Recept dana: Tres leches, lagani sunđerasti kolač potopljen u mleku

09.01.2021

07:08 >> 07:14

0

Autor: Z. A.

Toliko fin da ćete nakon prvog zalogaja želeti još, još, još

Recept dana: Tres leches, lagani sunđerasti kolač potopljen u mleku
Copyright Profimedia

Kako mu samo ime kaže, Tres leches ili trileće je sunđerati kolač sa tri vrste mleka, odnosno kolač koji se preliva kombinacijom tri različite vrste mlečnih proizvoda – običnim mlekom, kondenzovanim mlekom i slatkom pavlakom.

Ideja za ovaj potopljeni kolač verovatno je nastala u srednjem veku u Evropi jer slični kolači, poput italijanskog tiramisua, koriste sličnu metodu, a recepti za slične poslastice postoje i u južnoj Americi.

Nama je ova poslatica identična kohu, ovde omiljenoj poslastici.

možete da pripremite i

Sastojci:

Za koru

  • 6 jaja
  • 100 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 200 g glatkog brašna
  • 2 kašičice praška za pecivo

Za preliv

  • 500 ml mleka
  • 400 ml slatke pavlake
  • 300 ml kondenzovanog mleka + pavlaka za šlag

Priprema

1. Za biskvit odvojite belanca i žumanca. Umutite od belanaca čvrst sneg, a potom postepeno dodajte šećer i vanilin šećer, te mutite dok se sav šećer ne otopi. Tada u smesu dodajte jedno po jedno žumance i sve vreme mutite. Potom dodajte brašno koje ste prethodno prosejali s praškom za pecivo.

2. Dobijenu smesu izlijte u dublju posudu za pečenje obloženu pek-papirom.

3. Dok se kora peče, pomešajte sve mlečne proizvode u jednoj posudi. Tom mešavinom ćete natopiti pečenu koru.

4. Biskvit hladite oko 10 minuta, izbockajte ga viljuškom ili čačkalicom, a zatim ga pažljivo istresite iz posude u kojoj se pekao. Odlepite papir za pečenje i izbockajte ga i sa donje strane, ali pažljivo.

5. U posudu u kojoj se kora pekla ulijte trećinu mlečne smese, pa pažljivo vratite koru. Neka sada donja strana kore bude gornja. Sve zalijte ostatkom mlečne smese. Ako vam se učini kako je previše mleka, ne brinite, kora će sve upiti

6. Ostavite natopljenu koru da se hladi i odstoji bar sat vremena kako bi upila mleko.

7. Preko natopljenog i ohlađenog biskvita premažite umućenu pavlaku i ostavite da se dobro ohladi.

Bon appetit!!!

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike