ISPRAVKA: Snimci iz ukrajinskog grada Buča prikazuju stvarne žrtve, a ne mrtve koji ustaju

03.04.2022

14:58

0

Ipak, kako BBC navodi, pažljiviji pregled snimka boljeg kvaliteta jasno ukazuje na to da ono za šta se tvrdi da je pomeranje ruke na lešu, zapravo predstavlja trag u donjem desnom uglu

ISPRAVKA: Snimci iz ukrajinskog grada Buča prikazuju stvarne žrtve, a ne mrtve koji ustaju
rat ukrajina (9) - Copyright AP Photo/Alexei Alexandrov

Pojedini portali, među kojima i naš, sledeći tvrdnje ruskog režima, objavili su članke u kojima se tvrdi da su videozapisi na kojima se vide žrtve ruske okupacije, nastali nakon ulaska ukrajinske vojske u grad Buča, montirani. Kako tvrde, na njima se navodno vidi kako „oživljavaju mrtvaci“.

Ništa od toga nije tačno.

Nezavisnom proverom činjenica portala Raskrinkavanje.ba utvrđeno je da je ovo prenošenje lažnih vesti, te ovom tekstu dodajemo ispravku. 

Šta su činjenice?

Rusija je 24.2.2022. počela invaziju na Ukrajinu napadom na nekoliko gradova. Grad Buča koji se nalazi u predgrađu Kijeva postao je centralna tema u svjetskim medijima kada je ukrajinska vojska ušla na njegovo područje, nakon povlačenja ruskih trupa, u prvim danima aprila 2022. godine. Područje dela glavnog grada, uključujući Buču, bilo je pod ruskom okupacijom gotovo od početka ratnih dejstava 24. februara 2022. Nakon što je ukrajinska vojska ušla u grad, 3. aprila objavljeni su snimci i fotografije koje prikazuju štetu koju je ruska vojska napravila za vrijeme više od mjesec dana okupacije, kao i tijela civilnih žrtava. 
 

Rusija je negirala da je počinila ubistva civilnog stanovništva u Buči. Na Telegram kanalu Ministarstva spoljnih poslova Rusije objavljen je 3.4.2022. demant ovih navoda u kom se objavljeni snimci i slike iz Buche nazivaju “provokacijom” te se tvrdi da “dok je grad bio pod kontrolom ruskih oružanih snaga, nijedan/na lokalni/a stanovnik/ca nije stradao/la od bilo kakvog nasilnog dejstva.”

 
Navodni doo videa sa Telegram kanala Raedovka na kom se vidi kako “"leš" sa desne strane pomera ruku” odnosi se na početak dvadesetsekundnog snimka objavljenog u sklopu članka portala Sputnik.

Ipak, kako BBC navodi, pažljiviji pregled snimka boljeg kvaliteta jasno ukazuje na to da ono za šta se tvrdi da je pomeranje ruke na lešu, zapravo predstavlja trag u donjem desnom uglu vetrobranskog stakla vozila iz kog je snimak napravljen.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike