Bajden rešio: Potpisao važan dokument!

30.03.2022

09:05

0

Pre Bajdenovog potpisa, zakon je u Senatu prošao jednoglasno, a u Predstavničkom domu s 422 glasa "za" i tri "protiv", prenosi Tanjug

Bajden rešio: Potpisao važan dokument!
AP21327700198216 - Copyright AP Photo/Evan Vucci

Američki predsednik Džozef Bajden potpisao je prvi savezni zakon u SAD koji linčovanje tretira kao zločin iz mržnje.

- On se odnosi i na sadašnjost i na budućnost. Rasna mržnja nije stari problem. Ona je stalni problem - naglasio je Bajden nakon što je potpisao zakon, prenosi AP.

Zakon nosi ime Emeta Tila, 14-godišnjeg crnog dečaka brutalno ubijenog 1955. u Misisipiju, i omogućava krivično gonjenje linčovanja, koje je opisano kao zavera da se počini zločin iz mržnje čiji je rezultat smrt ili teška povreda, a predviđa maksimalnu kaznu od 30 godina zatvora i novčane kazne, navodi AP.

 

 

Pre Bajdenovog potpisa, zakon je u Senatu prošao jednoglasno, a u Predstavničkom domu s 422 glasa "za" i tri "protiv", prenosi Tanjug.

Američki Kongres je prvi put razmatrao zakon protiv linča pre više od 120 godina, a do marta ove godine, nije uspeo da usvoji ovaj propis skoro 200 puta, počevši od predloga koji je 1900. godine podneo predstavnik Severne Karoline Džordž Henri Vajt, jedini crni član Kongresa u to vreme, navodi AP.

 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike