Raša tudej na meti hakerskih napada: Ameri ne odustaju!

06.03.2022

21:30

0

Ovo nije prvi put da su ruski portali na meti

Raša tudej na meti hakerskih napada: Ameri ne odustaju!
Ilustracija - Copyright Pixabay

Sajt Raša tudej trenutno je na meti više hakerskih napada, a glavni dolazi iz Amerike, saopštio je televizijski kanal.

- Sajt RT na ruskom jeziku trenutno je meta masovnog hakerskog napada iz inostranstva, a glavni izvor je adresa u SAD. Na drugom mestu su adrese iz Rusije, a potom iz Holandije, Velike Britanije, Ukrajine i Švedske, navedeno je u saopštenju.

Ovo nije prvi put da su portali na meti napada, od kako je krenula ruska oslobodilačka akcija u Ukrajini.

Naime, kada se u pretraživaču ukuca rt.com, Gugl upozorava korisnike na „prevaru" dok pored adrese sajta stoji uzvičnik uokviren u crveno sa rečju „Opasno".

„Ovaj sajt može biti hakovan ili obmanjujuć. Ako mu date šifre ili lične informacije, pod rizikom ste od krađe identiteta ili finansijske prevare", navodi se u upozorenju, dok korisnici ispod toga dobijaju opcije da se „bezbedno vrate nazad" ili da „ignorišu upozorenje".

Kada „ignorišete upozorenje" i odete na portal, pojavljuje se polovično učitana stranica, što govori o ozbiljnosti napada koji „Raša tudej" trpi i koji se najviše ispoljava kod kornisnika koji na računarima koriste američke pretraživače.

Jedno vreme, u Srbiji nije moglo da se pristupi sajtu Sputnjika i Raša tudej, ali to je vrlo brzo rešeno.

Podsetimo, Udruženje novinara Srbije (UNS) i Sindikat novinara Srbije (SINOS) pridružili su se stavu Evropske federacije novinara (EFJ), osuđujući zabranu RT-a i „Sputnjika“ i retoriku političara i visokih predstavnika EU koja prati ovu odluku, za koju kažu da je duboko pogrešna i predstavlja poraz za slobodu izražavanja.

Predsednica Saveta REM-a Olivera Zekić poručila je da srpsko regulatorno telo za elektronske medije neće nikad uvesti sankcije bilo kom mediju iz Rusije i navodi da je prekid emitovanja ruskog kanala RT „teška hipokrizija”.

Sva dešavanja u Ukrajini možete pratiti u našem lajv blogu.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike