Stvarno postoji: Alergija na hladnoću uzrokuje brojne zdravstvene probleme, prepoznajte je na vreme

20.12.2020

08:17 >> 08:05

0

Javlja se u svakom životnom dobu, a najčešća je kod mladih sa još nekom alergijom

Stvarno postoji: Alergija na hladnoću uzrokuje brojne zdravstvene probleme, prepoznajte je na vreme
Copyright Profimedia

Najviše se govori o alergiji na polen, a dok se alrgija na hladnoću skoro i ne pominje. Ipak, ovo je stvarno oboljenje koje se najčešće javlja u zimskim mesecima. Spada u takozvane fizičke urtikarije, kada jedan stimulans, u ovom slučaju hladnoća, izaziva oticanje i druge simptome na određenim delovima tela.

Alergija će se ispoljiti nakon kontakta sa hladnim vazduhom, tečnostima ili predmetima, a već u prvih nekoliko minuta pojaviće se svetlocrveni, elastični i čvrsti otoci koji svrbe nakon zagrevanja.
-Bolest se javlja u svakom životnom dobu, a najčešća je kod mladih koji već imaju neku drugu alergiju – objašnjava pulmolog i alergolog ass. dr sc. med Sanja Hromiš.

-Otoci obično traju oko pola sata i prolaze spontano. Držanje hladnih predmeta izazvaće oticanje ruku, a hladnih napitaka ili hrane oticanje usana, jezika i ždrela. Ovi otoci mogu biti veoma izraženi i čak izazvati i gušenje – upozorava ona.

Pročitajte još

Dešava se čak i da se ove promene šire i na delove tela koji nisu bili direktno izloženi hladnoći, ipak, anafilaksa, sistemska alergijska reakcija, retko se javlja.

-To će se dogoditi samo u direktnom kontaktu veoma velikih površina tela, kao što je plivanje u hladnoj vodi. Tada se mogu javiti ubrzani rad srca, nesvestica, otežano disanje i pojave urtika po celom telu, i tada je potrebna hitna medicinska pomoć – rekla je ona.

Ako sumnjate da imate alergiju na hladnoću, obratite se alergologu, koji će uraditi test uz kockicu leda.

Led se stavlja u plastičnu kesu s malo vode, pa postavlja na unutrašnju stranu podlaktice. Ponekad se šaka potapa u kupku temperature pet do deset stepeni i potom se posmatra reakcija nakon deset minuta.

-Nemojte ovaj test raditi sami, jer rizikujete sistemsku alergijsku reakciju. Alergija se leči antihistaminicima, ali se pod nadležnošću specijaliste mogu upotrebljavati i drugi lekovi – rekla je ona.

Ukoliko posumnjate da imate ovu alergiju, obratite se alergologu koji će vam odrediti pravu terapiju.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: zena.blic.rs

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike