15 razloga zašto nas društvene mreže dovode do toga da mrzimo sebe

28.06.2022

20:55

0

Autor: D. R.

Postoji mnogo razloga zašto se društvene mreže smatraju lošima za naše mentalno i emocionalno zdravlje

15 razloga zašto nas društvene mreže dovode do toga da mrzimo sebe
creative-christians-HN6uXG7GzTE-unsplash - Copyright Unsplash

Društvene mreže su konstruisane na takav način da ne možete a da se ne uporedite sa onim što vidite na tamo, što dovodi do problema sa samopoštovanjem.

Hajde da saznamo razloge zašto dolazi do ove čudne pojave. U sistemu u kojem status proizilazi iz popularnosti zasnovane na brojevima, previše je lako osećati se nepoželjnim i nevidljivim.

Praćenje naših obaveštenja na društvenim mrežama je često bolno, ali mi svakodnevno pozivamo na ovu bol.

Društvene mreže izgledaju kao da su napravljene da budu neprekidni globalni merač koji emituje našu samoću i nepopularnost i to tako da svi vide, pa samim tim podstiču našu nesigurnost.

Ovo je 15 razloga zašto društvene mreže izazivaju mržnju prema sebi:

1. To je takmičenje - između nas i svih. Raste naša želja da gledamo na druge ljude kao na takmičare i na svaku reč/čin/razmenu kao na audiciju ili trku koju bismo mogli da izgubimo.

2. To je nauka, pa mora da je istina - pred društvenim medijima, pitamo se kako izgleda naša kosa ili naša prezentacija. Sada su ti odgovori tehnološki izračunati kao brojevi koji blistaju sa ekrana.

Pexels
 

3. Životi drugih izgledaju tako seksi, zabavni i bogati - u poređenju sa našima, dok naivno posmatramo tuđe uzbudljive živote, pogrešno ih smatrajući istinitim.

4. Naše veštine izgledaju bezvredne - nedostatak veština kao što su društvenost, šminkanje ili umetnost koje druge čine „dobrima“ i/ili se lako prikazuju na društvenim medijima čini nas da se podsmevamo svim veštinama koje imamo. Da li ste kasirka ili vodoinstalater? Pa šta?!

5. Dopuštamo da nas gledaju i osuđuju - društveni mediji nas podstiču da se izložimo i volimo da budemo pod nadzorom.

6. Poziramo na virtuelnim binama - gde god se nalazimo mi to pretvaramo u pozornicu — a time i svaku stvarnost manje stvarnu.

Unsplash
 

7. Što više naš osećaj sebe zavisi od drugih, to je manje „naš“ - praćenje uticajnih ljudi, laskanje i hitno traženje aplauza odvaja nas od našeg unutrašnjeg „ja“.

8. Varanje i obmana su normalizovani - platforme nude filtere lepote pomoću kojih korisnici – uključujući 90 odsto žena, otkriva jedna studija – „poboljšaju“ svoj izgled, a zatim izjavljuju: Ovo sam ja.

9. Osećamo se tako ružno - kada uporedimo naš nefiltrirani izgled sa izgledom korisnika za koje ne znamo da koristimo filtere - i tada se osećamo prinuđenim da filtriramo sopstveno „nepredstavljivo“ sebe.

10. Sve granice su probijene - naši aspekti koji bi nekada ostali privatni, društvene mreže nas primoravaju da ih otkrijemo – jer mogli bi privući emodžije, a mi smo među „prijateljima“.

Unsplash
 

11. Tera nas da radimo stvari zbog kojih ne volimo sebe - kao što su hvalisanje, laganje, svađanje i opsednutost sobom, kao i ruganje drugima zbog njihovog izgleda, pogleda ili inteligencije - čak i samo tajno.

12. Hronično traženje pažnje redefiniše značenje pažnje - čak i okrutni komentari dokazuju da zaslužujemo diskusiju, čak i strast, zbog čega neki od nas počnu da žude i provociraju više.

13. Ovo je igralište za nasilnike - svako može da koristi društvene mreže da nas uplaši, prezire, podstakne našu nesigurnost i sruši naše poverenje - u čovečanstvo, nas same i istinu.

14. Zar nikoga nije briga šta volim, pravim ili radim? - Ulaganje vremena, talenta, energije i kreativnosti u sadržaj koji dobija oskudan ili nikakav odgovor može učiniti da se osećamo nevidljivo, ignorisano, apsurdno ili posramljeno.

Unsplash
 

15. Mrzimo sebe jer mrzimo društvene medije - nadali smo se da ćemo se zabaviti, pronaći pratioce, podeliti priče, steći bazu fanova i unaprediti naše karijere. Kome osim gubitniku se ne bi svidelo nešto tako popularno?

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike