Zemljina atmosfera se smanjuje: Naučnici objasnili šta se krije iza toga i koliko je to opasno

04.01.2022

07:17

0

Prirodni procesi u okeanu, ali i oni kao što su erupcije vulkana, nadoknađuju jedan deo izgubljenih gasova

Zemljina atmosfera se smanjuje: Naučnici objasnili šta se krije iza toga i koliko je to opasno
Profimedia

Zemlja neprestano razmenjuje materije sa našim Sunčevim sistemom, tako što gasovi iz atmosfere „cure“ u svemir, dok na našu planetu padaju čestice svemirske prašine ili meteoridi. 

Zbog toga se Zemljina atmosfera smanjuje, a naučnici procenjuju koliko je to rizično po život na našoj planeti.

Guiljaem Gronof, naučnik iz istraživačkog centra NASA Lengli, čija je uža specijalnost „curenje“ atmosfere, kaže da se planete formiraju akrecijom, astrofizičkom pojavom kada se svemirska prašina sudara i formira veće mase. 

Kada se Zemlja formirala pre 4,5 milijarde godina, mali nivo akrecije je nastavljen u formi meteora i meteorita koji dodaju masu našoj planeti, kaže Gronof.

Profimedia
 

Međutim, kada se planeta formira, nastaje drugi proces: disipacija atmosfere ili „curenje“ u svemir. Taj proces radi na sličan način kao isparavanje, tako što atomi vodonika, kiseonika i helijuma apsorbuju dovoljno Sunčeve energije da „pobegnu“ iz atmosfere.

Gronof objašnjava da je procena kako na Zemlju padne oko 16.500 tona svemirskog materijala godišnje. Sa druge strane, na osnovu satelitskih snimaka, procena je da iz atmosfere svake godine „iscuri“ oko 82.700 tona, kaže Gronof.

To zvuči mnogo, ali je u kontekstu cele planete veoma malo. Ako bi Zemlja gubila 60.000 tona atmosfere godišnje, bilo bi potrebno pet milijardi godina da je potpuno izgubi, i to ako nema načina da je nadoknađuje - objašnjava stručnjak NASA.

On kaže i da prirodni procesi u okeanu, ali i oni kao što su erupcije vulkana, nadoknađuju jedan deo izgubljenih gasova iz atmosfere.

- Kada se to uzme u obzir, bilo bi potrebno oko 15 hiljada milijardi godina da atmosfera u potpunosti nestane - kaže Gronof.

To je 100 puta duže nego što je životni vek koji se daje našoj planeti, budući da naučnici smatraju kako će za pet milijardi godina ona postati nenastanjiva, jer će se Sunce pretvoriti u crvenog džina, piše Lajvsajens.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Sputnjik