Digitalna detoksikacija je nešto što bi svi trebalo da počnemo da praktikujemo

21.09.2021

20:22 >> 20:26

0

Za početak, postavite sebi skromne ciljeve i kada vidite kako to nije tako nesavladivo, kvalitet života će vam se značajno poboljšati

Digitalna detoksikacija je nešto što bi svi trebalo da počnemo da praktikujemo
Copyright Pexels

Prekomerno vreme provedeno pred ekranom može naštetiti našem blagostanju, ali i toga se možemo osloboditi ako zacrtamo ciljeve i granice. Život mora da bude više od neprestanog gledanja u ekrane. Dajte sebi oduška i razmislite o digitalnoj detoksikaciji.

Ne, to ne znači da morate u potpunosti da se lišite interneta. Digitalnu detoksikaciju smatrajte dijetom i zamenom loših navika zdravijima kako biste svojim umornim očima pružili preko potreban odmor.

Pročitajte još

Evo što možete da učinite kako biste uspešno prošli digitalnu detoksikaciju:

1. Smislite plan

Nije celokupno vreme koje provodite za ekranima loše, a i uostalom, mnogi učenici pohađaju onlajn školu. Dakle, prvi korak koji morate učiniti je da procenite šta je za vas toksično i šta vas čini nesrećnim. To bi, recimo, mogao biti Tviter i Instagram. Drugi korak je stvaranje realnog plana kako biste se sklonili od loših navika ili ih barem smanjili.

U početku postavite skromne ciljeve, poput vremenskog ograničenja od 20 minuta dnevno. Ako vidite da to možete odraditi bez problema, skratite vremensko ograničenje i učinite to dnevnim ciljem. Ponavljanje će vam pomoći da stvorite nove navike.

Pexels

Najvažnije je da se prema ekranu ponašate kao prema slatkišu kog sebi samo povremeno dopustite. Ne gledajte ekran kao predah. Ako osetite iskušenje da podignete telefon tokom pauze za vežbanje, kršite vreme koje ste posvetili vežbanju.

Nisu sve pauze jednake. Ako na pauzi gledate društvene mreže ili čitate vesti, može vam biti teže da se vratite treningu.

2. Napravite zonu bez mobilnog telefona

Da, svoje telefone često punimo preko noći, ali to što ih punimo ne treba da znači da moraju biti pored nas dok spavamo. Mnoga istraživanja su pokazala kako ljudi koji drže telefone u spavaćim sobama lošije spavaju.

Pametni telefoni štetni su za naš san u mnogočemu. Plavo svetlo s ekrana može nam prevariti mozak da pomisli da je dan, a neki sadržaji koje konzumiramo, posebno vesti, mogu biti psihološki podsticajni i držaće nas budnima. Stoga je najbolje ne gledati mobilni sat vremena pre spavanja. Čak, blizina mobilnog mogla bi vas navesti da se probudite i proveravate mobilni usred noći.

Pexels

Prvi savet je da nemate mobilni telefon u spavaćoj sobi preko noći. Stavite ga na punjač ispred spavaće sobe ili u dnevnom boravku.

Osim spavaće sobe, odmaknite telefon i kada doručkujete, ručate ili večerate. Probajte da pojedete obrok sa svojom porodicom bez upotrebe mobilnog i iskoristite to vreme kako biste se povezali i porazgovarali.

3. Oduprite se trendovima

Veštački ciljevi – slično video igrama, društvene mreže stvaraju ciljeve kako bi korisnici bili angažovani. To uključuje broj lajkova i pratioca koje skupimo na Instagramu ili Tviteru. Problem? Ciljevi se nikada ne ispunjavaju.

Rupa bez dna – Jutjub automatski reprodukuje sledeći preporučeni video, a da ne spominjemo kako se objave na društvenim mrežama stalno ažuriraju. Društvene mreže ne možemo uporediti s knjigom koju završimo kada dođemo do kraja jer ovde nema kraja. Ovde uvek možete da skrolujete i skrolujete, jer kraja nema.

Pexels

Šta  da uradimo? Za početak se možemo odupreti tome tako što ćemo da isključimo obaveštenja za sve aplikacije osim za one koje su nam ključne za posao i održavanje kontakata.

Podsetite se i da umesto vremena koje provodite na ekranima možete raditi mnogo bolje i smislenije stvari, piše “New York Times”.

Pročitajte još

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike