Opet serija eksplozija u Odesi, Rusija traži sednicu SB UN zbog Buče (FOTO)

03.04.2022

21:02

0

Pratite iz minuta u minut sva dešavanja sa istoka Evrope u našem blogu

Opet serija eksplozija u Odesi, Rusija traži sednicu SB UN zbog Buče (FOTO)
ukrajina 0304 - Copyright Tanjug/AP/vgeniy Maloletka/Rodrigo Abd/Vadim Ghirda

Specijalna operacija ruske vojske u Ukrajini danas je ušla u 39. dan. Ukrajinske snage nastavljaju sa granatiranjem Donjecka i Gorlovke. Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski je izjavio da je napad na naftno postrojenje u Belgorodu na teritoriji Rusije njegovo naređenje. Amerika šalje novu vojnu pomoć Kijevu.

Šta znamo do sad?

- 39. dan ruske oslobodilačke vojne operacije u oblasti Donbas

- Marijupolj i humanitarni koridor između Izjuma i Volnovahe glavna bojna polja

- Putin potpisao ukaz: Gas može da se kupi samo preko računa u ruskim bankama

- Zelenski moli Zapad za oružje

 - Rusi osvojili predgrađe Marijupolja, borbe i dalje traju

- Putin predložio ukrajinskim vojnicima da predaju oružje

- Bajden bio u Poljskoj, blizu granice sa Ukrajinom

- Britanski premijer Džonson nudi pomoć ukrajinskom predsedniku, Kina ostaje pri odluci da ne osudi rusku oslobodilačku akciju 

- Rusija prvi put upotrebila sistem "Kinžal"

- Pregovori Rusije i Ukrajine "na pola puta"

- Sankcije uvedene protiv Rusije privremene

- NATO za sada ne reaguje, postavljene trupe na istoku Evrope

Pratite dešavanja uživo iz Ukrajine uz 24sedam:

23.37 - Rojters: Serija eksplozija večeras u Odesi

Serija eksplozija čula se večeras u lučkom gradu Odesa na jugu Ukrajine, javlja Rojters pozivajući se na svedoke.

Agencija još nema zvaničnu potvrdu da se dogodio napad.

Serija eksplozija ođeknula je i jutros u Odesi, a kako je saopštio ukrajinski vojni zvaničnik Vladislav Nazarov, u napadu su oštećeni objekti infrastrukture.

23.23 - Rusija traži sednicu SB UN zbog Buče

Rusija je zatražila sazivanje sednice Saveta bezbednosti UN 4. aprila zbog provokacije u Buči, saopštio je danas prvi zamenik stalnog predstavnika Ruske Federacije pri Svetskoj organizaciji Dmitrij Poljanski

On je na svom Telegram kanalu taj događaj nazvao "neviđenim".

- Razotkrićemo drske ukrajinske provokatore i njihove zapadne pokrovitelje - napisao je diplomata, prenosi Tas s.

23.10 - Kuleba: Potrebno je jos poostriti sankcije Rusiji

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitrij Kuleba zatražio je večeras pooštravanje sankcija u okviru petog paketa kaznenih mera EU, nakon što su ukrajinske vlasti objavile video snimke ubijenih civila iz grada Buče, koje je rusko Ministarstvo odbrane nazvalo lažnim.

Prema Kulebinim rečima ministra, on zna koje su sankcije sadržane u petom paketu kaznenih mera EU prema Rusiji, ali ih smatra nedovoljnim.

- Sankcije EU moraju biti pooštrene. U okviru petog paketa, nove ruske banke treba isključiti iz sistema SWIFT, treba uvesti embargo na rusku naftu, gas i ugalj, a luke EU treba da budu zatvorene za ruske brodove i robu - rekao je Kuleba, prenose RIA Novosti.

23.00 Ranjeni civili u ukrajinskom granatiranju Mariupolja

Dvadeset tri civila povređena su u granatiranju oslobođenog dela Mariupolja od strane ukrajinskih trupa, saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre (ZCCC).

-Na operativnoj liniji JCCC DNR primljene su informacije o ranjavanju 23 civila u posledica granatiranja od strane Oružanih snaga Ukrajine na ranije oslobođeni deo Mariupolja, navodi se u izveštaju.

Povređeni su prebačeni u medicinske ustanove, pruža im se neophodna medicinska pomoć.

 
22:43 - Zelenski pozvao Merkel i Sarkozija u Buču

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski pozvao je danas bivšu nemačku kancelarku Angelu Merkel i bivšeg francuskog predsednika Nikolu Sarkozija da dođu u grad Buču u Kijevskoj oblasti, nakon što se u subotu pojavio snimak ubijenih civila u Buči, za koji je rusko Ministarstvo odbrane reklo da je namešten i da je u pitanju provokacija, prenela je agencija RIA Novosti.

Ministarstvo odbrane Ruske Federacije je saopštilo da su svi foto i video materijali "provokacija ukrajinskih vlasti".

22.50 Probijena linija Azova u Azovstalju

Naše trupe su ušle na teritoriju Azovstalja sa jugoistoka, duž obale. Ne duboko, ali su ušle, saopštio je dopisnik.

21.43 - U centru Zagreba grafit "Slava Ukrajini" sa ustaškim "U" (FOTO)

21.25  Rusija sutra otvara koridor iz Mariupolja

Rusija će od sutra ujutro od 6.00 časova ponovo otvoriti humanitarni koridor za spasavanje stranaca i civila iz Mariupolja, a spremna je i da obezbedi kretanje plovila uključenih u evakuaciju u luci Berđansk, izjavio je danas načelnik ruskog Nacionalnog centra za kontrolu, general-pukovnik Mihail Mizincev, prenela je agencija RIA Novosti.

- Uspeh humanitarne operacije zavisi isključivo od Kijeva, rekao je Mizincev i dodao:

- Ruska Federacija, isključivo u humanitarne svrhe, na inicijativu turske strane, od 06.00 u ponedeljak, ponovo otvara humanitarni koridor za spasavanje stranih državljana i civila iz Mariupolja. Rusija je, takođe, spremna da obezbedi ulazak i izlazak brodova uključenih u evakuaciju u luku Berđansk, u skladu sa međunarodnim pomorskim pravom.

 

20.48 - Mizincev: UKR nacionalisti drze 6.500 stranaca kao taoce

Načelnik Centra za kontrolu nacionalne odbrane Ruske Federacije, general-pukovnik Mihail Mizincev izjavio je danas da ukrajinski nacionalisti i dalje drže više od 6.500 stranih državljana kao taoce, odnosno kao živi štit, a 67 stranih brodova je blokirano u lukama, prenela je agencija RIA Novosti.

- Ukrajinski nacionalisti i dalje drže 6.546 stranih državljana iz 19 zemalja kao živi štit. Pored toga, 67 stranih brodova i dalje je blokirano u ukrajinskim lukama. Pretnja od granatiranja i velika minska opasnost koju stvara Kijev u svojim unutrašnjim vodama i teritorijalnom moru ne dozvoljavaju brodovima da bezbedno idu na otvoreno more - rekao je Mizincev.

AP Photo
 

 

20.33 - Slucki: Duma spremna da pozove Nuland da poseti Moskvu

Međunarodni odbor ruske Državne dume spreman je da zvanično pozove zamenicu američkog državnog sekretera za politička pitanja Viktoriju Nuland da poseti Moskvu u sklopu njene evropske turneje, rekao je danas direktor tog odbora Leonid Slucki.

- Skupštinska komisija za ispitivanje okolnosti povezanih sa formiranjem američkih biolaboratorija u Ukrajini sutra će održati redovan sastanak u gornjem domu ruskog parlamenta, Savetu Federacije. Međunarodni odbor Državne dume je spreman da joj pošalje zvaničan poziv da poseti Moskvu, u sklopu njene evropske turneje - istakao je Slucki, preneo je TAS S.

Prema Sluckom, komisija planira da diskutuje o mogućem uticaju aktivnosti bioloških laboratorija u Ukrajini na epidemiološku situaciju u Rusiji.

20.01 - Moskva: Unistili smo velika skladista goriva

Ruske trupe napale su danas skladišta koja su snabdevala gorivom Oružane snage Ukrajine, u pravcu Nikolajeva i Donjecka, izjavio je portparol ruskog Ministarstva odbrane general-major Igor Konašenkov.

- Izuzetno precizne rakete lansirane iz vazduha uništile su velika skladišta goriva u Konstantinovki, Nikolajevskoj oblasti, Slavuti, Rovni i Ternopolju. Iz ovih objekata se distribuiralo gorivo za ukrajinske trupe, na mikolajevskom i donjeckom pravcu - rekao je Konašenkov, prenosi agencija RIA Novosti.

On je dodao da je gađan aerodrom Balovnoje u predgrađu Nikolajeva i da je uništen parking za avione i skladište goriva.

Takođe, iz Moskve su poručili da je ruska vojska je onesposobila Centar za upozorenje i kontrolu avijacije i protivvazdušne odbrane ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva, koji se nalazi na aerodromu "Vasiljkov" kod Kijeva.

19.45 - Kijev: Direktni gubici zbog ruskog napada 565 milijardi USD

Ministarstvo ekonomije Ukrajine procenilo je danas da su direktni gubici zbog ruskog napada dostigli 565 milijardi dolara, preneo je Ukrinform.

19.30 - Podržana ideja o tribunalu za zločine Ukrajine u Donbasu

Predsednik Istražnog komiteta Rusije Aleksandar Bastrikin podržao je danas ideju o formiranju tribunala za procenu zločina ukrajinskog režima u Donbasu, objavljeno je na kanalu Istražnog komiteta Rusije na Telegramu.

19.10 - Gradonačelnik Černigova: Grad je uništen 70 odsto

Infrastruktura Černigova je uništena 70 odsto nakon napada ruske vojske, izjavio je danas gradonačelnik tog ukrajinskog grada Vladislav Atrošenko.

18.29 - Ukrajinci od početka sukoba ispalili više od 100 granata i mina na naselja u DNR

Ukrajinske trupe su od početka dana ispalile više od sto granata i mina kalibra 152 i 122 milimetra na šest naselja Donjecke Narodne Republike, saopštila je Narodna milicija DNR.

18.15 Skup podrške Rusiji u Berlinu

Oko 900 ljudi učestvovalo je danas na auto-skupu podrške Rusiji u glavnom gradu Nemačke.

Učesnici su na svojim vozilima imali ruske zastave, a okupljanje je održano pod motom „Bez propagande u školama - zaštita za osobe ruskog porekla, protiv diskriminacije“.

Nosili su i parole poput „Prestanite da mrzite Rusiju“.

 

 

Kolona automobila kretala se od ruba Berlina sa severoistoka do trga Olimpišerplac u Šarlotenburgu.

Policija je saopštila da nije bilo incidenata.

17.35 Novo granatiranje DNR

Ukrajinske snage granatirale su selo Jelenovka u DNR, ispalivši pet granata kalibra 122 milimetra, saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu prekida vatre.

16.43 - Blinken: Sankcije protiv Rusije mogu da budu ukinute

Olivier Douliery/Pool Photo via AP
 

16.08 - NATO je obučavao desetine hiljada ukrajinskih vojnika koji se suprotstavljaju ruskim snagama, izjavio je generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg.

15.42 - Litvanija potpuno prekinula uvoz gasa iz Rusije

Litvanija je saopštila da je u potpunosti prekinula uvoz gasa iz Rusije i da je prva od 27 zemalja Evropske unije koja se oslobodila energetske zavisnosti od Moskve.

15.03 - Ukrajina: Dendias na čelu misije humanitarne pomoći u Odesi

Grčki ministar spoljnih poslova Nikos Dendias stigao je danas u ukrajinski grad Odesu na čelu misije humanitarne pomoći tom lučkom gradu na jugu Ukrajine, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

14.25 - Peskov: Potpuna izolacija Rusije je nemoguća

Potpuna izolacija Rusije je nemoguća, pre ili kasnije treba uspostaviti dijalog sa Zapadom, izjavio je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

- Ne može postojati bilo kakav potpuni vakuum ili izolacija Rusije, to je tehnološki nemoguće u savremenom svetu, svet je mnogo veći od Evrope - istakao je Peskov.

AP Photo/Alexander Zemlianichenko
 

13.24 - Rusija: Eksplozija u Belgorodu, nema žrtava

U Tomarovki, u Belgorodskoj oblasti na granici Rusije sa Ukrajinom, dogodila se eksplozija, ali na sreću nema žrtava, izjavio je danas načelnik administracije Jakovljevskog gradskog okruga Belgorodske oblasti Oleg Medvedev.

13.18 - Kuleba: Veoma je važno da papa poseti Ukrajinu

Ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba izjavio je danas da su vlasti te zemlje spremale posetu pape Franje pre početka ruske vojne operacije i da bi ta poseta u ovom trenutku imala još veću važnost.

Profimedia
 

13.01 - Britanija: Ruski napadi na civile moraju biti istraženi

Navodi o napadima na civile tokom ruske invazije na Ukrajinu moraju biti istraženi kao ratni zločini, saopštila je danas britanska ministarka spoljnih poslova Liz Tras, uz napomenu da će Velika Britanija u potpunosti podržati svaki takav potez Međunarodnog krivičnog suda.

11.45 - Kačinski: Poljska za povećanje američkih trupa u Evropi

Poljska bi pozdravila povećanje broja američkih vojnika u Evropi od 50 odsto, poručio je danas lider vladajuće poljske partije “Pravo i Pravda” Jaroslav Kačinski.

- Poljska bi bila zadovoljna kada bi Amerikanci povećali svoje prisustvo u Evropi sa sadašnjih 100.000 vojnika na 150.000 u budućnosti, zbog sve veće agresivnosti Rusije - rekao je Kačinjski za nemački list za „Velt am zontag”.

Profimedia
 

11.21 - Grčka danas šalje humanitarnu pomoć Odesi

Grčki ministar spoljnih poslova Nikos Dendijas doputovače danas u Odesu, na čelu tima koji će dostaviti humanitarnu pomoć lučkom gradu na jugu Ukrajine, saopštilo je ministarstvo spoljnih poslova Grčke.

11.00 - Eksplozije u Odesi

Više eksplozija čulo se jutros u Odesi, lučkom gradu na jugu Ukrajine, a gradska uprava objavila je da je reč o raketnim napadima.

Rusko ministarstvo odbrane potvrdilo je da su njihove snage uništile rafineriju nafte i tri skladišta goriva s visokopreciznim morskim i vazdušnim projektilima. Rečeno je da Ukrajina koristi objekte za snabdevanje svojih vojnika u blizini grada Nikolajeva.

10.06 - Di Majo: Italija spremna da pomogne mirovnom procesu u Ukrajini

Italijanski ministar spoljnih poslova Luiđi Di Majo izjavio je danas u Jerevanu da je vlada njegove zemlje spremna da pomogne mirovnom procesu u Ukrajini.

9.59 - Rusija: Ruske rakete uništile preduzeće za preradu nafte

Visokopreciznim raketama morskog i vazdušnog baziranja uništeno je preduzeće za preradu nafte i tri skladišta energenata u području Odese, saopštilo je danas Ministarstvo odbrane Rusije.

9.30 - Medinski: Kijev realističnije prilazi pitanju neutralnog i nenuklearnog statusa

Šef ruske delegacije Vladimir Medinski izjavio je da Kijev realističnije prilazi pitanju neutralnog i nenuklearnog statusa Ukrajine, ali projekat sporazuma još nije spreman za "susret na vrhu". Rad na tekstu na nivou eksperata i šefova delegacija se nastavlja u ponedeljak.

Profimedia
 

08.42 - "Glavni cilj ruske operacije je spasavanje DNR i LNR"

Rusija se nada da će tokom vojne akcije u Ukrajini biti ispunjen jedan od njenih glavnih zadataka za spasavanje samoproglašenih Donjecke i Luganske Narodne Republike (DNR i LNR) i obnavljanje njihove državnosti, saopštio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

- Rusija je priznala suverenitet Donjecke i Luganske Narodne Republike. Priznali smo njihovu nezavisnost, priznali smo ih kao nezavisne države. Operacija je pokrenuta na zahtev ove dve republike. Jedan od glavnih ciljeva operacija je spasavanje ovih republika i obnavljanje njihove državnosti u granicama iz 2014. godine, u granicama koje su sadržane u ustavima i Donjecke i Luganske Narodne Republike - rekao je u subotu Peskov.

AP Photo/Pavel Golovkin
 

08.19 - Rusija: Pregovori sutra, nema uslova za sastanak lidera

Rusija je saopštila da će se mirovni pregovori sa Ukrajinom nastaviti sutra, ali da nisu dovoljno napredovali za sastanak dva predsednika, kao i da je stav Moskve o statusu Krima i Donbasa ostao nepromenjen.

07.58 - Zelenski: Ukrajina ponovo zauzima područja oko Kijeva

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski tvrdi je da ukrajinske trupe ponovo zauzimaju područja oko Kijeva i Černihiva, kao i da Rusija ima za cilj da zauzme Donbas jug Ukrajine.

Ukrainian Presidential Press Office via AP
 

07.24Orban: Mađarska će biti uvučena u rat ako pobedi opozicija

Ukoliko opozicija pobedi na parlamentarnim izborima u nedelju, Mađarska će biti uvučena u rat u Ukrajini, izjavio je danas mađarski premijer Viktor Orban u intervjuu TV2.

On je rekao da je u interesu Ukrajine da uvuče što više zemalja u sukob, a neke evropske zemlje su spremne da učestvuju "direktno ili indirektno", preneo je MTI. Mađarska ima sopstveni interes da ostane po strani - kazao je Orban.

Yves Herman, Pool Photo via AP
 

07.10 - Peskov: NATO je organizacija osmišljena za agresiju

Severnoatlantska alijansa je prvobitno osmišljena za agresiju uprkos trenutnim izjavama o njenoj odbrambenoj prirodi, izjavio je sinoć portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

On je za televiziju Belorusija-24 rekao da je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu nedavno izvestio predsednika Vladimira Putina da je NATO pojačavao svoje snage na istočnom krilu ili blizu zapadnih granica Rusije.

07.02 - Ruske snage otvaraju koridor iz Marijupolja za Berdijansk

Ruske oružane snage otvoriće humanitarni koridor iz Marijupolja za Berdijansk i garantovaće prekid vatre radi evakuacije stranih državljana, saopštio je načelnik ruskog Nacionalnog centra za odbranu Mihail Mizincev.

- Radi izvršenja humanitarne operacije, ruske oružane snage otvaraju 3. aprila humanitarni koridor i garantuju striktno poštovanje prekida vatre - naveo je Mizincev

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike