Četiri osobe kojima je teško ali važno oprostiti: Jedna je najbitnija, a sve su vrlo bitne

28.10.2022

16:51

0

Autor: Z. A.

To ne znači da ikoga opravdavate, već oslobađate sebe

Četiri osobe kojima je teško ali važno oprostiti: Jedna je najbitnija, a sve su vrlo bitne
profimedia-0269288643 - Copyright Profimedia

Jedna od najvećih duhovnih lekcija jeste kad shvatimo da svako postupa najbolje što u određenom trenutku ume. Zameranje najviše opterećuje nas same, zato vam donosimo spisak od četiri osobe kojima je važno oprostiti kako biste se oslobodili

Četiri su grupe ljudi kojima morate oprostiti ako želite srećan i radostan život. Krenite na to putovanje, prvenstveno kako biste oslobodili sebe, otpustili loše događaje i situacije, te tako napravili mesta za nove, lepše, pozitivnije...

1. Oprostite roditeljima

Tražite li opravdanje za svoje postupke u vaspitanju ili postupcima vaših roditelja? Zapravo, na taj način ograničavate vlastiti rast i razvoj. Ne opraštajući roditeljima, zauvek ostajete dete. Ako promenite perspektivu i shvatite da su oni jednostavno postupali onako kako su najbolje znali u tom trenutku, lakše ćete ih razumeti i oprostiti. Svaka osoba ima određen nivo ograničenja oko sebe, bilo finansijska, ograničenja okoline ili jednostavno - neznanje. Oprostite svojim roditeljima kako biste se oslobodili svojih ograničenja. I uložite svu energiju u svoj rast. Za početak, budite zahvalni na jednom - dali su vam život.

Pexels
 

2. Otpustite odnose koji nisu supeli

Nije li iznenađujuće videti kako se ljubavnici odjednom pretvaraju u neprijatelje samo zato što veza nije uspela? Možda je teško, ali je jednostavno neizbežno prihvatiti i vlastitu odgovornost za taj odnos. Imajte ličnu snagu i integritet da kažete: „Ja sam odgovoran“, a zatim oprostite drugoj osobi i pustite je da ode. Izgovorite reči: „Opraštam mu/joj za sve i želim mu/joj dobro.“ Svaki put kad to ponovite, negativna emocija povezana sa sećanjem će se smanjiti. Uskoro će zauvek nestati.

Profimedia
 

3. Oprostite svakome ko vas je ikada povredio

U ovoj grupi su one osobe za koje smatrate da imate pravo da im ne oprostite. U njoj je svaki šef, poslovni partner, prijatelj, prevarant ili izdajica koji vam je ikada uzrokovao tugu bilo koje vrste. Zamislite njihovu sliku u glavi govoreći: „Opraštam mu/joj za sve i želim mu/joj dobro.“ Nastavite da ponavljate ovu izjavu svaki put kada pomislite na osobu ili situaciju dok negativna osećanja ne nestanu.

Pexels
 

4. Najvažnije – oprostite sebi

Četvrta osoba kojoj morate oprostiti ste vi sami.

Jedno je preuzeti odgovornost za svoje postupke i realno sagledati situaciju, a drugo je samom sebi nametati krivicu. Morate apsolutno sebi oprostiti svaku glupu, besmislenu, zlu, bezumnu, nepromišljenu ili okrutnu stvar koju ste ikada učinili ili rekli. Nemojte se držati tih grešaka iz prošlosti. To je bilo tada i to ne definiše vas kao osobu danas. Samo recite: „Opraštam sebi za svaku grešku koju sam počinio. Ja sam dobra osoba i imaću prekrasnu budućnost.” Kad god pomislite na taj događaj ili situaciju, samo ponovite: „U potpunosti sebi opraštam.“ A onda nastavite sa svojim životom. Koncentrišite se na budućnost radije nego na prošlost. Gledajte kuda idete, a ne gde ste bili.
Pexels
 

Na kraju, ako ste učinili nešto što je nekoga povredilo, a još uvek se osećate loše zbog toga, možete otići do te osobe, pisati joj i izviniti se. Recite toj osobi da vam je žao zbog onoga što ste učinili ili rekli. Kakva god bila njegova ili njena reakcija, pozitivna ili negativna, nije važno. Sam čin pokajanja i izražavanja žaljenja oslobodiće vas.


Bonus video:
 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike