Zapomagao i pitao doktore "Umiremo li": Otkriveno čime je otrovan Roman Abramovič

31.03.2022

09:54

0

Autor: 24sedam

Posle pregovora u Kijevu otišao je u Tursku i lečio se u bolnici u Istanbulu

Zapomagao i pitao doktore "Umiremo li": Otkriveno čime je otrovan Roman Abramovič
roman abramovič profimedia-0673758071 - Copyright Profimedia

Ruski milijarder i nekadašnji vlasnik Čelzija Roman Abramovič imao je ozbiljne simptome nakon što je došao u kontakt sa hemijskim ratnim agensom iz Prvog svjetskog rata hloropikrinom ili manjom dozom nervnog agensa novičoka, tvrde stručnjaci.

Ruski oligarh i još dva visoka zvaničnika u ukrajinskom pregovaračkom timu razvili su simptome trovanja posle sastanka u ukrajinskoj prestonici, u kojoj su se našli u martu.

Kako je pisao britanski Dejli mejl, Abramovič je bio u veoma teškom stanju i pitao je doktore "Umiremo li".

Stručnjaci kažu da je milijarder patio od ozbiljnih simptoma posle kontakta sa hemijskim ratnim agensom hloropikorinom ili manjom dozom novičoka.

Među simptomima koje su on i drugi mirovni pregovarači imali bilo je i privremeno slepilo.

Posle pregovora u Kijevu Abramovič je otišao u Tursku i lečio se u bolnici u Istanbulu.

Istraživački novinar Kristo Grozev, koji je detaljno analizirao ovaj incident, izjavio je u intervjuu za Jutjub kanal "Popular Politics" da se tim stručnjaka složio da je u ovom napadu najvjerojatnije korišćena upravo pomenuta ratna hemikalija, dodajući da je jedini način da se otkrije o kojoj vrsti otrova se radi slanje njihovih uzoraka krvi u laboratoriju.

Profimedia
Roman Abramovič

Stručnjaci su se složili i da nije reč ni o kakvoj slučajnosti ili trovanju hranom već da se najverovatnije radi upravo o hlorpikrinu. Jedino što ne govori u prilog toj teoriji jeste što hlorpikrin obično ispušta prilično jak miris, što znači da je teško ne primetiti ga. Jedan od stručnjaka kazao je da postoji i kombinacija ovog otrova bez mirisa. Pojavila se još jedna opcija, da su otrovani niskom dozom novičoka, koji izaziva iste simptome.

Povodom navodnog trovanja Abramoviča oglasio se i Kremlj.

- Priča o trovanju ruskog milijardera Romana Abramoviča na mirovnim pregovorima ranije ovog meseca nema nikakve veze sa stvarnošću - saopšteno je. 

- Ovo je deo informacione panike, deo informacione sabotaže, informacijskog rata. Ovi izveštaji nisu istiniti. Potrebno je snažno filtrirati protok informacija - rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov i potvrdio da je Abramovič bio deo pregovora u Istanbulu koji su se održali u utorak, ali je rekao da ruski milijarder nije zvanični član pregovaračkog tima.

Abramovič je uključen u osiguravanje određenih kontakata između ruske i ukrajinske strane.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike