Dunja je u stvari doktorka: 8 dokazanih koristi ove fenomenalne voćke

07.10.2020

12:25 >> 12:23

0

Nepravedno zapostavljena, a veoma zdrava, čak i kad samo stoji na ormanu

Dunja je u stvari doktorka: 8 dokazanih koristi ove fenomenalne voćke
Copyright Pixabay

Kada ste poslednji put kupili ili pojeli dunju? Ovo voće je nepravedno poslednjih nekoliko godina proterano iz činije za voće, a osim čuvenog kompota, od nje možete pripremiti razne jesenje specijalitete.

Dunja ili Cidonia oblonga je drevno voće koje potiče iz raznih krajeva Azije i Mediterana. Uzgajali su je još stari Grci i Rimljani, kod kojih je bila simbol ljubavi i plodnosti. Iako su danas znatno manje zastupljene u ishrani, dunje su bliski srodnici jabuka i krušaka. U narodnoj medicini upotrebljavaju su već decenijama, ali naučna istraživanja u vezi sa njihovim koristima za zdravlje ljudi još su u ranoj fazi.

Predstavljamo vam osam naučno dokazanih koristi koje dunja ima na zdravlje.

1. Bogata nutrijentima

Dunja sadrži vlakna i nekoliko esencijalnih vitamina i minerala, što ih čini veoma važnim saveznicima uravnotežene ishrane i svake dijete. U 92 grama dunja ima samo 52 kalorije i 0 posto masti. Uz proteine, vlakna i ugljene hidrate, sadrži i vitamin, vitamin B1, B6, bakar, gvožđe, kalijum i magnezijum.

2. Sadrži snažne antioksidanse

Dunja je bogata antioksidansima, koji mogu smanjiti metabolički stres i upale, istovremeno štiteći ćelije od oštećenja slobodnim radikalima.  Neka istraživanja sugerišu da neki antioksidanti u dunji, poput kvercetina i kempferola, smanjuju upale i štite od hroničnih bolesti srca.

3. Sprečava jutarnju mučninu kod trudnica

Neki od najčešćih simptoma rane trudnoće jesu mučnina i povraćanje. Neka istraživanja pokazuju da dunje mogu pomoći u ublažavanju ovih simptoma. Jedno istraživanje na 76 trudnica otkrilo je da je samo jedna kašika (15 ml) sirupa od dunje znatno efikasnija od 20 mg vitamina B6 u ublažavanju mučnine uzrokovane trudnoćom. Rezultati obećavaju, potrebno je više istraživanja.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI I: Jesenja lepotica koja je i hrana, i lek

4. Može ublažiti probavne probleme

Dunje se već dugo koriste u tradicionalnoj i narodnoj medicini za lečenje različitih digestivnih poremećaja. Nedavna istraživanja sugerišu da ekstrakt dunje može zaštititi crevno tkivo od oštećenja povezanih sa upalnim bolestima creva, poput ulceroznog kolitisa, ali to sugeriše studija na životinjama, potrebna su istraživanja na ljudima.

Pixabay

5. Može pomoći u lečnju čira na želucu

Rana istraživanja sugerišu da biljna jedinjenja u dunji mogu pomoći u prevenciji i lečenju čira na želucu. U jednoj studiji sok od dunje inhibirao je rast Helikobakter pilori, bakterije za koju je poznato da izaziva čir na želucu. U međuvremenu, studija na pacovima otkrila je da je ekstrakt dunje predupšredio čir na želucu koji izaziva alkohol. Rezultati su ohrabrujući, ali potrebna su dodatna istraživanja.

6. Može ublažiti simptome refluksa kiseline

Nekoliko studija sugeriše da sirup od dunje može pomoći u ublažavanju simptoma poznate kao refluks kiseline. Sedmonedeljno istraživanje na 80 dece sa refluksom kiseline pokazalo je da je svakodnevno dodavanje sirupa od dunje jednako efikasno kao i lekovi koji se tradicionalno koriste za ublažavanje simptoma ovog stanja.

7. Može sprečiti neke alergijske reakcije

Dunja može ublažiti različite simptome alergije potiskivanjem aktivnosti određenih imunskih ćelija odgovornih za alergijske reakcije. Gencido, komercijalni lek za alergije, kombinuje limunov sok i ekstrakt ploda dunje. Nekoliko malih studija podržava njegovu sposobnost sprečavanja i lečenja blagih alergijskih reakcija, poput curenja iz nosa i astme. Iako neki stručnjaci pretpostavljaju da su proizvodi od dunje možda sigurna alternativa tradicionalnim lekovima za alergije, potrebno je više istraživanja.

ČITAJTE I: Znate li šta vam se dešava u organizmu kad jedete ljuto? Nešto dobro i nešto loše

8. Može ojačati imununitet

Dunje mogu podići vaš imunološki sistem. Nekoliko laboratorijskih studija otkriva da ima antibakterijska svojstva koja mogu pomoći u sprečavanju prekomernog rasta određenih štetnih bakterija, kao što su ešerihija coli. Pritom, jedna dunja pakuje im 15 odsto dnevnih potreba vitamina C, što je neophodno za zdrav, funkcionalan imuni sistem. Jedna voćka takođe pruža od šest do osam odsto dnevne preporuke vlakana, a odgovarajući unos vlakana podržava zdrave bakterije koje žive u digestivnom traktu, zajednički poznate kao mikrobiom creva.


Bonus

A ovo je dokazano i svima poznato: dunju možete još iskoristiti i kao osveživač prostora, samo je stavite tamo gde želite da lepo miriše. I poznata je stara dobra dunja sa ormana.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike