Ista devojka više puta glumila žrtvu: Otkrivena još jedna prevara zapadnjačke propagande o ratu u Ukrajini (FOTO)

10.03.2022

13:01

0

Autor: 24sedam

Nije trebalo da prođe mnogo vremena da se otkrije ko je devojka koju se nalazi na fotografiji

Ista devojka više puta glumila žrtvu: Otkrivena još jedna prevara zapadnjačke propagande o ratu u Ukrajini (FOTO)
rat ukrajina (7) - Copyright AP Photo/Evgeniy Maloletka

Dok traje sukob u Ukrajini između ruske vojske i ukrajinskih nacista, paralelno je u toku i propagandni rat u kojem zapadni mediji šire najmonstruoznije laži o Rusiji i ruskom narodu. Društvene mreže i masmedije preplavile su lažne vesti koje pokazuju razne ratne svetske događaje i prirodne katastrofe, koje se predstavljaju kao razaranja u Ukrajini koja je počinila ruska vojska. Cilj ove propagande je, svakako, prikazivanje Rusije kao negativca u ovim dešavanjima, iako je istina sasvim suprotna.

Nedavno je otkrivena još jedna u nizu laži koje su zapadnjački mediji plasirali u eter. Naime, u masmedijima i na društvenim mrežama se šire fotografije “bombardovanog porodilišta u Marijupolju”, na kojima se navodno vidi povređena trudnica.

Međutim, nije trebalo da prođe mnogo vremena da se otkrije ko je devojka koju se nalazi na fotografiji. Radi se o Marijani Podgurskajoj, modelu i popularnoj blogerki iz Marijupolja. 

Podgurskaja je zaista trudna, i kao takva je bila idealno oružje zapadnjačke propagande. Ona je našminkana, obučena i dovedena na mesto ruševine da bi se fotografisala. 

Kako su ruski izvori saznali, ovaj posao je poveren poznatom fotografu Jevgeniju Maloletki, koji trenutno blisko sarađuje sa zapadnim novinskim agencijama i radi za Asošijeted pres. Njegove fotografije o krizi u Ukrajini mogu se naći čak i na sajtu OEBS-a.

Podgurskaja nije mogla da „leži“ u porodilištu, jer su tu zgradu odavno okupirali neonacisti iz Azova i koriste ga kao svoju bazu. Još 8. marta objavljen je intervju sa jednim od zaposlenih žena u porodilištu, koja je rekla da je Azov odatle proterao osoblje i pacijente i zauzeo zgradu. 

AP Photo/Evgeniy Maloletka
 

Ruska vojska je 5. marta zabeležila da nacisti iz Azova pucaju iz istog porodilišta. 

- Videli smo više puta kako militanti opremaju položaje u neposrednoj blizini civilne infrastrukture – navedeno je tada u izveštaju.

Blogerka je, pored epizode sa porodilištem, korišćena u još dve prilike. Tako da se pojavljuje i na fotografijama koje treba da prikažu gađanje civilnih naselja.

Podsetimo, nedavno je razotkrivena još jedna zapadnjačka propagandna laž, kojom je pokušano da se snimci iz Bejruta 2020. godine predstave kao razaranje harkova od strane ruske vojske.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike