Svoju pastu za zube zamenite domaćom od kokosovog ulja i bićete prezadovoljni

20.08.2021

07:17 >> 07:26

0

Kokosovo ulje je oduvek bilo odlično za našu kožu, ali da li ste znali da je dobro i za naše zube?

Svoju pastu za zube zamenite domaćom od kokosovog ulja i bićete prezadovoljni
Copyright Pexels

U nedavnoj studiji, otkriveno je da je kokosovo ulje prilično efikasno protiv karijesa, pa zašto ne biste hteli da operete zube sa tim?

Kokosovo ulje je lako dostupno i nije preskupo, a pastu za zube od kokosovog ulja možete brzo i jednostavno sami da napravite. Priprema se uglavnom od kokosovog ulja, sode bikarbone, naravno, eritritola, soli i ulja mente (za aromu).

Pročitajte još

Zbog čega treba dati prednost ovakvoj pasti za zube?

1. Bez fluorida

Čini se da je fluor jedan od glavnih razloga za propadanje zuba, a to je veliki deo većine pasta za zube koje se danas koriste.

2. Čuva emajl

Karijes zuba pogađa skoro sve, a nedavno je otkriveno da kokosovo ulje usporava rast sojeva bakterija Streptococcus. Može čak i zaustaviti vezivanje streptokoka mutana za zubnu gleđ.

Pixabay

3. Deluje kao antibiotik

Kokosovo ulje deluje kao prirodni antibiotik i pomaže u smanjenju upalnih procesa u ustima, čak i ako ga jednostavno koristite kao sredstvo za ispiranje usta.

4. Prirodno je

Da se ​​razumemo, svi u poslednje vreme pokušavamo da pronađemo prirodnije i manje štetne načine za održavanje što higijene doma, što kada je reč o brizi za svoje telo i organizam. Kako ni ovakva pasta ne sadrži štetne hemikalije, ovo je definitivno bolje rešenje za vaše zube na duže staze.

5. Sigurno je

Pasta za zube od kokosovog ulja je bezbedna za celu porodicu. Nikada nećete morati da brinete o tome ako deca ili ljubimci pojedu malo paste kao kakvu poslasticu.

Nakon svega pobrojanog, u nastavku vam prenosimo recept za pravljenje domaće paste za zube.

Pexels

Sastojci:

  • 6 kašika kokosovog ulja
  • 6 kašika sode bikarbone
  • 15 do 20 kapi eteričnog ulja (peperminta, eukaliptusa ili grejpa)
  • 1 kašika stevije (ili više, ukoliko volite slađi ukus u ustima)

Priprema:

Rastopite ili malo omekšajte kokosovo ulje pa umiešajte ostale sastojke i dobro promiešajte kako bi se sve dobro povezalo. Smesu potom stavite u malu staklenu posudu.

Ostavite da se potpuno ohladi. Koristite tako što nećete da gurate četkicu u staklenu posudu, već količinu paste dovoljne za pranje izvadite npr. drvenim štapićem (kao za sladoled) koji kasnije bacite. Ili, koristite svaki put čistu kašičicu.

Pročitajte još

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike