Nokti otkrivaju vaše zdravlje: Kakve sve promene na njima mogu da se jave, šta znače i kako se leče

02.09.2021

11:35 >> 11:39

0

Autor: Z. A.

Ako ne možete uneti dovoljno ovih vitamina i minerala putem hrane, potražite ih u obliku suplemenata u apoteci

Nokti otkrivaju vaše zdravlje: Kakve sve promene na njima mogu da se jave, šta znače i kako se leče
Profimedia

Nokti mnogo mogu reći o vašem zdravlju, posebno o tome koji vam vitamini i minerali nedostaju u organizmu.

Zato pogledajte naš tekst, pa onda u svoje nokte i detektujte da li imate neki problem.

Bele mrlje

Najčešća promena koja se javlja na noktima jesu bele mrlje – stručno nazvane leukonihija, koje nisu ozbiljan poremećaj, ali bilo bi dobro da ih sanirate. Najčešće se javljaju zbog oštećenja nokta, čak i nekih manjih koje možda niste primetili. Osim toga, pojave se kada osobi nedostaje cink.

čitajte i ovo

Bele trake

Ako su se pojavile bele trake preko cele površine nokta, to može ukazivati na trovanje organizma arsenom ili talijumom, pa svakako treba posetiti lekara, kao i kada celi nokat poprimi belu boju – možda imate srčanu bolest ili dijabetes.

Vertikalni nabori

Osim crtica i tačkica, na noktima se mogu pojaviti i vertikalni nabori koji ukazuju na probleme s probavom, nedostatak vitamina B12 i gvožđa – to se često događa kod vegana.

Profimedia

Zanoktice

Ako se stalno javljaju zanoktice, znači da vam nedostaje proteina, vitamin C i folna kiselina, a ukoliko su nokti krhki i pucaju, pojačajte unos vitamina A i gvožđa.

Profimedia

Bledi nokti

Bledi nokti pokazuju da je cirkulacija slaba, a moguće je i da se radi o anemiji i niskom nivou energije u jetri i bubrezima. S druge strane, ako se boja nokta pretvori u tamnocrvenu, verovatno vam se krv zaustavlja od prekomerne konzumacije teške, slane i masne hrane.

Kako da unormalite nokatne ploče?

Da biste poboljšali zdravlje svojih noktiju, prvo treba da promenite ishranu, a onda tek da pređete na negu. Za nokte je dobar kalcijum, želatina i kompleks vitamina B. Dovoljnim unosom vitamina D možete izlečiti vertikalne nabore, a folna kiselina i vitamin C dobri su protiv zanoktica i listanja noktiju.

Ako ne možete uneti dovoljno ovih vitamina i minerala putem hrane, potražite ih u obliku suplemenata, prenosi Mirror.

Profimedia

čitajte i ovo

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi