Zelenski mogao da izbegne katastrofu: Šolc mu još u februaru rekao kako da reši sukob sa Rusijom, ali je on to odbio?

03.04.2022

14:41

0

Autor: 24sedam

Možda bi sve bilo drugačije

Zelenski mogao da izbegne katastrofu: Šolc mu još u februaru rekao kako da reši sukob sa Rusijom, ali je on to odbio?
profimedia-0665325990 - Copyright Profimedia

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski mogao je da izbegne rat, da je pristao na predlog nemačkog kancelara Olafa Šolca.

Kako piše Volstrit žurnal, Šolc je još u februaru predložio Zelenskom način da reši sukob sa Moskvom - da Ukrajina ne uđe u NATO.

- Na sastanku u Minhenu 19. februara, Šolc rekao je Zelenskom da Ukrajina treba da odustane od svojih NATO aspiracija i da proglasi neutralnost kao deo šireg evropskog bezbednosnog sporazuma između Zapada i Rusije - navodi se u izveštaju.

Napominje se da je tada rečeno bi "ovaj sporazum potpisali lideri Rusije i SAD Vladimir Putin i Džo Bajden, koji bi zajednički garantovali bezbednost Ukrajine".

AP Photo/Michael Sohn
 

Prema pisanju ovog lista, Zelenski je odbacio mogućnost nagodbe, rekavši da većina Ukrajinaca navodno podržava ulazak zemlje u NATO.

Kako je naglašeno, odgovor ukrajinskog lidera "naterao je nemačke zvaničnike da se zabrinu jer šanse za mir blede".

Zelenski je, međutim, posle početka sukoba priznao da Ukrajina neće postati članica NATO jer su, uprkos stalnom kucanju, konstantno nailazili na zatvorena vrata Alijanse.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov je, odgovarajući na pitanje kineske novinske agencije Sinhua, glavnim uzrokom krize u Ukrajini nazvao politiku Sjedinjenih Država i NATO.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike