Znate li šta je Adelin sindrom i kako ovo opsesivno emotivno stanje uništava mentalno zdravlje

15.06.2021

22:22

0

Autor: Z. A.

Postoje tri faze ovog stanja, a pogađa i žene i muškarce

Pixabay

Zavisnost od ljubavi i patološki odnos prema određenoj osobi imaju svoje ime – Adelin sindrom. Mentalni poremećaj dobio je naziv po patološkoj ljubavi Adele Igo, ćerke pisca Viktora Igoa.

Sa 16 godina Adela je počela da se zabavlja s poručnikom kod koga se strast brzo ugasila, ali se njena ljubav rasplamsala u takav plamen i izrasla u nešto toksično – opsednutost.

Adela je pisala pukovniku pisma, pratila ga i progonila. Predstavljala se kao njegova žena i verenica, a čak se oblačila u mušku odeću kako bi se probila do njega kroz koridore. Pukovnik nije bio zainteresovan i venčao se sa drugom, a Adel se i dalje predstavljala kao njegova žena. Upala je u stanje iluzije i pomračenja uma u kojem je ostala 20 godina, potpuno zanemarivši sebe i svoj život. Porodica ju je kasnije smestila u bolnicu u kojoj je umrla.

Razvoj Adelinog sindroma ima tri faze

Prvo, osoba formira idealnu sliku partnera i pravi izbor predmeta ljubavi na osnovu slike u svojoj glavi. Pokušava otvoreno i nametljivo da stupi u kontakt sa osobom koja je predmet njene fantazije, a kada bude odbijena, javlja se razdražljivost i depresija.

Na drugu fazu ukazuje želja da se bude što bliže ovoj osobi. Počinje da se prati svaki korak „voljene osobe“, pozivi, poruke…

Adelin sindrom kod žena manifestuje se kroz opsesivnu brigu, ljubavne poruke, ponude za pomoć…

Adelin sindrom kod muškaraca počinje poklonima, ljubomorom, kontrolom partnera…

Treća faza dovodi do patološkog progona i ravnodušnosti prema ostatku sveta. Kompletni mentalni poremećaj može dovesti do potpune degradacije ličnosti.

Pixabay

Klinički simptomi sindroma:

  • gubitak apetita
  • izolacija, odbijanje komunikacije s porodicom, prijateljima
  • česte promene raspoloženja
  • nesanica
  • grubost prema drugima
  • držanje socijalnih kontakata na minimumu
  • negativne misli i osećanja

Kako se Adelin sindrom razvija, znaci mentalnog poremećaja počinju da budu sve intenzivniji, ali osoba retko priznaje da joj je potrebna pomoć.

Kako se postupa kod ovog sindroma?

Iako Adelin sindrom nije uključen u zvaničnu listu psihijatrijskih bolesti, neophodno je započeti lečenje i uklanjanje simptoma u ranom razvoju poremećaja. Neophodna je pomoć psihoterapeuta, ali je važna i podrška, ljubav i razumevanje voljenih. Na početku se najčešće radi na uklanjanju svih predmeta i uspomena koji su povezani sa osobom prema kojoj se javljaju opsesivne emocije. U ovom procesu izuzetno je važna socijalizacija, uključivanje novih životnih aktivnosti i podrška okruženja.

Pixabay

Koje osobe imaju povišen rizik od Adelinog sindroma?

Adelin sindrom se najčešće pojavljuje kod onih koji su lišeni roditeljske topline. Emocionalna hladnoća roditelja dovodi do toga da se u svesnom dobu čovek trudi da pruži više ljubavi, a istovremeno dobija brigu i pažnju.

Takođe, nesigurni ljudi su podložni sindromu. Ako je osoba zatvorena, nedostaju joj komunikacijske veštine, ne može graditi skladne romantične i intimne odnose, to može dovesti do socijalne fobije. U isto vreme, počeće da traži jedinog koji će mu pomoći da mrzi ovaj svet. Ovaj sindrom može imati i nasledni faktor.

Važno je još u detinjstvu naučiti dete samokontroli, otporu stresu, oblikovati u njemu zdrave ideje o porodici i romantičnim vezama.

Napomena: Ukoliko imate bilo kakve tegobe ili simptome narušenog mentalnog zdravlja, obevazno se javite stručnjaku.

Instalirajte našu IOS ili Android aplikaciju – 24sedam.rs

možda će vas i ovo zanimati

Komentari (0)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

Najčitanije vesti