Čuveni ruski psiholog otkrio šta je najgore što majka može da izgovori i uradi ćerki

23.02.2023

19:02

0

Autor: Z. A.

Obratite pažnju na svaku reč koju uputite naslednici

Čuveni ruski psiholog otkrio šta je najgore što majka može da izgovori i uradi ćerki
Majka i ćerka - Copyright Pexels

Ruski psiholog Mihail Labkovski se već 40 godina bavi proučavanjem porodice, a jedan od boljih saveta dao je svojim smerinaca o vaspitavanju ćerki i majkama koje trpe.

- Statistički, u porodicama su najčešće žene žrtve. Ne sviđa mi se ideja da su žene po prirodi pasivne i požrtvovane. U stvari, postoje društveni koreni, norme, ali i roditeljske rečenice koje bukvalno ukopavaju devojku, a kasnije ženu: „Ti si devojka, devojke se ne svađaju“, „Čuvaj obraz, ćuti, budi iznad njega…“, „Žena mora da ume da trpi“ i ostale gluposti, prenosi najžena.rs.

Nažalost, mnoge majke i dalje na ovaj način vaspitavaju ćerke. Ali dešava se i da majka svojoj kćerki kaže: „Budi jaka“, „Moraš da se zauzmeš za sebe“ ili „Tebe ništa ne ograničava“, dok istovremeno majka živi život kao tipična žrtva. Naravno, najgore što majka može da uradi svom detetu jeste da posle svađe sa ocem sedne i kaže: „Vidi šta mi je tvoj otac uradio!“.

Pexels
Majka i ćerka

To nikako ne sme da se desi! Vaše dete ne treba da bude vaš terapeut.

Inače, da se osvrnem i na popularnu frazu: „Trpim ga samo zbog dece“. Draga ženo, što više ti trpiš i tolerišeš njega, to jače formiraš žrtvu u svojoj deci.

Ako želiš da uradiš nešto važno za svoje dete – ostavi tiranina!

Biće bolje da deca žive u iznajmljenom stanu, na selu ili da malo trpe nemaštinu nego da svaki dan gledaju kako im otac zlostavlja majku ili kako se roditelji svađaju.⠀
Profimedia
Majka i ćerka

Jedan moj prijatelj voli da kaže: "Još nije sve odlučeno! Uvek možeš da počneš da živiš drugačije. Problem je glava, a ne muž, šef, ekonomska situacija ili bogzna šta! I samo ti možeš da napraviš prvi korak - objasnio je psiholog Mihail Labkovski.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike