Recept dana: Starinska lenja pita s jabukama, posle koje ne morate baš ništa

26.03.2021

08:08

0

Autor: Z. A.

Nostalgično i ukusno

Printscreen: YouTube/ Domaći Recepti

Na redu je još jedan recept koji sigurno postoji u svesci recepata svake bake. Prhko testo napravljeno s mašću, nakisele jabuke, šećer u prahu… Taj kolač deo je mnogih detinjstava i sećanja na vredne bake kako slažu lenju pitu.

Sastojci:

Za testo

  • 2 pune kašike masti (250 g masti)
  • 2 žumanca
  • 1 belance
  • 4–5 kašika šećera
  • 1 mala šoljica mleka
  • 1 prašak za pecivo
  • brašna onoliko da se zamesi testo koje se ne lepi

Za fil

  • 1 kg nakiselih jabuka
  • 2–3 kašike šećera
  • 3–4 kašike griza
  • 1 kesica cimeta
  • 100 g suvog grožđa
  • 100 g mlevenih oraha
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • 1 kesica vanile po želji

Priprema

1. Za testo mast i šećer penasto umutite kašikom, u to dodati žumanca i belance i nastavite s mućenjem dok se ne sjedini, pa dodajte brašno pomešano s praškom za pecivo, otprilike na pola dodati šoljicu mleka, pa zatim dodajte još brašna dok se ne umesi glatko sjajno testo koje se ne lepi.

2. Za fil jabuke oljuštite, narendajte i stavite u šerpu da se prodinstaju. Kada omekšaju i smesa postane kašasta, ali da ima malo i soka dodati griz, mlevene orahe, suvo grožđe, cimet, vanilin šećer i prašak za pecivo, sve izmešajte i ostavite da se malo prohladi.

3. Za to vreme testo podeliti na dva dela, razvucite oklagijom (nemojte se truditi da celu koru u jedan mah položite u testo jer se testo kida) i tako razvučeno testo položiti u pleh veličine 25 x 30 cm. Testo rukom lepo pritisnuti da kora bude cela, pa preko nje stavite fil od jabuka.

4. Preko fila opet razvucite koru, i iz delova ako ne može cela, rukom malo sjediniti da se pokrije ceo fil i stavite da se peče na umerenoj vatri oko 45 minuta, odnosno kada gornja kora porumeni izvaditi iz rerne.

5. Prohlađenu pitu pospite odozgo šećerom u prahu i secite kocke željene veličine i služite.

Bon appetit!

Instalirajte našu IOS ili Android aplikaciju – 24sedam.rs

možete i ovo da pripremite

Komentari (0)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

Povezane vesti