Nos vam je, zbog alergije ili prehlade, često zapušen? Četiri potpuno prirodna načina za rešenje ovog problema

10.10.2022

04:50

0

Autor: Z.A.S.

Koristite fiziološki rastvor koji možete da kupite u svakoj apoteci

Nos vam je, zbog alergije ili prehlade, često zapušen? Četiri potpuno prirodna načina za rešenje ovog problema
Prehlada - Copyright Profimedia

Zapušen nos nikako nije prijatna pojava, a do toga dolazi iz najrazličitijih razloga. Alergije, prehlade i promena godišnjih doba su samo neki od njih.

Ukoliko vam je nos zapušen i podložni ste tome, kao i otežanom disanju, ovih nekoliko saveta bi mogli da vam pomognu da izbegnete lekove.

Fiziološki rastvor

Koristite fiziološki rastvor koji možete da kupite u svakoj apoteci. Pre korišćenja dobro izduvajte nos. Pokušajte da ne kijate i zadržite fiziološku što duže u nosu, jer mu je potrebno vreme da razgradi sluz i pročisti ga. Fiziološki rastvor je ujedno i dosta jeftiniji od sprejova s morskom solju.

Zeleni čaj

Pomoći će vam da oporavite narušeni imunološki sistem i pročistite sinuse kada patite od prehlade ili alergija. Zeleni čaj pomaže kod začepljenog nosa jer sadrži antioksidanse koji stimulišu imunološki sistem. To pomaže olakšavanju simptoma povezanih s prehladom poput začepljenog nosa, povišene temperature ili upaljenog grla. Zeleni čaj sadrži protivupalne hranjive materije kao što su vitamin C i l-teanin.

Profimedia
 

Povećajte vlažnost vazduha

Možete sebi pomoći tako što ćete povećati nivo vlage s ovlaživačem vazduha. Upalite ga pre spavanja kako biste lakše disali tokom noći. Takođe možete deset minuta, dva ili više puta tokom dana, provesti pod vrućim tušem ili napraviti kućni "inhalator" - napunite posudu vrućom vodom, stavite glavu iznad nje i pokrijte se peškirom - i pazite da se ne opečete. Para će učiniti čuda za vašu sluzokožu.

Profimedia
 

Nazalno čišćenje

Metoda ispiranja nosa (ind. Jala Neti) pomoću posebne posude s mlakom slanom vodom koristi se u ajurvedskoj medicini, a već je godinama rasprostranjena i na zapadu. Posuda podseća na rog nosoroga i koristi za pročišćavanje sinusa i nosa. Posudicu za nazalno čišćenje potražite u apoteci.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike