Otkud Roman Abramovič u Istanbulu: Kolika je uloga poznatog biznismena u pregovorima Ukrajine i Rusije (VIDEO)

29.03.2022

08:15

0

Bogataš se našao u centru istorijskih susreta

Otkud Roman Abramovič u Istanbulu: Kolika je uloga poznatog biznismena u pregovorima Ukrajine i Rusije (VIDEO)
roman-abramovič - Copyright Profimedia

Ruski biznismen i milijarder Roman Abramovič nalazi se u Istanbulu, gde se danas održani pregovori delegacija Rusije i Ukrajine.

Sastanak ukrajinske i ruske delegacije održava se u Palati Dolmabahče. Abramovič je razgovarao nakratko sa turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom, a pridružio im se i ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu.

Kako su preneli mediji, ruski predsednik Vladimir Putin lično je odobrio učešće biznismena u pregovorima, rekla su za Fajnenšel tajms dva dobro upućena zvaničnika.

Profimedia
 

Jedan od njih kaže da je Putin signalizirao pozitivan odgovor pošto je Abramovič predložio Kremlju da bi mogao da odigra ulogu posrednika.

Čiju stranu zastupa?

Ruski biznismen i milijarder Roman Abramovič nalazi se u Istanbulu kao pregovarač, kojeg je odredila ruska strana, izjavio je danas portparol turskog predsednika Ibrahim Kalin.

- Abramovič je došao u Tursku kao deo pregovaračkog tima. Ne tima, da preformulišem, kao neko koga je predsednik (Rusije Vladimir) Putin odredio kao jednog od pregovarača - rekao je Kalin za Si-En-En, a prenosi TAS S.

- On zaista ima saglasnost sa najvišeg nivoa na obe strane - rekao je dobro upućeni zvaničnik.

Abramovič se sastao i sa visokim zvaničnikom kancelarije predsednika Ukrajine Vladimira Zelenskog kako bi pomogao u organizovanju razgovora.

Podsetimo, Abramovič se našao na meti sankcija EU i Velike Britanije. Međutim, Zelenski je zatražio od SAD da Abramoviča ne stave na svoju listu sankcionisanih zbog navodne uloge posrednika u razgovorima u primirju, pisao je Volstrit džurnal.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov, sa druge strane, nije komentarisao da li je Abramovič dobio lično odobrenje predsednika Putina, ali je dodao da je on učestvovao u organizovanju početnih razgovora između dve zemlje.

Abramovič se početkom meseca sastao i sa bivšim nemačkim kancelarom Gerhardom Šrederom u Moskvi zajedno sa šefom ruske delegacije u pregovorima sa Ukrajinom Vladimirom Medinskim. Mediji su snimili i kako je njegov privatni avion sleteo na kratko u Izraelu i Turskoj, čiji lideri takođe učestvuju kao posrednici u pregovorima.

Odbačeni navodi o trovanju

Volstrit džurnal objavio je da su Abramovič i ukrajinski mirovni pregovarači imali simptome trovanja ranije ovog meseca nakon sastanka u Kijevu.

Kasnije je neimenovani američki zvaničnik rekao da obaveštajni podaci sugerišu da su simptomi lošeg zdravstvenog stanja ruskog milijardera i ukrajinskih mirovnih pregovarača bili posledica faktora okruženja, a ne trovanja.

Profimedia
 

Simptomi su se ispoljili kao crvenilo očiju, stalno i bolno suzenje očiju i ljuštenje kože na licu i rukama, preneo je list.

Abramoviču i ukrajinskim pregovaračima, uključujući poslanika krimskih Tatara Rustema Umerova, od tada je bolje i njihovi životi nisu u opasnosti.

Podsetimo, Abramoviču su, nakon što su počeli sukobi  između Rusije i Ukrajine, uvedene sankcije, te je proteran sa Stamford Bridža, a sve to jer je navodno blizak saradnjik ruskog predsednika Vladimira Putina.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike