban. Ako ne budu poštovali dres kod, zaposleni neće moći da uđu u kancelarije, a zatim će dobiti i otkaz, rekli su izvori Rojtersa.

Portparol Ministarstva za javni moral nije odgovorio na zahtev britanske agencije za komentar.

Prošle nedelje talibani su zabranili ženama da putuju avionom bez muškog pratioca, a nisu otvorili škole za devojčice nakon šestog razreda, iako su to bili obećali.

Usledio je protest u Kabul. Avganistanski mediji objavili su snimke više desetine žena i devojčica koje, s udžbenicima u rukama i odevene u školske uniforme, traže pravo na školovanje i rad.

Talibani su uveli i novo pravilo za šetnju parkovima: Žene će smeti tri dana nedeljno da idu u park, a muškarci četiri dana, uključujući vikende. To znači da čak ni venčani parovi ne mogu zajedno da šetaju parkom.

Talibanska administracija se našla na udaru kritika u samom Avganistanu, ali i na zapadu zbog radikalne interpretacije islamskog zakona.

Oni, međutim, tvrde da poštuju svačija prava u skladu sa islamskim zakonom i avganistanskim običajima i da su se promenili od svoje prethodne vladavine (1996-2001), kada su branili ženama da napuštaju domove bez muškog rođaka i kada su svi muškarci morali da neguju dugu bradu.

Zbog neotvaranja škola za devojčice, Sjedinjene Države su odustale od planiranog sastanka sa talibanskim zvamničnicima u Kataru, na kojem je trebalo da raspravljaju o ekonomskim pitanjima.

Talibanima je potrebno da zapad ukloni uvedene sankcije, kako bi uspeli da spasu posrnulu ekonomiju.

Bonus video

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam/RTS

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike