Glavni ruski pregovarač: Ukrajina je voljna da ispuni ključne ruske zahteve

30.03.2022

15:30

0

Kijev odustaje od NATO, smatra ruska strana

Glavni ruski pregovarač: Ukrajina je voljna da ispuni ključne ruske zahteve
AP22061663648694 - Copyright Maxim Guchek/BelTA Pool Photo via AP

Glavni ruski pregovarač na razgovorima s Ukrajinom, Vladimir Medinski, danas je rekao da je Kijev pokazao volju da prihvati glavne ruske zahteve, uključujući odustajanje od članstva u NATO, ali da stav Moskve o Donbasu i Krimu ostaje nepromenjen.

Medinski je na ruskoj televiziji rekao da je Ukrajina pismeno dala do znanja da je voljna da odustane od pridruženja NATO-u i usvoji "neblokovski" status, odreći se nuklearnog i ostalog oružja za masovno uništenje i obavezati se da neće biti domaćin stranim trupama ili vojnim bazama na svom tlu.

Profimedia
 

Medinski je takođe rekao da je Ukrajina obećala da neće učestvovati u vojnim vežbama sa stranim vojskama, osim uz saglasnost država garanta, među kojima je i Rusija.

- Ukrajina je izrazila volju da ispuni ključne zahteve na kojima je Rusija insistirala poslednjih nekoliko godina. Ako ispuni te obaveze, pretnja stvaranja poligona NATO-a na ukrajinskoj teritoriji neće više postojati. To je srž, značenje i važnost preliminarnog dokumenta koji je dogovoren u Ukrajini na visokom nivou. Posao se, međutim, nastavlja, pregovori se nastavljaju - dodao je.

Naglasio je da stav njegove zemlje o Donbasu i Krimu ostaje nepromenjen. To je glavni kamen spoticanja u pregovorima jer Ukrajina tvrdi da neće biti nikakvih ustupaka u pogledu njenog teritorijalnog integriteta.

Medinski se obratio dan nakon pregovora u Istanbulu, gde je Rusija pristala da značajno smanji vojne operacije kod Kijeva i Černigova.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Agencije

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike