Četiri reči i fraze mnogima su gotovo uzrečica, a donose samo loše, blokiraju vas i mogu da unište samopouzdanje

22.12.2022

19:33

0

Autor: Z. A.

Saznajte koje četiri reči svi govore, a donose lošu sreću i blokiraju uspeh

Četiri reči i fraze mnogima su gotovo uzrečica, a donose samo loše, blokiraju vas i mogu da unište samopouzdanje
pexels-andrea-piacquadio-3752834 - Copyright Pexels

Znamo da reči imaju moć. One govore mnogo o vama, ali i govore vama, utiču na druge, menjaju život.

Volim dobre, jake reči koje nešto znače, govorila je Luiza Mej Alkot. Ali postoje i one reči koje loše utiču na samopouzdanje, blokiraju nas, a svi ih vrlo često izgovaramo.

Evo nekoliko reči i fraza koje treba da izbegavate da koristite ako želite da podignete samopouzdanje:

1. Pokušaću

Na primer: „Pokušaću da to uradim do sledećeg sastanka.“
U ovom kontekstu „pokušaću“ znači „nisam sigurna da li ću uspeti“. Takođe, ljudi koji su navikli da udovoljavaju drugima kažu „pokušaću“ umesto „ne“. Umesto „poklušaću“ koristite „hoću“ i „neću“ i život će vam zaista biti lakši.

Profimedia
 

2. Možda

Na primer: „Možete li to učiniti do petka?“ Takvo pitanje budi unutrašnjeg analitičara u svakoj osobi. Razmišljamo šta sve moramo da uradimo i da li imamo slobodnog vremena da završimo dodatni projekat. Paradoksalno, kada vam nedostaje samopouzdanja, ne možete reći „ne“. Obično kažete „možda...“ u nadi da će ton vašeg glasa naterati osobu da odustane. Samouverena osoba će jednostavno reći „ne“. Uz to, može da doda: „Ali mogao bih to do sledeće srede.“ Međutim, neće reći „možda" i rizikovati da sebe preoptereti i da ne stigne u zadatom roku.

Pexels/Nadine Wuchenauer
 

3. Nikada

Na primer, „Nikada neće uspeti.“ Samopouzdanje je usko povezano sa kreativnošću. To je spoznaja činjenice da ste u stanju da generišete ideje, otvoreni ste za nove mogućnosti i spremni da se oslonite na to, čak i ako još nema odgovora. Dakle, fraza „Ovo nikada neću uspeti“ pokauzuje da nećete da tragate za rešenjima i da odsutajete. Na taj način sami sebe blokirate na putu do uspeha.

Pexels
 

4. Šta ako...

U redu je da analizirate situacije i imate dozu predostrožnosti, ali je potpuno pogrešno da uvek posmatrate ono što sledi u negativnom smislu. Kada sve ide po planu, ne postavljajte sebi piranje „šta ako nešto krene po zlu“. To će vam doneti samo stres i anksioznost, piše sensa.rs.

Unsplash
 

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike