Stručnjaci savetuju kako da bez imalo muke utonete u san

25.02.2022

19:58

0

Nekoliko stvari obavezno uradite

Stručnjaci savetuju kako da bez imalo muke utonete u san
Žena, krevet - Copyright Profimedia

Verujemo da nije neophodno da vam posebno objašnjavamo koliko je san važan.

Ali neće škoditi da kažemo da bez dovoljne količine sna organizam ne može da funkcioniše kako treba.

Mnogi, nažalost, imaju problem da se uspavaju.

I možda ste do sada probali razne sisteme, ali stručnjaci navode da će vam ovi saveti pomoći da zaspite bez problema.

Isprobajte ih:

Prigušeno svetlo

Topla kupka za kraj dana - Telesna temperatura se prirodno snižava tokom noći, a proces započinje dva sata pre spavanja i traje do četiri sata ujutro, prema rezultatima studija.

Kada legnete u toplu kadu, temperatura tela će porasti, a nakon opuštanja će početi proces hlađenja. Dva sata pre odlaska u krevet opuštajte se u kadi 20 minuta, savetuje dr Džojs Velsleben, profesorka iz Njujorka.

Profimedia
 

Ugasite svetla - Kasno uveče telo otpušta melatonin zbog kojeg ste pospani, ali samo ako primi svetlost iz pravog okruženja. Melatonin je hormon tame, neće se aktivirati ako je jaka svetlost u prostoriji. Trebalo bi da napravite prelaz sa jakog svetla na slabo oko 21 sat. Ako boravite u prostoriji sa prigušenim svetlima, to će vas pripremiti za odlazak na počinak.

Redovna rutina

Pripremite odeću za spavanje - Možete da pomognete telu da prepozna da je vreme za spavanje ako jednu rutinu ponavljate svako veče. Dr Geri Zamit, direktor centra za poremećaje u spavanju u Njujorku, predlaže da odredite redovnu rutinu pre odlaska u krevet kako bi se mozak lakše "prebacio" u stanje koje znači da je vreme za spavanje.

Ako stavite pidžamu na krevet, operete zube i umijete se, upravo te navike mogu da budu velika pomoć ako vas muči nesanica.

Pexels
 

Čitajte knjigu

Možda mislite da je baš opuštajuće dopisivati se sa prijateljima pre spavanja, ali upravo ta navika može da produži vreme koje ćete provesti okrećući se po krevetu dok pokušavate da zaspite. Upaljen ekran deluje kao stimulans. Pre odlaska na spavanje je pametnije raditi nešto opuštajuće, poput čitanja knjige.

Ako imate problem sa hladnim stopalima tokom zime, zagrejte ih pamučnim čarapicama. Taj dodatni sloj materijala će, ispod pokrivača, podstaći cirkulaciju ka ekstremitetima, što će vam pomoći da brže utonete u san.

Profimedia
 

Takođe, obilan obrok ili hrana puna začina vaš probavni sistem može da učini aktivnim i kada legnete i želite da spavate. Ako pijete puno tečnosti pre odlaska u krevet, možda ćete veći deo noći provoditi u toaletu.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike