Recept dana: Tiramisu

01.10.2020

06:08 >> 06:05

0

Kremasta poslastica obožavana širom sveta

Recept dana: Tiramisu
Copyright Profimedia

Sama reč “tiramisu” u prevodu sa italijanskog značila bi “podigni me.” Kolač je poznat u svetu i pod nazivima Tuscan Trifle i Zuppa Inglese. Prvi put je napravljen u Sijeni, u severozapadnoj provinciji Toskani u Italiji i to u čast posete velikog vojvode Kosima Medičija Trećeg. Zbog tog događaja, tiramisu je nazvan zuppa del duca, što u prevodu znači “vojvodina supa”. Kolač mu se mnogo dopao, pa je vojvoda poneo u Firencu recept za njegovu izradu. U devetnaestom veku, tiramisu je postao ekstremno popularan kod engleskih intelektualaca i umetnika koji su živeli u Firenci. Na taj način je doputovao u Englesku, gde je njegova popularnost još više porasla.

Kremasta poslastica sada je obožavana širom sveta, a priprema je jednostavna.

Sastojci:

  • 4 žumanceta
  • 1 šolja šećera
  • 500 g mascarpone sira
  • 2 dl slatke pavlake
  • 3 pakovanja piškota
  • nes kafa
  • šećer
  • rum
  • kakao

Način pripreme:

  • Mikserom penasto umutiti žumanca sa šećerom, a zatim dodati mascarpone sir i sve dobro izmutiti.
  • U drugoj posudi umutiti slatku pavlaku. Pa, sjediniti ova dva fila, lagano ih izmešati.
  • Skuvati nes kafu, dodati u nju malo ruma. Piškote umakati u kafu i ređati.
  • Preko piškota staviti fil, a zatim kroz cediljku posuti kakao preko fila. Zatim ponoviti postupak.
  • Kolač ostaviti u fružideru da se ohladi.

    Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

    Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

    Najčitanije Vesti

    Ostale vesti iz rubrike