Šta je ODKB i zašto su mirovne snage poslate u Kazahstan

06.01.2022

14:28

0

Autor: 24sedam

Organizacija je stvarana u više etapa

Šta je ODKB i zašto su mirovne snage poslate u Kazahstan
odkb1 - Copyright AP Photo/Yuri Kochetkov, Pool

Organizacija Ugovora o kolektivnoj bezbednosti ODKB poslala je mirovne snage u Kazahstan nakon što su zemlju potresli veliki protesti zbog poskupljenja goriva.

Nekoliko zemalja članica kaže da su njihove jedinice već uposlene u Kazahstanu kako bi pomogle u obezbeđivanju mira.

Istorija ODKB

U pitanju je regionalna međunarodna organizacija nastala na prostoru bivšeg SSSR, koja se zasniva na bezbednosno-vojnoj saradnji. Formirana je između 1992. i 2002. godine, a čine je Rsuija, Belorusija, Jermenija, Kazahstan, Kirgistan, Tadžikistan i Uzbekistan.

Profimedia/Valery Sharifulin/TASS
 

Pored Šangajske organizacije za saradnju (ŠOS), gde osovina Peking-Moskva zajedno sa srednjoazijskim zemljama postsovjetskog prostora gradi bezbednosni savez Evroazijskog značaja, ODKB predstavlja užu vojno-bezbednosnu alijansu važnih država postsovjetskog prostora ODKB.

ODKB je stvaran u više etapa:

- 15. maja 1992. formiran je osnivački akt Dogovora o kolektivnoj bezbednosti.

- 1. novembra 1995. Dogovor o kolektivnoj bezbednosti registrovan u Sekretarijatu OUN, čime je dobio međunarodno-pravnu dimenziju.
- Svoju završnu formu ustrojstva i sadašnji naziv Organizacija Ugovora o kolektivnoj bezbednosti dobila je 18. septembra 2003.
- 2. decembra 2004. Organizacija Ugovora o kolektivnoj bezbednosti je dobila status posmatrača, dakle, pravnog lica i naddržavnog tela u Generalnoj skupštini OUN.
Tatyana Zenkovich, Pool Photo via AP
 

Zemlje posmatrače čine Avganistan od 2013, Srbija od 2013.

Među bivšim članicama su Azerbejdžan do 1999, Gruzija do 1999, Uzbekistan do 2012. godine.

Uloga

Kako se navodi u osnivačkim i zvaničnim aktima ODKB, organizacija ima "ciljeve održavanja mira, međunarodne i regionalne bezbednosti i stabilnosti, zaštita na kolektivnoj osnovi nezavisnosti, teritorijalne celovitosti i suvereniteta zemalja-članica, prioritet je u primeni opšte prihvaćenih političkih sredstava. ODKB deluje, na očuvanju demokratskog poretka, osnovanog na opštepriznatim principima međunarodnog prava. Osnovni pravci delatnosti ODKB je razvijanje višestrane političke saradnje, razvijanje i saradnja u vojnoj oblasti, protivdejstvo međunarodnom terorizmu i ekstremizmu, nezakonitoj trgovni narkotika, oružja i drugih sredstava ugrožavanja.“

AP Photo/Vladimir Voronin
 

Rade na nadgledanju primirja, razdvajanju zavađenih strana, stvaranju uslova za pregovore, promociji ljudskih prava, zaštiti i odbrani vitalnih institucija i obezbeđivanju pristupa humanitarnoj pomoći.

Sve članice su pristale da se uzdržavaju od upotrebe sile i pretnje silom. Agresija protiv jedne države se vidi kao čin agresije protiv svih članica. Predsedavanje organizacijom je rotirajuće, pa se svake godine države smenjuju u rukovođenju.

Ukupan broj osoblja mirovnih snaga je oko 3.600.

Misija u Kazahstanu

Osim ruskih jedinica, mirovne snage poslate u Kazahstan čini i oko 70 vojnika iz Jermenije koji će čuvati važne vojne objekte. Belorusija će takođe poslati određen broj vojnika, kao i Tadžikistan i Kirgistan.

Russian Defense Ministry Press Service via AP
 

Kazahstanska policija uhapsila je skoro 2.000 ljudi u najvećem gradu u toj zemlji Almatiju.

Zaposleni u policijskoj upravi u Almatiju pokrenuli su akciju čišćenja u ulicama Karasaj-batir i Masanči.

Podsetimo, u Kazahstanu su izbili nemiri zbog poskupljenja goriva, a predsednik te zemlje Kasim Žomart Tokajev obratio se Organizaciji ugovora o kolektivnoj bezbednosti (ODKB) za pomoć, pa su mirovne snage upućene u tu zemlju.

Russian Defense Ministry Press Service via AP
 

Policija je saopštila da je u sukobima ubila na desetine demonstranata u Almatiju.

Državna televizija je javila da je u sukobima poginulo 13 pripadnika snaga bezbednosti

Tokajev je uveo dvonedeljno vanredno stanje širom zemlje i prihvatio ostavku vlade.

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike