Znate li šta vam se dešava u organizmu kad jedete ljuto? Nešto dobro i nešto loše

07.10.2020

10:17 >> 12:28

0

Autor: Z. A.

Kao i kod mnogih drugih stvari, ključ je u umerenosti

Znate li šta vam se dešava u organizmu kad jedete ljuto? Nešto dobro i nešto loše
Copyright Pixabay

Kada je reč o ljutoj hrani, postoje oni koji je ne vole, koji je podnose i oni koji kao da nemaju receptore za ljutinu, pa mogu da jedu ljute papričice ili feferone kao kikiriki.

Začinjena hrana utiče na celo telo, a malo ljudi ima svest o pozitivnim i negativnim posledicama s kojima se može suočiti kada na primer jede ljuto.. Kapsaicin, osnovni sastojak svih ljutih paprika, u suštini je fitohemikalija koja ima povećanu antioksidativnu moć i ukoliko možete da izdržite ljutinu, suze i vrelinu kao propratne elemente ljutih paprika, one će vam uzvratiti brojnim koristima za vaše zdravlje. Što je paprika ljuća, to je koncentraciija kapsaicina veća, zato budite hrabri, ali u isto vreme i oprezni.

A kada jedete ljuto, u vašem telu dogodiče sledeće:

Možete smršati

Začinjena hrana je jednostavan način sagorevanja viška masnoće. Iako ništa ne može zameniti vežbanje i zdravu ishranu, kapsinoidi iz paprika ne mogu biti štetni. Oni omogućuju veću potrošnju energije i smanjenje telesne masnoće.

Povećava se tolerancija na bol

Konzumiranje začinjene hrane za neke ljude može biti bolno. Međutim, stručnjaci tvrde da kapsaicin može naciljati poseban deo u našeg mozga koji je odgovorn za osećaj bola. Začinjena hrana vara naš mozak da ignoriše bol.

MOŽDA JE ZA VAS I: Može li se pobediti želja za slatkišima?

Podiže imunitet

Dok uživate u začinjenoj hrani, telo obogaćujete antioksidansima. To je posebno korisno tokom sezone gripa jer nas antioksidanti štite od klica koje napadaju naše telo.

Imate i šansu živite duže

Istraživanje je pokazalo da su oni koji su jeli ljutu hranu šest-sedam dana nedeljno imali 14 odsto nižu stopu smrtnosti. Istraživanje je uključivalo ljubitelje začinjene hrane nezavisno od ostalih faktora rizika, pa začinjena hrana neće pomoći onima koji žive na nezdrav način.

Pixabay

Smanjiće vam se želja za šećerom

Znamo da šećer nije dobar za zdravlje, ali smanjiti njegovu količinu nije lako. Stručnjaci kažu da bi dodavanje začinjenih jela u vaš meni s vremena na vreme moglo pomoći u borbi protiv želje za šećerom.

Patiće vaši receptori

Vaš jezik će prvi osetiti negativne posledice vaše želje za ljutom hranom. Osetićete peckanje, ali to je samo privremeno. Vaši receptori za ukus će se oporaviti, osim ako dugo ne jedete začinjenu hranu svakodnevno.

ČITAJTE I: Nije svejedno koju muziku slušate dok trenirate

Možete imati alergijsku reakciju

Neki ljudi kažu da osete svrab jutro nakon jesu začinjenu hranu za večeru. To se može dogoditi jer su verovatno alergični. Kod nekih ljudi to je samo prirodna reakcija tela na začin.

Pravi problem ako vam je želudac osetljiv

Ako imate osetljiv želudac, začinjena hrana, a samim tim i ljuta, loša je ideja. Prvo, to može uzrokovati proliv. Uz to, može izazvati privremeni gastritis, a ako već imate problema sa želucem, on će se verovatno pogoršati.

Pixabay

Može pojačati gorušicu

Paprika uključuje kombinaciju kiselina, i kada je jedemo previše, sluzokoža želuca počinje da gori. To stanje može dugoročno da se pogorša i da postane hronično. Zato nije najbolja ideja da preterate sa ljutom hranom.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: BrigtSide

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike