Ovih pet brojeva je sve što treba da proverite da biste saznali kakvo vam je zdravlje

05.10.2022

04:57

0

Autor: Z.A.S.

Ovih pet ključnih brojki će pokazati šta se to dešava u našem telu

Ovih pet brojeva je sve što treba da proverite da biste saznali kakvo vam je zdravlje
Ilustracija - Copyright Pixabay

Na koji način brinete o svom zdravlju? Da li pratite savete koje pročitate, ili možda samo brinete o tome da, u toku dana, popijete dovoljno vode?

Informacije koje možemo pročitati nekada su zbunjujuće, pogotovo jer ne znamo koliko su svi ti saveti delotvorni.

Međutim, ono što bi svi trebalo da znamo jesu ovih pet ključnih brojki koje će zapravo pokazati šta se to dešava u našem telu.

Koliki vam je krvni pritisak?

Cilj: između 90/60 i 120/80

Visoki krvni pritisak (hipertenzija) rijetko ima primjetne simptome i, ako se ne liječi, povećava rizik od ozbiljnih problema kao što su srčani i moždani udar, piše Gloria.

Kako to popraviti: Način života i navike koje prakticirate mogu pomoći u sprječavanju i snižavanju visokog krvnog pritiska. Savjetuje se da smanjite dosoljavanje hrane i alkohol i da smršate, odnosno zadržite primjeren indeks tjelesne mase. Takođe, redovno vježbajte, kafu ograničite na dvije šoljice dnevno, ako pušite, prestanite...

Kako otkriti svoj broj: Možete zatražiti od svog izabranog doktora da vam izmjeri krvni pritisak, a, takođe, kod kuće uz provjereni aparat za pritisak, pridržavajući se savjeta o pravilnom mjerenju u kućnim uslovima.

Pixabay
 

Koliki vam je šećer u krvi?

Cilj: od 3.9 do 6.1 mmol/L krvi.

Tokom dana je normalno da se nivo šećera menja nakon uzimanja obroka, pa tako dva sata nakon jela može da poraste na od 6.7 do 7.8 mmol/L krvi.

Visoki šećer u krvi prouzrokuje šećernu bolest, koja ako se ne leči može da ima ozbiljne dugoročne učinke kao što su oštećenje nerava i kardiovaskularne bolesti.

Kako to popraviti: Oni kojima je dijagnostifikovan predijabetes ili dijabetes treba da prate preporuke lekara o ishrani i uzimanju terapije, a ostalima se savetuje ishrana zasnovana na povrću i voću, celim žitaricama, ribi i zdravim proteinima. Hodanje može da pomogne da se smanji šećer u krvi, a od pomoći može biti i ispijanje više vode i izbegavanje rafinisanih namirnica i prerađene hrane.

Kako otkriti svoj broj: Ako imate simptome, uključujući prekomernu žeđ, umor, zamagljen vid ili porodičnu anamnezu dijabetesa, kod svog lekara opšte prakse zatražite test krvi.

Pexels
 

Koliki vam je nivo holesterola?

Cilj: 5 ili niže ukupni; LDL-holesterol manje od 3 mmol/L, a HDL holesterol više od 1-1.5 mmol/L

Visok nivo holesterola u krvi može da dovede do začepljenja arterija i kardiovaskularnih bolesti, uključujući srčani i moždani udar. Najvećim krivcem smatra se ishrana životinjskog porekla i masna hrana, ali neki ljudi imaju nasledno povišen holesterol. Visok nivo holesterola može biti prouzrokovan i nedovoljnom telesnom aktivnišću, prekomernom telesnom težinom, pušenjem i konzumiranjem alkohola.

Kako to popraviti: Dobar način za snižavanje holesterola je mediteranska ishrana koja uključuje puno povrća i nemasnog mesa. Redovna fizička aktivnost takođe može da pomogne u regulisanju holesterola. Ako promena životnih navika ne doprinese snižavanju holesterola, lekar će vam prepisati lek.

Kako otkriti svoj broj: Vaš izabrani lekar može da vas posavetuje da proverite nivo holesterola. Godine, težina, visoki krvni pritisak ili dijabetes stanja su koja utiču i na povišeni nivo holesterola.

Profimedia
 

Koliki je indeks telesne mase?

Cilj: 20 -25

Indeks telesne mase je formula koja se koristi da bi se utvrdila zdrava težina - da li ste pothranjeni ili debeli, odnosno gojazni.

Previsoki ili preniski indeks telesne mase povećava rizik od zdravstvenih problema, uključujući srčane bolesti, moždani udar, dijabetes tipa 2 i rak.

Kako to popraviti: Uravnotežena ishrana i redovno kretanje najbolji su način da se indeks telesne mase drži u zdravom rasponu. Ako imate višak kilograma pokušajte sa smršate jedući manje kalorija, smanjite veličinu porcija, smanjite visokokaloričnu hranu i piće.

Kako otkriti svoj broj: Računa se tako što se telesna masa u kilogramima podeli s kvadratom visine u metrima. BMI kalkulator (prema engl. body mass indeks ili BMI) može se naći na internet stranicama.

Pexels
 

Koliko kalorija dnevno unosite?

Cilj: 2,000 kalorija dnevno za žene i 2,500 za muškarce.

Unos kalorija, između ostalog, takođe varira u zavisnosti od godina, metabolizma i nivoa fizičke aktivnosti. Kalorije pomažu u merenju količine energije koju daju hrana i piće, a telo će dodatne kalorije pretvoriti u masnoću.

Kako to popraviti? Treba ustanoviti i pokušati se držati preporučenog broja kalorija.

Kako otkriti svoj broj? Kalkulatori kalorija mogu se pronaći online ili se može preuzeti aplikacija.

Kalkulator će proceniti broj kalorija potrebnih svaki dan za održavanje, gubitak ili dobijanje na težini, nakon što unesete detalje kao što su vaša visina, težina i navike vežbanja.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike