11. septembar je mogao da bude izbegnut? Kako je arhitekta napada na Kule bliznakinje pobegao FBI-ju

08.09.2021

19:30 >> 08:34

0

Bivši specijalni agent FBI ga je tri decenije jurio

11. septembar je mogao da bude izbegnut? Kako je arhitekta napada na Kule bliznakinje pobegao FBI-ju
Copyright Halid šeik Muhamed Profimedia

Čovek koji je bio mozak operacije napada na Kule bliznakinje 11. septembra 2001. godine nalazi se iza rešetaka čekajući suđenje, ali se postavlja pitanje da li je mogao biti sprečen ranije.

Frenk Pelegrino je sedeo u hotelskoj sobi u Maleziji kada je na televiziji video kako se avioni zakucavaju u Svetski trgovinski centar u Njujorku, a njegova prva misao je bila: “Moj Bože, to mora da je Halid šeik Muhamed.”

Pročitajte još

Bivši specijalni agent FBI ga je tri decenije jurio, ali kada je reč o terorističkom napadu na Kule bliznakinje, Muhamedov advokat je rekao da bi moglo da prođe još 20 godina pre nego što se slučaj privede kraju.

Osama bin Laden, u to vreme lider Al Kaide, bio je terorista koji se dovodio u najužu vezu sa napadom.

Međutim, Muhamed je bio glavni “arhitekta” akcije, koji je osmislio da teroristi otmu avione i odlete u smrt.

Osama bin Laden, AP/Mazhar Ali Khan, File

Rođen je u Kuvajtu, a studirao je u Americi, pre nego što se borio u Avganistanu osamdesetih. Godinama pre 11. septembra Pelegrino mu je bio za petama.

Agentu FBi je bilo dodeljeno da istraži bombaški napad u Svetskom trgovinskom centru 1993. godine, i tada je prvi put čuo Muhamedovo ime jer je prenosio novac jednom od osumnjičenih. Koliko je to ozbiljan igrač, Pelegrino je shvatio kada je ustanovio da je Muhamed bio povezan s namerama da se 1995. godine nekoliko aviona međunarodnih prevoznika digne u vazduh iznad Pacifika. Sredinom devedesetih Pelegrino ga je pratio do Katara i imao je šanse da ga uhvati.

Sa timom je otputovao u Oman, odakle je trebalo da pređu u Katar kako bi uhapsili teroristu. Međutim, naišli su na otpor američkih diplomata koje su smatrale da bi to narušilo međudržavne odnose.

Ambasador je potom obavestio Pelegrina da su katarske vlasti saopštile da su izgubile Muhameda.

– Znali smo da je to bila propuštena šansa – rekao je agent, ali je priznao da u to vreme Muhamed i dalje nije smatran za metu visokog prioriteta.

Izvesno je da je Muhameda neko obavestio da su mu Amerikanci za petama, pa je napustio Katar i završio u Avganistanu.

Narednih godina njegovo ime se često pominjalo i bilo je jasno da je dobro povezan s raznim grupama. Baš tih godina pristupio je Bin Ladenu i predložio mu pakleni plan – treniraće pilote da se zakucaju avionima u američke zgrade.

A onda se dogodio 11. septembar. Pelegrinove sumnje su se obistinile. Ključna figura Al Kaide ga je identifikovala.

– Kada smo otkrili da je to bio on, nije bilo očajnijeg čoveka od mene – poručio je Pelegrino.

Muhamed je 2003. godine uhapšen u Pakistanu. Pelegrino se nadao da će se naći na sudu, ali je onda nestao. CIA ga je odvela na lokaciju na kojoj su korišćene “pojačane tehnike ispitivanja”.

– Želim da znam šta on zna i želim to brzo da saznam – rekao je jedan viši zvaničnik CIA tada.

Profimedia

Na Muhamedu su isprobali brojne tehnike mučenja, posebno “voterbording”, što je slično davljenju. Time je bio podvrgnut 183 puta, a uskraćivali su mu san, držali ga golog, stavljali ga u brojne stresne položaje, govorili njegovoj deci da će biti ubijen i tako dalje.

Priznao je nekoliko zavera tokom tog perioda mučenja, ali je zvaničan izveštaj potvrdio da je većinu izmislio.

Kada je obelodanjeno kakvim tajnim programima se bavi CIA, Muhamed i slični njemu su prebačeni u zatvor Gvantanamo 2006. godine. Tada mu je FBI konačno imao pristup.

Pelegrino se sa njim najzad sastao, lice u lice, 2007. godine.

Sedeli su za stolom jedan prekoputa drugog.

– Želeo sam da zna da sam ga jurio devedesetih u nameri da će početi da priča o 11. septembru – rekao je Pelegrino, dodavši da je Muhamed imao razvijen smisao za humor.

Agent FBi ga je opisao kao “Kardašijana”, jer je žudeo za pažnjom, a nije pokazivao ni trunku kajanja.

– Mislim da je veoma zadovoljan onim što je uradio, ali on voli šou – poručio je Pelegrino, koji je sa teroristom pričao šest dana.

Postojao je i veliki otpor da se suđenje održi u Njujorku jer niko nije želeo da terorista šeta gradom kome je naneo toliko zla.

I u Gvantanamu se sudski proces odužio. Posle tačno 20 godina od napada i dalje se održavaju saslušanja, a kraj se ne nazire.

Muhamedov advokat Dejvid Nevin smatra da su ova poslednja saslušanja samo predstava za javnost kako bi se na godišnjicu napada pokazalo da se nešto događa.

Dejvid Nevin, Youtube/Idaho Public Television

Do sada je promenjeno desetak sudija, a svaki novopostavljeni sudija treba da se upozna sa oko 35.000 strana transkripata sa prethodnih saslušanja, a to je samo jedan deo dokumenata.

Suđenje je kontroverzno i zbog metoda koje je koristila CIA u ispitivanju osumnjičenih. Kako kaže Nevin, to je i pitanje smrtne kazne, “jer da američka vlada ne želi da pogubi te muškarce, ovaj slučaj bi bio davno gotov”.

Pelegrino je za tri godine odložio odlazak u penziju nadajući se da će svedočiti na suđenju protiv Muhameda.

– Bilo bi lepo da se sve završi dok sam još u službi – rekao je Pelegrino, ali se ipak nedavno penzionisao.

Pročitajte još

I dalje nosi veliki teret na leđima jer smatra da je 11. septembar mogao biti sprečen da je uhapsio Muhameda u Kataru.

– Svaki dan pomislim na njega i to nisu prijatne misli. Vreme leči rane, ali tako je kako je – zaključio je Pelegrino.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike