Šefovi kuhinja ukazuju na sedam najčešćih grešaka koje pravimo kada pripremamo hranu

26.08.2021

12:50 >> 13:05

0

Mali saveti velikih majstora

Šefovi kuhinja ukazuju na sedam najčešćih grešaka koje pravimo kada pripremamo hranu
Copyright Pexels

Bez obzira na to da li tek učite da kuvate ili ste već iskusni na tom polju, sigurno pravite dobar deo ovih grešaka u kuhinji. Greške se događaju čak i dobrim kuvarima, pa i iskusnim profesionalcima. Nekada je uzrok brzina, nekada lenjost, a nekada samo neiskustvo.

Zaboravljate li ponekad da posolite testeninu dok se kuva, a noževe nikad ne oštrite? Šefovima kuhinje se na neke stvari diže kosa na glavi, ali na sreću oni su tu i kako bi nam pomogli da kuvamo kao pravi profesionalci.

Pročitajte još

Saznajte kako da izbegnete ove česte greške.

1. Ne merite sastojke

Kuvari naglašavaju koliko je važno izmeriti sastojke pre kuvanja, posebno ako pečete kolače. Ako želite uspešno da napravite kolač onda je važno da merite sastojke. Ne samo da će recept ispasti bolje, već će i jelo biti teksture kakve treba da bude, a to se najviše odnosi na deserte za koje se sastojci jednostavno moraju meriti.

Pexels

2. Nemate strpljenja

Manjak strpljenja jedna od najvećih grešaka pri kuvanju. Kako biste testirali svoje strpljenje, kuvari savetuju da prestanete da vrtite i stiskate hranu varjačom dok se kuva. Posao kuvanja prepustite posudi, pa ako pečete pileća prsa, nemojte ih bockati viljuškom i okretati već ostavite da se peče koliko je potrebno.

3. Ne dopuštate posuđu da se ujednačeno zagreje

Naravno, zauzeti ste, gladni ste i jednostavno želite da završite sa kuvanjem – te stavljate tiganj na šporet, uključujete ringlu i počinjete da kuvate. Ali to se ne radi tako. Bolje je pustiti šerpe i lonce da se zagrevaju oko 5 minuta pre kuvanja. Na taj način, biće ujednačeno zagrejani i stvarno dovoljno topli za pravilno kuvanje.

Pexels

4. Ne proveravate ukus hrane

Osim strpljenja, potrebna je i predanost pa će svaki šef kuhinje naglasiti kako je isprobavanje ukusa najvažnija stavka pre posluživanja obroka. Ko ne prati ukus, često će poslužiti preslanu ili neslanu hranu, a o začinima da ne govorimo.

5. Neprekidno okrećete meso na roštilju

Da li znate koliko puta bi trebalo da okrente meso tako da ono bude savšreno skuvano? Jednom – to je jedan jedini tačni odgovor. Dakle, oduprite se potrebi da prevrćete hranu na svakih nekoliko sekundi ili minuta. Uradite to jednom i to kako treba.

Pexels

6. Mahunasto povrće ne kuvate kako treba

Kuvari su iznenađeni koliko ljudi ne zna kako se pravilno postupa s mahunarkama. Svoje učenike savetuju kako ih je najbolje potopiti 24 sata pre kuvanja, osim što će se brže i bolje skuvati, vaš stomak neće patiti od nadutosti.

7. Pogrešno pripremate povrće

Pri pripremi povrća najvažnije je da se ulje u tiganju jako dobro zagrije, a povrće je potrebno začiniti pre obrade. Uz to, potrebno je samo par minuta da bude spremno za jelo, ako se ovako priprema.

Pročitajte još

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike