Zašto je kačamak najzdravije jelo na svetu i kako da držite dijetu sa palentom i jogurtom

31.08.2021

13:45 >> 13:47

0

Još su naše bake govorile da kačamak čisti creva

Zašto je kačamak najzdravije jelo na svetu i kako da držite dijetu sa palentom i jogurtom
Copyright Profimedia

Jelo koje se nalazilo još na trpezi naših baka, zapravo je nastalo u severnoj Italiji. Palenta ili kačamak od davnina se smatra seoskim jelom.

Najčešće se jede za doručak, lako se priprema i svi znamo da je ovo jelo izuzetno zdravo. Naše bake su govorile da kačamak čisti creva, a danas ćemo detaljno objasniti zbog čega je on toliko zdrav.

pročitajte još

To je obrok koji je napravljen od belog ili žutog kukuruznog griza. Kukuruzno brašno ili griz imaju veoma pozitivan uticaj na celokupno zdravlje čoveka. Najvažnija stvar kod ovog jela je činjenica da palenta ne sadrži gluten i može je konzumirati svako bez obzira na starost.

Idealna je i za bebe, za ljude koji vode računa o svojim kilogramima ili pak za one koji imaju problema sa probavnim sistemom.

Sastav palente i njene zdravstvene prednosti

Obrok sadrži dovoljno minerala, nutritijenata i vitamina koliko je telu potrebno da bi normalno funkcionisalo. Palenta ima veliki učinak na sprečavanje raznih bolesti, kao i na ukupno zdravlje čoveka.

Ona u svom sastavu ima prirodne masti tj. karitenoide i upravo te zdrave masnoće zaslužne su za palentine moći koje pospešuju bolji i kvalitetniji rad creva. Palenta je odlična u otklanjanju viška kilograma, jer takođe utiče i na dobro i zdravo varenje hrane.

Profimedia

Kukuruz je zaslužan za sve dobrobiti ovog ukusnog jela. Odmah iza pšenice i pirinča, kukuruz važi za najvažniju žitaricu na svetu. To je jedna od najboljih namirnica koju ljudski organizam ispunjava dugotrajnom dobrom enegrijom.

Kukuruzno brašno sadrži veliki niz hranljivih supstanci. To brašno je veliki izvor folata, vitamina B6, K i E, pantotenske kiseline, tijamina, riboflavina i nijacina. Takođe može se pohvaliti velikim sadržajem fosfora, magnezijuma, cinka, kalijuma, bakra, selena i mangana.

Zahvaljujući baš kukuruzu koji sadrži palenta ima veoma mali broj kalorija u sebi, te je zbog toga idealan obrok za mršavljenje. Ona je jedna od najboljih i najefikasnijih namirnica koje se preporučuju kada su dijete u pitanju.

Tako 100 g palente sadrži oko 380 kalorija. Ona u svom sastavu ima samo prirodne materija tako da su i njeni ugljeni hidrati i lipidi pozitivni za ljudski organizam. Zato je palenta odličan izbor za bebe i decu.

Profimedia

Zdrav obrok koji će oni obožavati pogotovu ako se iskombinuje sa jogurtom ili nekim povrćem koji mališani vole. Još jedan od razloga što je ovaj obrok idealan za decu je to što palenta sprečava nagli pad imuniteta.

Smanjenje rizika od kancera jedna je od prednosti koje ljudskom organizmu pruža palenta. Naučno je dokazano na univerzitetu u Americi da se konzumiranjem kačamaka znatno smanjuje rizik pojavljivanja ove opake bolesti. Palenta će smanjiti rizik od raka debelog creva, kao i pojavljivanje hemoroida.

Jačanje ćelija debelog creva takođe je još jedan od uspeha koji je zabeležen kod osoba koje su palentu uvrstili u svoje redovne obroke. Osim što će ih ojačati, palenta će takođe delovati antioksidativno na celokupan organizam, ne samo na creva.

Smanjuje holesterol zahvaljujući dobrim mastima koje sadrži, kao i vlaknima i kompleksim ugljenim hidratima. Samim tim iz tih razloga, palenta će sprečiti i pojavljivanje viška kilograma. Konzumiranje ovog zdravog obroka donosi i korist kada je srčano i cirkularno zdravlje čoveka u pitanju.

Razlika između domaće i kupovne palente

Palenta koja se nabavlja u prodavnicama obogaćena je askorbinskom kiselinom to jest vitaminom C i beta karotenom, te je samim tim nešto bogatija kada su vitamin A i C u pitanju od domaće, a kada je reč o kalorijama, ugljeni hidrati i masti su slične količine u sastavu i domaće i kupovne.

Pixbay

Kako da pripremite palentu

Postoje dva osnovna načina pripreme. Svaki je veoma lagan i brz. Da bi se napravila palenta na prvi način potrebno je u lonac staviti 3 i po šolje vode. Nakon toga dodajte malo suncokretovog ulja i prstohvat soli. Kada sve to provri temperatura se smanji na minimun i sipa se jedna šolja kukuruzne palente uz konstantno mešanje.

Kod spremanja palente preporučuje se upotreba drvene kašike, zbog oksidacije metalne kašike. Uz ovaj ukusan obrok mogu se dodati neke zdrave semenke ili omiljeno povrće.

Drugi način na koji se kačamak može spremiti je sledeći. U posudu se sipa litar i po vode. Zatim se dodaje jedna kašičica soli i čeka se da voda provri. Kada je voda ključala dodaje se 500 g kukuruznog brašna. Brašno će ostati na površini vode. U brašnu se drvenom varjačom napravi rupa i ostavi se da se tako kuva na umerenoj laganoj vatri. Posle izvesnog vremena brašno će se stopiti sa vodom i tada je palenta, ukusna i zdrava, spremna za konzumiranje.

Printscreen/Youtube Arijeva kuhinja

Dijeta sa palentom i jogurtom

Dijeta u kojoj su glavne namirnice jogurt i palenta u poslednje vreme veoma je popularna. Jogurt se često koristi u mnogim dijetama, jer on takođe utiče na regulisanje probave i mršavljenje generalno.

Rezultati će biti još bolji i jači kada se kombinuje sa palentom. Za ovakav vid dijete najbolje je koristiti organski kukuruz i domaću palentu mešati sa jogurtom koji u sebi sadrži mali nivo masti.

Tanjir palente sa jogurtom potrebno je konzumirati dva puta u toku dana, najbolje ujutru i uveče. Tokom večeri je preporučljivo da to bude dva do tri sata pre spavanja, piše Cajeviza.com.

pročitajte još

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike