Ovo je razlog zašto vas ponekad svrbi jezik nakon nekog voća, iako na njega niste alergični

30.06.2022

04:31

0

Autor: D. R.

Simptomi mogu biti svrab ili oticanje usta, lica, usana, jezika i grla

Ovo je razlog zašto vas ponekad svrbi jezik nakon nekog voća, iako na njega niste alergični
žena kivi voće - Copyright Profimedia

Svima nama se barem jednom dogodilo da smo zagrizli jabuku, kivi ili malinu i osetili da nas jezik ili područje oko usta svrbi, iako ste sigurni da niste alergični na voće koje ste pojeli.

Zašto se to događa?

Stručnjaci taj fenomen nazivaju oralni alergijski sindrom. Ova pojava je prilično uobičajena i rezultat je unakrsne reakcije.

Jednostavno rečeno: vaše telo prepoznaje proteine u svežem voću koje ste konzumirali, slične onima koji se nalaze u polenu, na koji ste zapravo alergični, kako piše "HuffPost".

Šta je oralni alergijski sindrom?

Prema Američkoj akademiji za alergiju, astmu i imunologiju, radi se o obliku kontaktne alergijske reakcije koja se javlja nakon kontakta usta i grla sa sirovim voćem i povrćem. Najčešći simptomi, koji se obično javljaju odmah nakon gutanja, su svrb ili oticanje usta, lica, usana, jezika i grla.

- To je obično reakcija na sveže voće, orašaste plodove ili povrće koja se razvija kod pacijenata koji imaju polensku groznicu, kao što je alergija na polen drveća ili trave - objasnila je alergološkinja dr Svetlana Krigel.

Profimedia
 

- Oko 15 odsto pacijenata ima reakciju na sveže voće i povrće jer imunološki sistem zameni protein voća sa belančevinom polena - objasnila je.

Vaše telo doslovno misli da ste upravo uneli onu vrstu polena na koju ste alergični.

- Što se tiče "pravih" alergija na hranu, poznato je da ih uzrokuje preko 180 namirnica, a neke od njih su voće i orašasti plodovi - objasnila je dr Kejti Marks-Kogan.

Šta su unakrsni reaktori?

Uopšteno govoreći, postoje četiri kategorije alergena iz našeg okruženja koji unakrsno reaguju sa vrstama voća, povrća i orašastih plodova koje uzrokuju reakcije slične alergijama.

Kao što su određeni voćni plodovi u sezoni u određeno doba godine, neke vrste polena su izraženije tokom određenih meseci. To znači da se reakcija koju mnogi ljudi povezuju s nekim voćem ne odnosi na to godišnje doba, već jednostavno ukazuje na osetljivost na jednu vrstu polena.

S obzirom na to da ovo nisu „prave alergije na hranu“, kao što su primetili stručnjaci, simptomi obično nestaju sami od sebe za nekoliko minuta.

Unsplash
 

Sve u svemu, lekari preporučuju da nakon što otkrijete koje vrste voća, povrća i orašastih plodova izazivaju reakciju, razmislite o testiranju kože kako biste saznali na koji polen ste zapravo alergični.
 

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: index

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike