Imate običaj da sa sobom ponesete vodu u plastičnoj flašici? Stručnjaci objasnili zašto nikako ne treba da je pijete ako se zagrejala

27.07.2022

04:22

0

Autor: Z.A.S.

Štetne materije koje ispušta materijal od kojeg se prave plastične flašice i te kako može da ima uticaj na zdravlje

Imate običaj da sa sobom ponesete vodu u plastičnoj flašici? Stručnjaci objasnili zašto nikako ne treba da je pijete ako se zagrejala
Žena pije vodu - Copyright Profimedia

Mnogi od nas imaju običaj da, za vreme tropskih vrućina, iz kuće, sa sobom, ponesu flašice vode. Pomislili biste da je ovo odličan način da se osvežite usput, međutim, ono što je u ovome problematično, jeste činjenica da se ta flašica, usled visokih temperatura, uglavnom zagreje.

Tačnije, zagreje se voda u njoj, a kako se plastične flašice prave od polietilen tereftalata, kada se zagreju, otpuštaju štetnu hemikaliju bisfenol A (BPA). Bisfenol, kada se unese u organizam, može da bude izuzetno štetan za zdravlje.

Logika je vrlo jednostavna - što se flašica više zagreva, više štetnih sastojaka otpušta, a oni onda prelaze u vodu.

Pixabay
 

U eksperimentu koji je nedavno sproveden, to je i dokazano. Profesorka Lina Ma je sa svojim timom naučnika ispitivala koje se sve hemikalije oslobađaju iz plastične flašice, nakon stajanja na visokoj temperaturi tokom četiri nedelje.

Studija je dokazala da se nivo štetnog BPA povećava na visokim temperaturama. Dakle, nikako nemojte piti vodu iz flašice koja je danima stajala na suncu ili automobilu.

Bisfenol A se povezuje sa brojnim zdravstvenim problemima kao što je pad imuniteta, problemi sa reproduktivnim zdravljem, kao i neurološki problemi.

Pixabay
 

Utvrđeno je čak i to da ova hemikalija povećava rizik od razvoja Alchajmerove bolesti, kao i dijabetesa tipa 2, kardiovaskularnih bolesti...

Umesto plastične, najbolje bi bilo da koristite staklene flašice.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike