Zbog čega se smejemo i šta time govorimo ljudima oko sebe?

28.05.2022

17:05

0

Smejanju smo 30 puta skloniji ako smo u društvu, nego kad smo sami

Zbog čega se smejemo i šta time govorimo ljudima oko sebe?
ben-white-s1ihVBg5tbI-unsplash - Copyright Unsplash

Smeh koristimo da bismo ostvarili i održali društvene veze, on je prevashodno oblik ostvarivanja bliskosti.

Smejanje je jedan od načina da saznamo da li je osoba srećna ili da li se zabavlja.

Nedavna naučna otkrića su takođe dokazala da nam smeh može pomoći da saznamo više o drugima, ali i o sebi. Istu tezu zagovoaraju i psiholozi i istraživači koji već neko vreme proučavaju smeh.

Razna istraživanja su pokazala da se u smehu ne može dešifrovati više od toga koliko je osoba srećna, ali neka druga kažu da je ljude moguće upoznati kroz smeh.

1. Prepoznavanje spontanog i dobrovoljnog smeha

Postoje dve vrste smeha. Prvi je spontani smeh i karakterše ga nekontrolisana reakcija na nešto što nas zasmejava, poput urnebesne šale, jer proizvodi prepoznatljiv zvuk koji je teško lažirati. S druge strane, dobrovoljni smeh se proizvodi namernim zvukom i to je vrsta smeha koji stvarate kada želite pristojno reagovati na šalu koja vam možda i nije baš smešna.

Unsplash
 

Studije su pokazale da nam dobrovoljni smeh može pomoći da bolje upoznamo osobu koja se smeje jer se proizvodi na nameran i kontrolisan način.

2. Skloniji ste smehu ako poznajete osobu koja priča vic

Imate li onog jednog prijatelja ili omiljenog komičara koji vas uvek nasmeje? Nauka kaže da je verovatnije smejati se nekome ili sa nekim, kada ga poznajete. Često su nam vicevi smešniji ako ih je ispričao neko koga poznajemo, poput prijatelja ili poznatog komičara. 

3. Najviše se smejemo kad smo sa prijateljima

Prema Robertu Provineu, psihologu sa Univerziteta u Marilandu, 30 puta je veća verovatnoća da ćemo se nečemu nasmejati kada učestvujemo u razgovoru s drugim ljudima. Studija je takođe pokazala da nas ne nasmejavaju šale, već je to naš način reagovanja na druge kako bismo im pokazali da ih volimo i razumemo.

Unsplash
 

4. Naši odnosi traju duže kada se zajedno smejemo

Tokom istraživanja koje je sproveo psiholog Bob Levenson, zamolio je parove da razgovaraju o osetljivim stvarima poput onoga što ih je nerviralo u vezi sa njihovim partnerom. Studija je pokazala da kada su se parovi u razgovoru koristili smehom i osmehom, osećali su se bolje odmah nakon pričanja o nekoj osetljivoj temi. Takođe su izjavili da su zadovoljniji svojom vezom i da su duže zajedno. 

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike