Stručnjaci savetuju da ove namirnice izbegavate tokom velikih vrućina: Neke bi mogle da vas neprijatno iznenade

24.07.2022

04:58

0

Autor: D. R.

Ako jedete i pijete određene stvari, mogli biste da dehidrirate, a toga verovatno niste svesni

Stručnjaci savetuju da ove namirnice izbegavate tokom velikih vrućina: Neke bi mogle da vas neprijatno iznenade
Ilustracija - Copyright Unsplash

Tokom leta i kada su visoke temperature svi samo želimo hranu i piće koje će nas rashladiti, ali često, nerazmišljajući pogrešimo u odabiru. 

Prema istraživanju koje je sproveo "Forbes", postoji određena hrana i piće koje bi trebalo da zaobilazite u širokom luku kako biste ostali što više hidrarani.

Hleb

Iako nema previše soli po kriški, jedemo ga dosta pa je hleb jedan je od najčešćih razloga zašto ljudi unose previše soli u sebe.

Profimedia
 

Hleb se često koristi za sve obroke, pa čak i za međuobroke i eto kako dolazi do prekomernog unosa soli. 

Špargla

One su prirodni diuretik koji oslobađa telo od viška tečnosti, što znači da treba više da pijete, ako već gubite tečnost koju unosite. Diuretici pomažu vašem telu da se reši soli pa su korisni za organizam, ali ih treba konzumirati umereno. 

Slane grickalice

Iako su vrlo ukusne, nisu dobra hrana za vrućine. Previše soli nije idealno za vaše bubrege, stoga je ograničenje unosa soli važno za celokupno zdravlje. 

Suhomesnati proizvodi

Oni često imaju jako puno soli. Bubrezi prekomerno kompenziraju kada u krvotoku ima previše soli i povlače vodu iz drugih delova tela što dovodi do dehidracije. Ako se ipak odlučite da mezite, obavezno pijte puno vode. 

Unsplash
 

Slatkiši

Kada konzumirate šećer, bubrezi reaguju slično kao kada se susretnu sa solju i povlače vodu iz drugih delova tela, jer ne žele višak šećera u krvotoku. 

Šta onda jesti?

Najbolje i najhidratantnije namirnice su krastavac, salata, rotkvica, lubenica i paradajz. 

Pexels
 

Pića koja treba izbegavati

Vrlo je važno da smanjite unos kofeina, alkohola, tople čokolade, energetskih pića i smutija jer svi oni dovode do dehidracije. Možda ste mislili da će vam sadržaj voća i povrća u smutijima osigurati puno vode, a time i hidrataciju, ali visok nivo šećera znači da ima suprotan učinak, pa je najbolje držati se vode. 

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike