Zapad svoje greške želi da prebaci na Rusiju, Putin ne dozvoljava: Situacija na globalnom tržištu hrane se pogoršala, ali nije kriva Moskva!

05.04.2022

15:15

0

Putin je ukazao da se nove sankcije uvode u uslovima minimalnih zaliha hrane u svetu

Zapad svoje greške želi da prebaci na Rusiju, Putin ne dozvoljava: Situacija na globalnom tržištu hrane se pogoršala, ali nije kriva Moskva!
AP22055553188632 - Copyright Yuri Kochetkov/Pool Photo via AP, File

Situacija na globalnom tržištu hrane se u poslednje vreme pogoršala zbog grešaka Zapada i uvođenja sankcija, izjavio je danas predsednik Rusije Vladimir Putin i ocenio da Zapad pokušava da sve svoje greške u ekonomskoj politici prebaci na Rusiju.

Putin je na skupu o agroindustrijskom kompleksu rekao i da se situacija u energetskom sektoru pogoršava širom sveta zbog netržišnih mera i pritisaka na kompaniju Gasprom u pojedinim evropskim državama.

- Svedoci smo još jednog pokušaja naših partnera da sopstvene greške u oblasti ekonomije i energetike prebace na Rusiju i da o našem trošku ponovo rešavaju pitanja i probleme koji se u vezi s tim javljaju - naveo je Putin.

On je dodao da se situacija na globalnom tržištu hrane primetno pogoršala u poslednje dve godine.

- Greške u ekonomskoj, energetskoj i prehrambenoj politici razvijenih zemalja dovele su do naglog rasta cena prehrambenih proizvoda u celom svetu još pre dve godine. A situacija se poslednjih nedelja samo pogoršava - upozorio je Putin.

Putin je ukazao da se nove sankcije uvode u uslovima minimalnih zaliha hrane u svetu.

- Blokira se rad preduzeća i logistika isporuke đubriva iz Rusije i Belorusije. A sopstvena proizvodnja đubriva na Zapadu opada zbog visokih cena prirodnog gasa, što je takođe rezultat njihovih aktivnosti, zapravo, naših partnera na Zapadu - naveo je on, a prenosi Sputnjik.

Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
 

Dodao je da će neke države pokušati da kupuju hranu, što će, procenjuje, zakomplikovati situaciju u siromašnim zemljama.

- Razvijene države će kroz mehanizam finansijske emisije pokušati da otkupe, povuku ka sebi tokove hrane, čime će, bez sumnje, neizbežno pogoršati nestašicu prehrambenih proizvoda u najsiromašnijim regionima sveta, podstaći nove talase migracija i generalno podići svetske cene hrane još više - rekao je Putin.

On je dodao da je potrebno pažljivo pratiti parametre izvoza poljoprivrednih proizvoda u "neprijateljske zemlje", a pri isporukama u inostranstvo biti "pažljiviji".

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike