Ako se na božićno jutro ovim umijete, bićete zdravi cele godine

07.01.2024

06:43

0

Božićni običaji protkani su ritualima koji donose blagostanje

Ako se na božićno jutro ovim umijete, bićete zdravi cele godine
porodica pixabay (2) - Copyright Pixabay

Šta god se u životu dogodi, ljudi kažu - samo, Bože, zdravlja. A za praznike uvek postoje neki rituali koji nam pomažu da ostanemo zdravi tokom godine.

Mi vas podsećamo na jedan ritual koji su naši stari praktikovali čim se probude na božićno jutro kako bi bili rumeni odnosno zdravi, puni snage i jaki, i to tokom cele godine.

Naime, još na Badnji dan birali bi najveću i najlepšu crvenu jabuku iz činije sa voćem, pa su se njome svi ukućani, čim otvore oči na Božić, dobro „umivali“, odnosno istrljali bi obraze. S jabukom u ruci trljali bi kružnim pokretima čelo i bradu uz reči „da budem zdrav i rumen cele godine baš kao ova jabuka“.

Pixabay
 

Takođe, nekada je bio običaj da se u vodu iz bunara stavi crvena jabuka sa božićnog stola i zajedno sa nekoliko novčića, pa se njome ukućani umiju. Verovalo se da će od takve vode biti tokom cele godine sveži, od jabuke crveni, a od novca čvrsti kao čelik.

U nekim krajevima Srbije običaj je da svaki ukućanin, čim ustane, svima uputi pozdrav„Hristos se rodi“, pa kad mu odgovore „Vaistinu se rodi“, pre doručka i kafe posluži pupoljkom drena, kašikom meda i gutljajem crvenog vina. Da svi budu zdravi, da im život bude sladak, a da ih vino, simbol krvi Isusove, poveže s milošću Bogomladenca.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: narodni.net

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike